به گزارش پایروس به نقل از تجارتنیوز، قیمت دلار در حالی امروز کاهشی است و در نیمه بالایی کانال ۵۰ هزار تومانی قرار گرفته که طی دو هفته اخیر، بالای سطح ۵۰ هزار تومان نوسان داشت و حتی کانال ۵۳ هزار تومانی را هم دید. با این حال اما طی روزهای اخیر، بازار ساز تلاش زیادی را به کار بست تا قیمت دلار را در کریدور ۵۰ هزار تومانی پایین بیاورد و به نظر میرسد موفق هم شده است.
در این میان اما اگرچه قیمت دلار اکنون روندی کاهشی را سپری میکند اما به سبب نوسانات افزایشی دو هفته اخیر که با دو اهرم جنگ غزه و تحریم ایران تقویت شده، چشماندازی صعودی برای معاملهگران شکل گرفته و آنها را در آرایش خرید قرار داده است.
مابهالتفاوت قیمت ارز سهمیه ای و آزاد چقدر است؟
تب خرید ارز طی روزهای اخیر البته تنها محدود به معاملات یورو و دلار در بازار آزاد فردوسی نیست و ارز سهمیهای را هم تا حدی جذاب کرده است.
بر اساس مصوبه دولت در سال جاری، هر شخص ایرانی میتواند یک بار در سال، ۲۰۰۰ یورو یا معادل آن، دلار سهمیهای با کد ملی دریافت کند. در حال حاضر، قیمت یورو بازار آزاد حدود ۵۳ هزار و ۷۵۰ تومان است. یورو دولتی نیز امروز ۴۳ هزار و ۶۶۶ تومان قیمت خورد که مابهالتفاوت آن با قیمت یورو آزاد به ۱۰ هزار و ۸۴ تومان میرسد. بر این اساس، مابهالتفاوت ۲۰۰۰ یورو دولتی و آزاد ۲۰ میلیون و ۱۶۸ هزار تومان است.
در همین حال، بر اساس اعلام بانک مرکزی متقاضیان ارز سهمیهای میتوانند معادل ۲۰۰۰ یورو، دلار دریافت کنند. بر اساس قیمتهای امروز یورو و دلار، معادل دلاری ۲۰۰۰ یورو، حدود دو هزار و ۱۲۰ دلار است. در همین حال امروز قیمت دلار دولتی ۴۱ هزار و ۲۳۶ تومان است و تا لحظه تنظیم این گزارش، قیمت دلار بازار آزاد هم به ۵۰ هزار و ۷۰۰ تومان رسیده است.
به این ترتیب مابهالتفاوت قیمت دلار دولتی و آزاد امروز به ۹ هزار و ۴۶۴ تومان رسیده است. بر این اساس، مابهالتفاوت دو هزار و ۱۲۰ دلار سهمیهای و آزاد امروز ۱۳ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان است.
سود خرید ارز سهمیهای چقدر است؟
نخست باید اشاره داشت که مشاهدات میدانی نشان میدهد در حال حاضر، اغلب صرافیها بر اساس ارز درخواستی متقاضی، ۲۰۰۰ دلار یا ۲۰۰۰ یورو ارائه میدهند و قائل به تبدیل ارزها نیستند. به این معنا که اگرچه معادل ۲۰۰۰ یورو، اکنون دو هزار و ۱۲۰ دلار است اما صرافی تنها ۲۰۰۰ دلار به متقاضی ارز سهمیهای میفروشد.
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت روند خرید ارز سهمیهایست. بر اساس قوانینی که طی چند ماه گذشته اجرایی شده است، برای دریافت ارز سهمیهای، متقاضی باید از طریق ثبت نام ارز سهمیهای دولتی در سایت برخط بازار متشکل ارزی، درخواست خود را ثبت نماید. ارز سهمیه ای ۱۴۰۲ نیز تنها توسط صرافیهای منتخب و با نرخ دلار توافقی عرضه میشود.
نکته مهم دیگر شرایط جدید برای خرید دلار سهمیهای، داشتن حساب ارزی است، چرا که ارز خریداری شده تنها در حساب ارزی واریز خواهد شد و متقاضی باید معادل ریالی ۱۰۰ دلار را به حساب ارزی خود واریز نماید. امکان برداشت اسکناس دلار از این حساب نیز، پنج روز کاری پس از خرید و واریز ارز به حساب مذکور ممکن خواهد بود.
افراد برای خرید ارز سهمیهای (بهعنوان مثال یورو) باید ۱۰۰ یورو معادل ۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان را به مدت ۶ ماه در بانک بلوکه کنند. این یعنی خریدار ارز سهمیهای، به بخشی از سود خود تا شش ماه آینده دسترسی ندارد و نمیتواند این مبلغ را فورا دریافت کند!
در همین حال، خرید ارز سهمیهای، ۶ میلیون تومان هزینه و کارمزد دارد؛ به عبارت دیگر، خریدار باید دو میلیون تومان کارمزد صرافی و چهار میلیون تومان کارمزد بانک را بپردازد. بنابراین از سود حدود ۲۰ میلیون تومانی یوروی دولتی، پنج میلیون تومان آن طی شش ماه آینده قابل وصول است و ۶ میلیون تومان دیگر هم، هزینه خرید ارز سهمیهای است. این محاسبه برای دلار هم صادق است و سود کمتری را هم نصیب خریدار میکند.
این سود اندک در حالی است که با خرید ارز سهمیهای احتمال حذف یارانه دهکهای مختلف هم وجود دارد. سه دهک اول جامعه یارانه ۴۰۰ هزار تومانی دریافت میکنند که مجموع آن به حدود پنج میلیون تومان در سال میرسد. مجموع یارانه سالانه شش دهک دیگر هم حدود سه و نیم میلیون تومان است.
یعنی با فرض اینکه یارانه این افراد با خرید ارز سهمیهای قطع شود، تنها میتوان گفت که خرید ارز سهمیهای، سود دو تا سه میلیونی برای خریداران دارد. به همین دلیل است که بسیاری معتقدند اکنون دیگر خرید دلار سهمیهای سودآور نیست و نباید دلار سهمیهای خرید!