به گزارش پایگاه خبری پایروس؛ رضا بستامی در رابطه با کم اقبالی به رشتههای مربوط به معادن، اظهار کرد: در خصوص رشتههای مرتبط با معادن و زمینشناسی، در کشور ۱۴۲ دانشگاه داریم که رشته مهندسی زمینشناسی را آموزش میدهند؛ ۴۴ دانشگاه نیز رشته مهندسی معدن را (در هر دو با تمام گرایشها) آموزش میدهند. بنابراین ظرفیت و پتانسیل بسیار خوبی در کشور برای آموزش دانشجویانی که علاقه به رشتههای مرتبط با حوزه معادن هستند، وجود دارد.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران ادامه داد: نظام مهندسی معدن ایران حدود ۵۰ هزار عضو دارد که قریب به ۱۶ هزار آن معدنی، ۲۰ هزار نفر زمینشناس، حدود ۱۰۰۰ نفر متالوژ و ۳۵۰۰ نفر نقشهبردار عضو نظام مندسیاند. طبق آمار از بین دانشآموختههای رشته معدن و زمینشناسی که در همین حوزه هم فعالیت میکنند، به لحاظ سنی، حدود شش درصد، رده سنی ۲۵ تا ۳۰ سال دارند. ۴۵ درصد رده سنی ۳۰تا ۴۰ سال، ۳۴ درصد رده سنی بین ۴۰ تا ۵۰ سال، حدود ۱۰ درصد رده سنی ۵۰ تا ۶۰ سال و پنج درصد نیز بالای ۶۰ سال هستند.
وی خاطرنشان کرد: از این تعداد عضو، حدود ۱۰ هزار عضو، پروانه اشتغال دارند و مجاز هستند درحوزهی مهندسی، خدماتی نظیر طراحی، نظارت، اجرا، تهیه نقشه، برآورد حجم و… را انجام دهند؛ الباقی تحت عنوان کارورز در کنار این افراد فعالیت کنند تا پس از اخذ پروانه، وارد کار شوند.
بستامی در یک برنامه تلویزیونی تصریح کرد: در حال حاضر، ایدهآلترین حالت دیده میشود و نیروهایی که در حوزه معدنی فعال هستند، حدود ۸۰ درصد آنها بین ۳۰ تا ۵۰ سال سن دارند که بهترین حال است اما این برای آینده زنگ خطر به حساب میآید؛ چراکه پس از گذشت یک دهه، یکی از این ستونها جایگزین ستون بعدی شده و باتوجه به اینکه ورودیهای رشته معدن کم است، به لحاظ منابع انسانی برای کشور یک زنگ خطر خواهد بود.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران چارهاندیشی برای این حوزه را ضروری خوانده و گفت: این چارهاندیشی، وظیفه تنها یک بخش نیست و بایستی علاوه بر متولیان این بخش (وزارت صنعت، معدن و تجارت)، نظام مهندسی معدن، ایمیدرو و سازمان زمینشناسی، حتما بخش آموزش کشور نظیر وزارت آموزش پرورش، سازمان فنی و حرفهای و وزارت خانه نیز کمک کنند تا بتوان این تهدیدی که برای سالهای آینده حس میشود را به فرصت تبدیل کنیم.