امروز ۱۹ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

خروج روسیه از فهرست تصویب کنندگان معاهده منع آزمایش‌ هسته‌ای

خروج روسیه از فهرست تصویب کنندگان معاهده منع آزمایش‌ هسته‌ای

به گزارش پایروس به نقل از ایرنا از رسانه‌های روسیه، معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته ای ۲۴ سپتامبر ۱۹۹۶ در مجمع عمومی سازمان ملل تصویب شد. بنابر این معاهده، انفجارهای هسته‌ای برای اهداف نظامی و غیرنظامی و در هر فضایی، ممنوع است.

روسیه در سال ۲۰۰۰ میلادی این پیمان را تصویب کرده بود. برخی کشورها از جمله آمریکا، این معاهده را امضا اما تصویب نکرده‌اند.

این سند قرار بود به ابزار حقوقی بین المللی برای توقف هر نوع آزمایش هسته ای تبدیل شود. با این حال، تا به امروز، این معاهده لازم‌الاجرا نشده است.

قانون لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته ای پیش از این در دومای دولتی و شورای فدراسیون روسیه به تصویب رسیده بود و رئیس‌جمهوری روسیه، این قانون را امضا و تایید کرد.

طبق قوانین روسیه طرح یا لایحه ای که در دوما (مجلس سفلی ) به تصویب نهایی برسد باید در شورای فدراسیون ( مجلس سنا) نیز تایید شود و پس از امضای رئیس‌جمهور اعتبار قانونی پیدا می کند.

بر اساس سند منتشر شده در پورتال رسمی قانونی روسیه، این قانون برای بازگرداندن برابری در تعهدات کنترل تسلیحات هسته ای طراحی شده است. این سند یک مبنای قانونی برای روسیه ایجاد می کند تا سند تصویب خود را پس بگیرد، اما به معنای خروج این کشور از معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته ای نیست.

سخنگوی کرملین پیشتر گفته بود که خروج از تصویب این معاهده وضعیت را در زمینه آزمایش های هسته ای برای مسکو و واشنگتن که هرگز این سند را تصویب نکردند، برابر می کند.

وی همچنین خاطرنشان کرد که خروج از تصویب CTBT به این معنا نیست که روسیه قصد انجام آزمایش های هسته ای را دارد.

رئیس دومای دولتی روسیه ۱۴ مهرماه ۱۴۰۲ اعلام کرده بود که این کشور در واکنش به عدم تصویب معاهده منع جامع آزمایش‌های هسته‌ای از سوی آمریکا، مصوبه خود در زمینه تصویب این معاهده را پس می‌گیرد؛ این تصمیم دوما یک روز پس از سخنان رئیس‌جمهوری روسیه در نشست باشگاه گفت‌وگوی بین‌المللی والدای اعلام شد.

پوتین در پاسخ به پرسشی اعلام کرده بود: روسیه ممکن است تصویب معاهده منع جامع آزمایش هسته ای (CTBT) پس بگیرد، زیرا ایالات متحده این سند را تصویب نکرده است؛ این موضوع در حوزه کار دومای دولتی است.

پوتین گفته بود:‌ اقدامات روسیه در این عرصه باید رفتاری آینه ای در قبال آمریکا داشته باشد؛ زمانی که دولت‌ها این معاهده را امضا کردند، ما این را تصویب هم کردیم اما آمریکا چنین نکرد؛ از نظر تئوری، امکان پس گرفتن تصویب وجود دارد، اگر این کار را انجام دهیم، کافی به نظر می‌رسد.

در پی سخنان رئیس‌جمهوری روسیه، دومای دولتی این کشور اعلام کرد که در نشست بعدی خود موضوع لغو تصویب معاهده منع جامع آزمایش های هسته ای (CTBT) را مورد بحث و بررسی قرار خواهد داد.

ویاچسلاو ولودین رئیس دومای دولتی روسیه روز جمعه در کانال تلگرامی خود این خبر را اعلام کرد و نوشت: این اقدام در مطابقت با منافع ملی روسیه است و این پاسخی آینه ای به ایالات متحده خواهد بود که هنوز این معاهده را تصویب نکرده است.

فئودور ویتولوفسکی، مدیر موسسه تحقیقات اقتصاد جهانی و روابط بین‌الملل در روسیه در این باره گفت: مسکو می تواند تصویب معاهده CTBT را پس بگیرد، زیرا ایالات متحده این سند را تصویب نکرده است.

وی با بیان اینکه لغو تصویب به منزله خروج از معاهده نیست، گفت: آمریکایی ها این معاهده را امضا کردند اما تصویب نشد. این در حالی است که ما امضا و تصویب کردیم.
ویتولوفسکی اظهار داشت: این معاهده بدون مشارکت آمریکایی ها اجرایی نمی شود؛ از این رو، تصمیم روسیه مبنی بر لغو تصویب معاهده، یک اقدام و پاسخ سیاسی به واشنگتن است.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی