به گزارش پایگاه خبری پایروس؛در صورتی که تورم منفی شود، ارزش اقساط افزایش خواهد یافت. حتی بیشتر از زمان صفر پرداخت وام.
شاید به همین خاطر بانکها تلاش می کنند سقف وامدهی خود را افزایش دهند . شاید تورم منفی در پیش باشد.
اکنون بخاطر تورم دو رقمی بیشترین آسیب به پول و نگهداری پول وارد می شود . بانکها اکنون هزاران هزار میلیارد تومان نقدینگی را در شرایط تورمی حدود چهل درصدی، نگهداری می کنند. هم بازدهی سپرده گذار حدود منفی ۱۷ درصد است و هم بانک شاهد ذوب شدن دارایی های پولی است. به همین خاطر بانکها به بنگاهداری روی آورده اند و بیش از ۱۷۰ شرکت زیر مجموعه بانکها فقط در بخش املاک فعال هستند.
چنانچه املاک از ترازنامه بانکها حذف شود کفایت سرمایه بانکها و رتبه اعتباری آنها بشدت کاهش خواهد یافت. اما شاید این بهترین راهکار باشد تا بلکه بانکها پا را از روی خرخره مردم بردارند و بازار بشدت ملتهب مسکن را رها کنند.
بانکها اکنون بدون یک ریال ارزش افزوده، دارایی های ملکی خود را در سی سال گذشته ۱۴۵۳ برابر کرده اند و به همین میزان توان اخذ وام خود را و ایجاد نقدینگی را افزایش داده اند.
اکنون تمام تلاش بانکها برای ایجاد شوک بیشتر برای دوام و بقاست. شوک درمانی بدترین راهکار ادامه فعالیت هر بنگاه و اقتصادی است.
اما کاهش نرخ تورم و تورم منفی بیشترین کمک به بالابردن ارزش واقعی دارایی های بانکها خواهد کرد. بی دلیل نیست که در بسیاری از کشورها بانکها تلاش می کنند تورم منفی داشته باشند. تورم منفی ارزش دارایی های نقدی را بالا می برد و برعکس.
سود بانکهای قرض الحسنه بسیار زیاد و یک سو استفاده تمام عیار از اعتقادات مردم است. جایی که سپرده های مردم را با ارزش زمانی صفر در اختیار می گیرند و با نرخ بهره بین بانکی بالای ۲۳ درصد به سایر بانکها وام می دهند. ارزش زمانی صفر تنها در ایران و چند کشور خاص رواج دارد.پول در تمام مکاتب اقتصادی دارای ارزش زمانی است.
تورم انتظاری در مسکن اکنون منفی است و بانکها باید در اسرع وقت از شر دارایی های ملکی خلاص شوند. در غیر اینصورت حداقل ۱۰ بانک که بیشترین دپو مسکن را دارند، احتمال ورشکستگی بالایی دارند.
مسکن با ۸۶% تورم بطور کامل از دسترس مردم خارج شده است . حتی این نرخ هم بخاطر افزایش هزینه فرصت نمی تواند برای بانکها صرفه اقتصادی داشته باشد.
مجید گودرزی