امروز ۶ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اثر تورمی اقتصاد با تاخیر به بورس می‌رسد

ارزش بازار بورس تهران ۳۷ درصد رشد کرد

بازار سهام که می‌رفت بر پایه ارزندگی سهام شرکت‌ها و جهش قیمت دلار، مسیر رشد آرام و پایداری را تجربه کند، طی هفته نخست بهمن، عملکرد خوبی نداشت و سرمایه‌گذاران را ناامید کرد. با این حال، امیرعلی امیرباقری، تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» عنوان کرده است که اثر تورمی دلار و اقتصاد با تاخیر به دارایی شرکت‌ها خواهد رسید و بر همین اساس، رشد بازار سهام در پیش است.

به گزارش پایروس به نقل از قیمت دلار از نیمه دی‌ماه صعودی شده و روند رو به بالایی داشته است. قیمت دلار امروز در آخرین روز معاملاتی هفته روی رقم ۵۵ هزار و ۷۰۰ تومان قرار گرفته و تمایلی برای کاهش ندارد. این روند رو به رشد، قیمت‌ها در بازار طلا و سکه را هم افزایشی کرد و بازدهی بازار طلا را در هفته نخست بهمن بالا برد.

با این حال، اگرچه قیمت دلار، طلا و انواع قطعات سکه افزایشی شده‌اند که این بار، بازار سهام از رشد قیمت دلار بهره‌ای نبرد و با ریزش ۲.۸۶ درصدی شاخص کل و سقوط ۴.۵ درصدی شاخص هم‌وزن روبرو شد. اما چرا این بار بورس تهران به رشد قیمت دلار پشت کرده است؟

قیمت دلار از نیمه دی‌ماه صعودی شده و روند رو به بالایی داشته است. قیمت دلار امروز در آخرین روز معاملاتی هفته روی رقم ۵۵ هزار و ۷۰۰ تومان قرار گرفته و تمایلی برای کاهش ندارد. این روند رو به رشد، قیمت‌ها در بازار طلا و سکه را هم افزایشی کرد و بازدهی بازار طلا را در هفته نخست بهمن بالا برد.

با این حال، اگرچه قیمت دلار، طلا و انواع قطعات سکه افزایشی شده‌اند که این بار، بازار سهام از رشد قیمت دلار بهره‌ای نبرد و با ریزش ۲.۸۶ درصدی شاخص کل و سقوط ۴.۵ درصدی شاخص هم‌وزن روبرو شد. اما چرا این بار بورس تهران به رشد قیمت دلار پشت کرده است؟

ناظران اقتصادی معتقدند از آنجا که قیمت دلار حواله به‌عنوان ارز موثر بر محاسبات مالی شرکت‌ها، تغییر چندانی نداشته است، بازار سهام اعتنایی به رشد قیمت دلار در بازار آزاد ندارد. در همین حال، به نظر می‌رسد جذابیت ورود به معاملات دلار، طلا و سکه به قدری بالاست که سرمایه‌گذاران ترجیح می‌شود در این بازارها فعالیت کنند و پول خود را از بازاری مانند بازار سهام که به بازیچه دولت بدل شده، بیرون بکشند.

اما به هر روی، رشد قیمت دلار در بازار آزاد، اثر بالایی در رشد تورم و تورم انتظاری خواهد داشت. از همین رو، انتظار آن می‌رود که اهرم تورم دلار، افزایش تورم تولیدکننده و مصرف‌کننده را در پی داشته باشد و اثر آن به زودی در بازار سهام هم مشاهده شود. امیرعلی امیرباقری، تحلیلگر بازار سرمایه در گفت‌وگو با «تجارت‌نیوز» به بررسی همین مسیر پرداخته است.

رکود تورمی بر اقتصاد کشور سایه افکنده است

امیرباقری با اشاره به پارامترهای اقتصاد کلان و اثر آن بر سرمایه‌گذاری، به تجارت‌نیوز گفت: «نرخ ارز و نرخ تورم چه از بعد تورم چشمداشتی و چه تورم حاضر، عمدتا وابسته به حجم نقدینگی است؛ یعنی سیاست‌های مالی دولت و سیاست‌های پولی بانک مرکزی مستقیما روی حجم نقدینگی اثرگذار خواهند بود.»

وی افزود: «معمولا هم نرخ بهره یکی از ابزارهای این اثرگذاری است. طبیعی است وقتی حجم نقدینگی افزایش یابد اما مابه‌ازای رشد اقتصادی وجود نداشته باشد، تورم در کلیت فضای اقتصادی ایجاد می‌شود.»

این تحلیلگر بازار سرمایه اضافه کرد: «از طرفی به دلیل گپ قیمت عرضه و تقاضا، رکود هم در بازارها تشدید شده است. بنابراین کلیت فضای کشور، فضای رکود تورمی است؛ این رکود تورمی روی بازارهای پنج‌گانه تاثیرگذار است که یکی از آنها هم، بازار ارز است.»

سیاست‌گذار از بازار می‌ترسد

امیرباقری با اشاره به اهمیت ارز در جهت‌دهی به اقتصاد کشور، عنوان کرد: «یکی از سیاست‌های اشتباهی که طی دهه‌ها تکرار شده، مقوله سرکوب نرخ ارز است. گویا سیاست‌گذار از بازار و قیمت‌گذاری بازار می‌‌ترسد و حاضر نیست نوسانات اولیه را در یک مدت تحمل کند و قیمت‌گذاری را به بدنه بازار بسپارد.»

وی افزود: «به همین دلیل است که اقتصاد کشور، شاهد شوک‌های قیمتی در نرخ ارز است. این شوک‌های تورمی، خود را به بقیه بازارها از جمله بازار سهام هم تسری خواهد داد.»

تورم به رشد دارایی شرکت‌ها منجر می‌شود

این تحلیلگر بازار سرمایه با بیان اینکه بازار سهام در حال حاضر با چند پارامتر دست به گریبان است، اظهار کرد: «قیمت‌گذاری‌های دستوری، تعرفه‌ها، قوانین دولتی و به هر حال چشمداشتی که دولت به سود شرکت‌های داخل بازار سهام دارد، قدری سرمایه‌گذاران را از این بازار دلسرد کرده است.»

امیرباقری افزود: «با این حال، در نهایت یک مطالعه گذشته‌نگر این سیگنال را به ما می‌دهد که خواه ناخواه، دارایی شرکت‌ها بر اثر فضای تورمی، چه تورم موجود و چه تورم انتظاری، رشد خواهد کرد و طبعا این رشد در قیمت سهام منعکس خواهد شد.»

اثر تورم با تاخیر به بازار سهام می‌رسد

این تحلیلگر بازار سرمایه در تشریح اثر تورم و رشد دارایی شرکت‌ها بر دیدگاه معامله‌گران، عنوان کرد: «از دید سرمایه‌گذار خرد که نگاه DPSمحور دارد، این نوع پارادایم با قدری تاخیر به DPS سهام خواهد رسید.»

امیرباقری با تاکید بر اینکه شرکت‌های ایرانی در سطح راندمان جهانی فعالیت نمی‌کنند، اظهار کرد: «در حقیقت ممکن است قیمت دارایی و ‌ROA(بازده دارایی) شرکت‌ها به شکل تورمی در سمت راست ترازنامه افزایش پیدا کند اما به این زودی خود را در DPS نشان نخواهد داد و سرمایه‌گذاران قدری از این موضوع دلسرد هستند.»

آثار پنیک سال ۹۹ همچنان در بورس مشهود است

وی افزود: «همچنین به دلایل تکنیکال، بازار بعد از سقوطی که در نیمه دوم سال ۹۹  داشت، دچار یک پنیک است و تا روند قوی بعدی نباید انتظار جریان سنگین نقدینگی را به سمت بازار داشت.»

امیرباقری تاکید کرد: «با این حال، برای میان‌مدت و بلندمدت، با توجه به همین مقوله تورم، قطعا روند بازار سرمایه در سهام شرکت‌های معقول و مناسب، افزایشی خواهد بود.»

گفتنی است،  شاخص کل بورس در هفته نخست بهمن‌ماه ریزشی بود و ۲.۸۶ درصد افت هفتگی را ثبت کرد. طی این هفته، اغلب سهم‌های شاخص‌ساز گروه‌های پالایشی، خودرویی و فلزات اساسی، کاهش قیمت را تجربه کردند. سهام کوچک و متوسط بازار سهام هم در نخستین هفته بهمن‌ماه، وضعیت مناسبی نداشتند و بخشی از رشد هفته‌های گذشته را از دست دادند تا در نهایت، شاخص هم‌وزن بازار سهام که نماینده همین سهم‌هاست، بازدهی هفتگی منفی ۴.۵ درصدی را ثبت کند.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی