کمترین تورم سالانه متعلق به دهک کم درآمد با ثبت رقم ۴۱.۹ درصد و بیشترین نرخ تورم سالانه نیز مربوط به قشر ثروتمند جامعه یعنی دهک ده با نرخ تورم سالانه ۴۶ درصد است.
به گزارش پایروس به نقل از تابناک، با عبور از فصل پاییز، مرکز آمار کارنامه تغییرات تورمی آذرماه را منتشر کرد. بررسی گزارش منتشر شده مرکز آمار نشان میدهد در هفتههای پایانی پاییز، نرخ تورم کل کشور با کاهش و نرخ تورم ماهانه و نقطه به نقطه با افزایش همراه شده است.
کاهش نرخ تورم سالانه
منظور از نرخ تورم سالانه، درصد تغییر میانگین اعداد شاخص قیمت در یک سال منتهی به ماه جاری، نسبت به دوره مشابه قبل از آن میباشد. در آذرماه ۱۴۰۲ نرخ تورم سالانه برای خانوارهای کشور به ۴۴.۴ درصد رسیده که نسبت به همین اطلاع در ماه قبل، ۰.۵ واحد درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که نرخ تورم سالانه برای خانوارهای شهری و روستایی با کاهش به ترتیب ۴۴.۱ درصد و ۴۶ درصد شده است. همچنین در بخش خوراکیها و آشامیدنی ها، نرخ تورم سالانه کل کشور ۵۰.۳ درصد شده است که نسبت به رقم ۵۲.۲ درصدی آبان ماه کمتر است. از سوی دیگر، در بخش شهری و روستا نیز به ترتیب ۵۰.۳ و ۵۰ درصدی است.
رشد تورم ماهانه خانوارهای کشور
منظور از تورم ماهانه، درصد تغییر عدد شاخص قیمت، نسبت به ماه قبل میباشد. در آذر ماه ۱۴۰۲ تورم ماهانه خانوارهای کشور برابر ۲.۹ درصد بوده است. این در حالی است که نرخ تورم ماهانه آبان ماه ۲.۲ درصد بود. اما اوضاع تورم ماهانه در بخش خوراکیها تا حدودی متفاوت بوده است؛ به گونهای که نرخ تورم ماهانه خوراکیها در آذرماه ۴.۱ درصد بوده است که نسبت به رقم یک درصدی آبان، افزایش قابل توجهی داشته است. همچنین نرخ تورم ماهانه خوراکیها برای مناطق شهری و روستایی نیز به ترتیب ۴.۱ و ۴.۲ درصد بوده است. این روند صعودی در شرایطی است که برای گروه غیرخوراکی و خدمات، شاهد افت نرخ تورم ماهانه بوده ایم؛ به بیان دیگر در آذرماه نرخ تورم ماهانه این بخش با افت نسبت به ماه قبل به رقم ۲.۳ درصد برای کل کشور رسیده است.
تورم نقطهای هم قد کشید
بررسی شاخص تورم نقطه به نقطه که بیان گر درصد تغییر عدد شاخص قیمت نسبت به ماه مشابه سال قبل می باشد، نشان میدهد در آذرماه نرخ تورم نقطه به نقطه ۴۰.۲ درصد بوده است که نسبت به رقم ۳۹.۲ درصدی آبان ماه، بیشتر شده است. همچنین نرخ تورم نقطه به نقطه برای شهر و روستا به ترتیب ۴۰.۱ و ۴۰.۳ درصد است. این در حالی است که نرخ تورم نقطهای برای گروه خوراکیها نیز رشد داشته است و از رقم ۳۶.۴ درصدی آبان ماه به رقم ۴۱.۱ درصدی آذرماه رسیده است. برای روستا و شهر نیز این نرخ به ترتیب ۴۱.۵ و ۴۱ درصد بوده است.
سهم بالای تورم در سبد خرید طبقه مرفه
بررسی جدول مربوط به دهکهای هزینهای نشان میدهد در حالی که نرخ تورم سالانه کل کشور ۴۴.۴ درصد شده است، این شاخص در دهکهای مختلف، متفاوت است. به گونهای که کمترین تورم سالانه متعلق به دهک کم درآمد (دهک اول) با ثبت رقم ۴۱.۹ درصد و بیشترین نرخ تورم سالانه نیز مربوط به قشر ثروتمند و مرفه جامعه یعنی دهک ده با نرخ تورم سالانه ۴۶ درصد است. این در حالی است که در بخش خوراکیها و غیرخوراکیها نیز این توزیع نرخ تکرار شده است. به گونهای که نرخ تورم سالانه گروه خوراکیها برای دهک اول ۴۵.۵ درصد و برای دهک ده ۵۲ درصد است. برای گروه غیرخوراکی نیز نرخ تورم دهک اول ۳۸.۵ درصد و برای دهک ده نیز ۴۴ درصد به ثبت رسیده است که نشان میدهد بر خلاف ماههای قبل، فشار تورمی از گروههای کم درآمد به گروه پردرآمد و مرفه جامعه منتقل شده است؛ هرچند که این فشار تورمی برای این گروه مرفه تاثیر معناداری ندارد.
تورم بالای ۹۰ درصدی گوشت و مرغ
همان طور که در جدول زیر مشاهده میشود نرخ تورم سالانه گروه خوراکی و آشامیدنی به بیش از ۵۰ درصد رسیده است. این در حالی است که در زیرمجموعه این بخش، گروه گوشت و مرغ تورم سالانه بیش از ۹۰ درصدی را به ثبت رسانده اند. نرخ تورم نقطه به نقطه گوشت و مرغ نیز بسیار بالا و در کانال ۹۰ درصدی جای گرفته است. همچنین در این بخش، نرخ تورم ماهانه میوه و خشکبار و سبزیجات به ترتیب ۸.۱ و ۱۴.۴ درصد است که نسبت به سایر خوراکی ها، معنادار است.