امروز ۱ بهمن ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قانونگذاران آمریکایی دلایل شکست بایدن مقابل ایران را بررسی می‌کنند

به گزارش پایروس به نقل از فارس، اعضای یک کمیته فرعی در مجلس نمایندگان آمریکا قرار است طی روزهای آتی در یک جلسه استماع به بررسی دلایل شکست سیاست‌های «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا در قبال ایران بپردازند.

در بیانیه‌ای که روی وب‌سایت مجلس نمایندگان آمریکا قرار گرفته است «گلن گراثمن»، رئیس کمیته امنیت ملی، امور مرزی و امور خارجه اعلام کرده هفته آینده نشستی با موضوع «راهبرد خطرناک: بررسی شکست‌های دولت در قبال ایران» برگزار خواهد شد.

گراثمن در این بیانیه گفت: «تصمیم‌های سیاست خارجی بایدن در خصوص ایران کماکان با منطق جور نیستند و ایمنی آمریکایی‌ها را چه در داخل و چه در خارج به خطر می‌اندازد.»

وی اضافه کرد: «دولت بایدن علی‌رغم وعده‌ها شفافیت لازم در خصوص مذاکرات با ایران بر سر برنامه تسلیحاتی این کشور و همچنین بر سر تصمیم خود برای اخراج نمایندگان‌ بلندپایه دولت را تأمین نکرده است.»

قانونگذاران حزب جمهوری‌خواه در مجلس‌های نمایندگان و سنای آمریکا بارها از دولت بایدن درباره دلایل شکست سیاست‌های این دولت در قبال ایران توضیح خواسته‌اند. جدیدترین موضوعی که خشم قانونگذاران آمریکایی را به همراه داشته تعلیق ناگهانی «رابرت مالی» از سمت نماینده دولت آمریکا در امور ایران بوده است.

مایکل مک‌کال، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان بیش از یک ماه پیش در نامه‌ای به «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه آمریکا از پنهان‌کاری‌های دولت آمریکا در این پرونده انتقاد کرده و خواستار انجام تحقیقات مستقل در این خصوص شده بود.

مک‌کال در آن نامه خطاب به بلینکن نوشته بود چندی قبل‌تر مقام‌های ارشد وزارت خارجه آمریکا در پاسخ به کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان گفته‌اند که رابرت مالی به دلیل بیماری یکی از اعضای نزدیک خانواده‌اش قادر به حضور در جلسه استماع نیست.

مک‌کال نوشته بود: «در هیچ مقطع زمانی وزارت خارجه آمریکا به ما نگفت که مجوز امنیتی رابرت مالی تعلیق یا تحت بررسی است یا اینکه او به دلیل مرتکب شدن خطا تحت تحقیقات قرار دارد.»

موضوع آزادسازی ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران به عنوان بخشی از توافق مبادله زندانیان از جمله دیگر موضوعاتی است که نارضایتی نماینده‌های کنگره آمریکا از دولت بایدن را در پی داشته است. ماه گذشته ۲۶ نماینده جمهوری‌خواه مجلس سنای آمریکا در نامه‌ای از دولت «جو بایدن» خواستند درباره توافق مبادله زندانی با ایران توضیح دهد.

سناتورها در این نامه نوشته‌اند: «در حالی که اعتقاد راسخ داریم ایالات متحده باید از تمامی منابع مناسب خود برای آزادی شهروندان آمریکایی که به ناحق در خارج از کشور بازداشت شده‌اند استفاده کند اما این تصمیم رویه‌ای فوق‌العاده خطرناک را پایه‌گذاری می‌کند و رژیم ایران را قادر می‌سازد تا فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده خود را در سراسر خاورمیانه افزایش دهد.»

واشنگتن در سال ۲۰۱۸ چندین میلیارد دلار از دارایی‌های ناشی از فروش نفت ایران به کره جنوبی را پس از خروج «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا از توافق هسته‌ای موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) مسدود کرد.

تلاش‌های کره جنوبی از آن زمان تا کنون برای تحویل این دارایی‌ها به ایران با مخالفت آمریکا روبرو شده بود. با این حال، منابع خبری روز ۱۹ مرداد ماه گزارش دادند ایران و آمریکا با آزادسازی این دارایی‌ها در ازای مبادله چند زندانی میان دو طرف توافق کرده‌اند.

روزنامه نیویورک‌تایمز، به عنوان اولین رسانه‌ای که این خبر را منتشر کرد گزارش داده بود پنج زندانی آمریکایی در ازای آزادی ایرانی‌هایی که به دلیل نقض تحریم‌ها مجرم شناخته شده‌اند از زندان آزاد خواهند شد.

مطابق این ادعا، ایالات متحده این۶ میلیارد دلار دارایی‌ ایران در کره جنوبی را به حسابی در بانک مرکزی قطر منتقل خواهد کرد. این حساب تحت کنترل دولت قطر خواهد بود و به ایران اجازه داده خواهد شد تنها برای خرید مواد غذایی و دارو از آن استفاده کند.

این توافق انتقاد سیاستمداران جمهوری‌خواه را به همراه داشته است. در روزهای گذشته بسیاری از سیاستمداران فعلی و سابق این حزب از بایدن بابت اعطای دسترسی به ۶ میلیارد دلار دارایی ایران انتقاد کرده‌اند.

نامه این ۲۶ سناتور تازه‌ترین نمونه از این انتقادها است. در بخشی از این نامه از دولت بایدن بابت رقم بالای دارایی‌هایی که به موجب این توافق در اختیار ایران گذاشته می‌شود سوال شده است.

نگارندگان نامه خاطرنشان کرده‌اند: «زمانی که دولت اوباما در سال ۲۰۱۶، ۴۰۰ میلیون دلار دارایی نقد شده را به ایران منتقل کرد ما هشدار دادیم که این رویه خطرناک باعث قیمت‌گذاری روی جان آمریکایی‌ها خواهد شد. هفت سال بعد، دولت فعلی در اقدامی که مصداق دیگری از نقض سیاست عدم باج‌دهی محسوب می‌شود ۱۵ برابر رقم قبلی به بزرگترین حامی تروریسم پرداخت می‌کند که ۱۵ برابر رقم قبلی  به بزرگترین دولت حامی تروریسم دولتی در جهان باج پرداخت می‌کند.»

موضوع تبادل زندانیان یکی از موضوعاتی است که قرار است در جلسه کمیته فرعی امنیت ملی مورد برسی قرار گیرد. طبق بیانیه مجلس نمایندگان اعضای این کمیته گفته‌اند: «اخیراً کاخ سفید اعلام کرد با تهران در خصوص پنج زندانی آمریکایی مذاکره کرده است. در ازای آن آمریکا قرار است ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های ایران را آزاد کند که این به معادل ۱.۲ میلیارد دلار به ازای هر زندانی است و ایران را به زندانی کردن آمریکایی‌های بیشتر برای دریافت پول نقد تشویق می‌کند.»

در ادامه این بیانیه آمده است: «رژیم ایران تهدیدی برای منافعع خارجی آمریکا و ثبات در منطقه خاورمیانه است و این جلسه استماع فرصتی فوق‌‌العاده برای بررسی همه این موضوعات و ارائه آن چیزی به آمریکایی‌ها است که دولت بایدن آن را از آنها دریغ می‌کند: یعنی شفافیت و پاسخ.»

دولت بایدن از لحظه ورود به کاخ سفید سعی کرده توافق موسوم به «فشار حداکثری» که دولت پیشین آمریکا علیه ایران پیگیری می‌کرد را ادامه دهد. این در حالی است که بایدن پیش از ورود به کاخ سفید به شکست این سیاست در قبال ایران اذعان کرده بود.

بسیاری از تحلیلگران در خود آمریکا اذعان دارد که سیاست تحریم‌ها مقابل ایران شکست خورده است. به عنوان مثال، چند روز پیش از این وبگاه شبکه خبری بلومبرگ گزارش داده بود فروش نفت ایران علی‌رغم تحریم‌ها به بالاترین رقم در سال‌های اخیر رسیده است.

بلومبرگ در آن گزارشی بر مبنای داده‌های شرکت  «کپلر» که یک شرکت فعال در زمینه اطلاعات کالاها و رصد حرکت نفتکش‌ها است نوشته بود که ایران در ماه جاری میلادی روزانه حدود یک میلیون بشکه نفت به چین صادر کرده است.

«تانکر ترکرز»، دیگر شرکت فعال در زمینه ردیابی حرکت کشتی‌ها میزان صادرات ایران را از این هم بالاتر برآورد کرده و نوشته بود رقم واقعی صادرات این محصول توسط ایران به بالغ بر ۲ میلیون بشکه نفت در روز می‌رسد. دیگر آماری که بلومبرگ به آن استناد کرده بود مربوط به «آژانس بین‌المللی انرژی» مستقر در پاریس بود که نشان می‌داد   میزان تولید نفت ایران در ماه جولای میلادی به ۳ میلیون بشکه در روز رسیده که بالاترین رقم از سال ۲۰۱۸ محسوب می‌شود.

 

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی