امروز ۲۱ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چندجانبه گرایی آمریکا در برجام دیگر قابل قبول نیست


به گزارش اقتصاد ایران و روسیه به نقل از تسنیم، امیرسعید ایروانی سفیر و نماینده دائم ایران در سازمان ملل که روز دوشنبه به وقت محلی نیویورک در نشست شورای امنیت در مورد چندجانبه گرایی موثر از طریق دفاع از اصول منشور گفت: خروج یکجانبه ایالات متحده از برجام، اعمال مجدد تحریم های غیرقانونی علیه ایران، اجبار سایر کشورها به مشارکت در این اقدامات غیرقانونی و سرپیچی از تصمیمات دیوان بین المللی دادگستری نمونه های بارز چگونگی اعمال یکجانبه گرایی است که منشور سازمان ملل متحد، سیستم سازمان ملل را تضعیف کرده و چندجانبه گرایی را تهدید می کند. دیوان بین‌المللی دادگستری (ICJ) در رای اخیر خود در ۳۰ مارس ۲۰۲۳ در مورد برخی دارایی‌های ایران، مجدداً تأیید کرده است که آمریکا با اعمال تحریم‌های یکجانبه که براساس حقوق بین الملل غیرقانونی است، تعهدات بین‌المللی خود در قبال مردم ایران نقض کرده است. رای دیوان بین‌المللی دادگستری قطعی و لازم‌الاجرا است و آمریکا ملزم به تبعیت از این تصمیم می باشد.
وی اضافه کرد: اقدامات قهری یکجانبه (UCM)، از جمله اعمال فراسرزمینی آن‌ها، نمونه‌ای نگران‌کننده از اقدامات زیان بار یک‌جانبه ای است که با اصول اساسی حقوق بین‌الملل، منشور سازمان ملل متحد و حقوق اساسی بشر مغایر است.

دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل تصریح کرد: این اقدامات غیرقانونی پیامدهای انسانی گسترده ای دارد و می تواند تلاش های دیپلماتیک با هدف حل و فصل اختلافات و ارتقای همکاری ها را تضعیف کند.
ایروانی اظهار داشت: چندجانبه گرایی به عنوان یک رویکرد تثبیت شده برای رسیدگی به چالش های جهانی شناخته شده است و چندجانبه گرایی موثر در چارچوب منشور سازمان ملل برای تضمین صلح و امنیت بین المللی ضروری است. دستیابی به این امر مستلزم تعهد قوی به حمایت از حقوق بین الملل، ترویج شفافیت و پاسخگویی و پایبندی به اصول مندرج در منشور سازمان ملل است.
سفیر ایران در سازمان ملل گفت: منشور سازمان ملل متحد چارچوب جامعی از اصول و هنجارهایی را ایجاد می کند که کشورهای عضو باید در روابط خود با یکدیگر به آن پایبند باشند. این اصول شامل حل مسالمت آمیز اختلافات، احترام به حاکمیت و تمامیت ارضی، عدم مداخله در امور داخلی، ممنوعیت استفاده از زور، و ارتقای حقوق بشر و آزادی های اساسی است. با رعایت این اصول، کشورهای عضو می توانند نظم حقوقی بین المللی باثبات و ایمن را که به نفع همه ملت ها و مردم باشد، ارتقا دهند.
نماینده دائم ایران در سازمان ملل افزود: چندجانبه گرایی باید مشارکت فعال همه کشورها را صرفنظر از اندازه، جایگاه یا جهت گیری سیاسی آنها تضمین کند. همه کشورها، به ویژه کشورهایی که مستقیماً تحت تأثیر تصمیمات اتخاذ شده از طریق سازوکارهای چند جانبه قرار می گیرند، باید از فرصت برابر برای مشارکت و شنیده شدن در فرآیندهای تصمیم گیری برخوردار باشند.

وی تاکید کرد: یکپارچگی و اثربخشی چندجانبه گرایی با سوء استفاده از سیستم سازمان ملل متحد و اعمال گزینشی حقوق بین الملل و همچنین توسل به یکجانبه گرایی که تهدیدی جدی برای همکاری، صلح و امنیت بین المللی است، تضعیف می شود.
ایروانی گفت: همکاری باید سنگ بنای چندجانبه گرایی باشد، تا تقابل. دیپلماسی، گفت‌وگو و مذاکره باید برای حل و فصل اختلافات بین کشورها در اولویت باشد. همکاری و درک متقابل باید به جای توسل به زور، تهدیدات و اقدامات یکجانبه، تعاملات کشورها را راهبری کند. رویکردهای مشارکتی باعث تقویت اعتماد، ایجاد اجماع و ترویج راه حل های پایدار برای چالش های جهانی می شود.
دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: چندجانبه‌گرایی می‌تواند از طریق حل مشکلات مشترک و تعامل با همه طرف‌ها به طور موثر به چالش‌های پیش روی جهان امروز ما بپردازد.

انتهای پیام/

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی