به گزارش پایگاه خبری پایروس؛بانک مرکزی که در پایان هر هفته، با انتشار گزارشی، نرخهای بهره بازار پول را بهروزرسانی میکند، امروز نیز آخرین آمار دو مورد از مهمترین نرخهای بهره این بازار، یعنی نرخ بهره بین بانکی و همچنین نرخ ریپو مربوط به هفت روز منتهی به ۱۳ دی ماه را منتشر کرد؛ آماری که نشاندهنده آن است که نرخ بهره بازار شبانه پس از یه هفته متوالی رشد، در دومین هفته دی ماه افت قابل توجهی را تجربه کرده و به روند صعودی خود پایان داده است.
از سوی دیگر اما حداقل نرخ توافق بازخرید که در واقع نرخ مبادلات بین بانکها و بانک مرکزی در بازار باز است و در ادبیات اقتصادی، با نام ریپو شناخته میشود، این هفته نیز در سطح ۲۳ درصدی ثابت ماند تا ثبات آن از ابتدای سال جاری ادامه یابد.
نرخ بهره بین بانکی به ۲۳.۴۳ درصد رسید
جدیدترین دادههایی که بانک مرکزی از تغییرات نرخ بهره بازار بین بانکی منتشر کرده نشان میدهند که این نرخ در هفته منتهی به ۱۳ دی ماه امسال، افت قابل توجه ۰.۱۴ واحد درصدی را تجربه کرده است. به این ترتیب، میانگین موزون نرخ بهره بین بانکی در پایان این هفته به سطح ۲۳.۴۳ درصدی کاهش یافته است؛ رقمی که پایینترین میزان ثبت شده از نیمه آذر ماه به این سو به حساب میآید.
وامدهی بانک مرکزی به بانکها صعودی شد
نرخ سود بازار بین بانکی در حالی این هفته کاهشی شد که با بررسی رقم وامدهی بانک مرکزی به بانکها، این افت دور از انتظار نبود. چراکه در این هفته، مجموع وامدهی بانک مرکزی به بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی نسبت به هفته پیش از آن صعودی شده بود و این در حالیست که بانک مرکزی همواره از این تزریق پول به عنوان ابزاری برای جهتدهی به نرخ بهره بین بانکی استفاده کرده است.
در حالی که بانک مرکزی در هفت روز منتهی به چهارم دی ماه، حدود سه هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان در بازار بین بانکی تزریق کرده بود، این رقم در این هفته ۶ برابر شد و به ۲۲ هزار و ۵۸۰ میلیارد تومان افزایش پیدا کرد.
از طرف دیگر، با وجود اینکه بانک مرکزی در این هفته با سفارشهای بیشتری از سوی بانکها و موسسات اعتباری برای تامین وجوه نقد از طریق بازار باز مواجه شد، تغییری در رقم وامدهی خود ایجاد نکرد و بار دیگر ۱۲۷.۸ هزار میلیارد تومان در این بازار تزریق کرد.
بازار بین بانکی چیست؟
بانکها در برخی مواقع طی فعالیتهای روزانه خود با کسری منابع نقدی مواجه میشوند. آنها در این شرایط میتوانند با استفاده از سازوکار بازار بین بانکی و استقراض از بانکهای دیگر، این کسری وجوه خود را مهار کنند.
بازار بین بانکی شرایطی را فراهم میکند که بانکها میتوانند با استفاده از آن، بخشی از کسری وجوه نقد خود را با استقراض از بانکهایی که منابع اضافی دارند، جبران کنند. البته این بانکها وظیفه دارند که این مبلغ را در سررسیدی از پیش تعیین شده که عمدتا یک روزه است و با نرخ بهرهای از قبل مشخص شده که همان نرخ بهره بین بانکی است، به بانک وامدهنده بازگردانند.