به گزارش پایروس به نقل از راهبرد معاصر؛ امروز در میز اقتصاد موضوع سرعت بخشیدن به ترخیص کالاهای متروکه از گمرکات کشور با حضور محمد رضوانی فر رئیس کل گمرک و اجتهادی رئیس سازمان اموال تملیکی بحث و بررسی شد.
آخرین آمار از واردات و صادرات و ترخیص کالا از گمرکات کشور را می فرمایید؟
رضوانی فر: در ۵ ماه ابتدای امسال ۴۳.۵ میلیارد دلار حجم کل مبادلات کشور بدون نفت بوده است و ۱۹.۳ میلیارد دلار صادرات و ۲۴ میلیارد دلار واردات کالا داشته ایم. همچنین از نظر تناژی ۷۰ میلیون تن کالا داشته ایم که از این میزان ۵۶ میلیون تن صادرات و ۱۴ میلیون تن واردات بوده است.
آخرین آمار رسوبات کالا در گمرک را ارائه کنید
رضوانی فر: کالای متروکه و کالای ایستایی چندین دوره دارد به طوری که بخشی از کالا ها قبل از اظهار کالا به گمرک بوده که توسط تجار وارد محوطه ها شده است و هنوز به گمرک اظهار نشده و تحویل گمرک نشده است همچنین بخشی دیگر از کالا ها به گمرک اظهار شده و صاحب کالا تمایلی برای ترخیص آن ندارد. ۷۰ درصد از ایستایی کالا در رابطه با تخصیص و تامین ارز است.
برخی از موارد که کالا از تمام مراحل عبور کرده است و در مرحله صندوق یا آماده شدن برای ترخیص است. ممکن است چون پول فروشنده هنوز پرداخت نشده است و مبنا در گمرک این است که شما صاحب کالا باشید توانایی ترخیص وجود ندارد. تخصیص ارز و تأمین ارز بخش قابل توجه از ایستایی کالا را تشکیل میدهد. حدود پانزده درصد منتظر تشریفات است و پانزده درصد هم مربوط به تعلل صاحب کالا است و به موضوعات مختلف مربوط میشود.
ایستایی کالا را باید در سه بخش از هم تفکیک کنیم و آمار آن هم باید جدا از هم باشد.
آمار در خصوص کالاهای اساسی را بفرمایید.
رضوانی فر: ما در مورد کالا های اساسی دو تصویر از بیست و شش شهریور سال گذشته و از شهریور امسال داریم. سال گذشته در همین روز حدود شش و نیم میلیون تن کالا در بنادر بوده که در لنگرگاه یا بندرگاه و گمرکات مانده بود. امسال روند پیشرفت کار بسیار خوب بوده و شاهد تسریع در روند ترخیص کالا هستیم.
در خصوص واردات کالا چه اقداماتی صورت گرفته است؟؟
رضوانی فر: واردات هم از نظر دلاری و تناژی در مورد کالای اساسی کاهشی پیدا نکرده است. ما ۱۰.۶ میلیون تن برای کالا های اساسی ظرفیتی داریم که می آید و میرود و ایستایی نیست. در مورد اظهار نامه هایی که اکنون دچار ایستایی شدهاند ما سر جمع ۵۷۱ هزار اظهار نامه داریم و تا دو روز گذشته بودهاند. ۳۱۸ هزار نامه اظهار نامه صادرات بودهاند.
چه تعداد اظهار نامه دچار ایستایی شده است؟
رضوانی فر: نه هزار اظهار نامه دچار ایستایی شدهاند. صاحب کالا اگر کالا را اظهار کند وارد کار های گمرکی شده است.
چه تعداد از کالا هایی که وجود دارند تحویل شما شده اند؟
اجتهادی: طبق آماری که در جلسه ای که به ریاست رئیس سازمان استاندارد در هرمزگان داشتیم کلا حدود ده هزار کانتینر کالا های رسوبی هستند و تعداد اظهار نامه های آن ممکن است کمتر باشد. حدود صد و هشتاد و نه کانتینر مربوط به قبل سال ۱۳۹۶ است و دو هزار و هشتصد کانتینر مربوط به سال ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۱ است.این آمار مرتبا در حال تغییر است.
این ده هزار کانتینر باید اداره کل بنادر اظهار نامه متروکه را برای آنها تنظیم کند و برای گمرک ارسال کند.
سوال نظر شما چیست؟
رضوانی فر:در استان هرمزگان ده هزار کانتینر در گمرکات وجود دارند که بالای چهار ماه از فرصت شان گذشته است و در اختیار گمرک قرار گرفته اند.
از لحظه ای که اظهار نامه متروکه صادر میشود دو اتفاق ممکن است رخ دهد و صاحب کالا میتواند درخواست ارجاع یا متروکه شدن را بدهد.
چه تعداد اظهار نامه کالا ارسال شده است؟
اجتهادی: از سال نود تا پایان سال نود و نه سه هزار و شصت و شش اظهار نامه متروکه در استان هرمزگان صادر شده است. از ابتدای دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۲ این رقم به شش هزار و هشتصد اظهار نامه رسیده است و طبق قانون همان پنج ماهی که است مدت زمان رعایت شده است. مناطق ویژه و آزاد این الزام گمرک را نداشتند و الزامی به این کار نداشته اند. در فرودگاه امام سال گذشته ما تعداد زیادی اظهار نامه دریافت کردیم و مربوط به ابتدای تأسیس فرودگاه امام هستند.