به گزارش پایروس به نقل از ایرنا؛ «عیسی زارعپور» وزیر ارتباطات در حاشیه مراسم اجلاس کشورهای عضو سازمان اکو که به میزبانی ایران در حال برگزاری است، در جمع خبرنگاران حاضر شد و در خصوص اخباری مبنی بر روشن بودن چند ترمینال اینترنت استارلینک در کشور گفت: همانطور که قبلا در این خصوص صحبت کردهام، ما از فعالیت پلتفرمهای خارجی و ارائهدهندگان اینترنت ماهوارهای در کشور استقبال میکنیم. اما این امر منوط به رعایت قوانین جمهوری اسلامی ایران است.
زارعپور گفت: در این خصوص وزیر عراق نیز گفت که ارائه اینترنت ماهوارهای استارلینک در کشور عراق به رعایت قوانین کشور عراق بستگی دارد. ضمن اینکه هفته گذشته در اجلاسی که ذیل آی تی یو که بالاترین نهاد تصمیمگیر در حوزه ارتباطات رادیویی در جهان است برگزار شد، شرکت اسپیس ایکس را مکلف کرده است که برای فعالیت در ایران اقدام به اخذ مجوز کند. ما فکر میکنیم این اتفاق خوب و مبارکی برای فعالیت قانونی استارلینک در ایران است.
زارعپور در ادامه و در واکنش به اینکه قرار است ترمینالهای استارلینک قطع شود، گفت: من وزیر وصل کردن و نیز به دنبال مهیا کردن شرایط فعالیت استارلینک در کشور به صورت قانونی هستم. همچنین زمینههای آن را نیز فراهم خواهیم کرد. تاکید میکنم کار من غیرفعال کردن نیست؛ کار من فعال کردن است. کسانی که در این زمینه وظیفه قانونی دارند، این مسائل را دنبال میکنند.
وزیر ارتباطات در خصوص اینکه آیا اتحادیه جهانی مخابرات ITU میتواند مانع فعالیت بخش خصوصی در یک کشور شود گفت: بسیار تمایل دارم تا حقوقدانها در این زمینه با یکدیگر گفتوگو کنند، چون با پیگیری که ما انجام دادهایم یک اتفاق بزرگ حقوقی است. ITU چند مصوبه از قبل دارد یکی آرتیکل ۱۸ است و یکی هم مصوبه ۲۳ اجلاس WRC که در آن تاکید شده اگر کسی بخواهد فعالیت اینترنت ماهوارهای در کشور دیگری داشته باشد، باید از رگولاتور آن کشور مجوز بگیرد. ITU نیز فعالیت استارلینک در ایران را هم مصادق به این دو مصوبه دانسته و شفاف گفته است که باید از رگولاتور ایران مجوز فعالیت بگیرد.
زارعپور ادامه داد: اتحادیه جهانی مخابرات به تنظیمگر حوزه فناوری کشور نروژ که استارلینک در آنجا ثبت شده، نامه ارسال و تاکید کرده به قید فوریت با ضوابط مصوباتی که به آن اشاره کردهام خودش را تطبق بدهد. نتیجه این شده که فعالیت استارلینک مشمول این مصوبات است و نیاز به اخذ مجوز است.
زارعپور افزود: امیدوارم دستور اتحادیه جهانی مخابرات در این خصوص، زمینه فعالیت قانونی فراهمکنندگان اینترنت ماهوارهای در کشور ایران را فراهم کند. همانطور که وزیر ارتباطات عراق در حاشیه سومین اجلاس سران اکو اعلام کرد، اینترنت ماهوارهای هیچوقت جایگزین اینترنت پرسرعت مبتنی بر فیبرنوری نخواهد شد.
به گفته وی چون در این کشور زیرساختهای شبکه ارتباطی ضعیف است، مجبور به استفاده از اینترنت ماهوارهای هستند، تا شبکه زمینیشان راه بیفتد.
زارعپور تصریح کرد: سرعتی که اکنون توسط اینترنت ماهوارهای ارائه میشود حداکثر ۳۰۰ مگابیت برثانیه است آنهم با تجهیزات خاص، اما ما در شهرهای که اینترنت فیبرنوری در آنها ارائه میشود سرعتهای تا یک گیگابیت برثانیه نیز به مردم ارائه میشود. وزارت ارتباطات به دنبال فراهم کردن سرویسهای پرسرعت و باکیفیت است و در این مسیر هم به سرعت ادامه میدهد.
وزیر ارتباطات درباره سفر رئیس جمهور به افریقا و همکاریهای صورت گرفته در حوزه فناوری اطلاعات گفت: تلاشمان این است که در تمام سفرهایی که رئیس جمهور به کشورهای مختلف دارند، اسناد همکاری در حوزه فناوری اطلاعات هم داشته باشیم. اکنون نیز دو سند همکاری با کشورهای آفریقایی در این سفر امضا خواهیم کرد. هدف این است که بتوانیم ظرفیتهای فناوری و اطلاعات جمهوری اسلامی ایران را در کشورهای مختلف عرضه کنیم و اگر کشوری ظرفیت داشته باشد حتما ما برای استفاده از آن استقبال میکنیم.
زارعپور در خصوص نامه نماینده مجلس در خصوص بازگرداندن اینترنت به وضعیت عادی گفت: این نامه در کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال مورد بررسی قرار گرفت. پیشنهادهایی را به دفتر ریاست جمهوری ارائه کردیم که یکی از آنها هم بازنگری در مصادیق محدودیتهایی است که صورت گرفته است. به دنبال این اتفاق در سال گذشته نزدیک به ۳۰۰ سایت از جمله بازیهای پرکاربرد و یکسری سرویسهای دیگر را با توجه به دستور رئیس جمهور و در گارگروه فیلترینگ بررسی و بازگشایی شد.
مورد سایر خواستههایی که مدنظر است نیز خیرا مکاتباتی انجام شده که باید در جایگاه تخصصی خودش مورد بررسی قرار بگیرد.
زارعپور درباره اجلاس وزرای ارتباطات کشورهای عضو سازمان اکو گفت: تجربه نشان داده که اینگونه نشستها در میان مدت جواب میدهد. به عنوان مثال ما سال گذشته سفری به روسیه داشتیم و الان بعضی از شرکتهای ایرانی که در نمایشگاه اجلاس اکو حضور پیدا کردند، در مناقصاتی که کشور روسیه برگزار کرده برنده شدهاند و میلیونها دلار صادرات به این کشور داشتهاند. این نیاز به زمان دارد، اما نقطه شروعاش همین معرفیهاست، البته شرکتهای ما هم تا کنون چنین تجربهای را نداشتهاند و این نشستها یاد میگیرند و خودشان را ارتقا میدهند تا بتوانند در مجامع بزرگ بینالمللی حاضر شوند.
وی درباره افزود: در تمام کشورهایی که توسعه فیبرنوری رخ داده این فرایند ۵ تا ۶ سال طول کشیده است خصوصا در کشورهایی مانند عراق که وسعت زیادی نیز دارد. با این حال همین کار در ایران طبق برنامهریزی قرار است تا پایان دولت در کشور ۸۰ درصد خانوارها تحت پوشش فیبرنوری قرار بگیرند. این کار سختی است ولی نتیجه آن را در شهرهایی که کار شروع شده است میبینیم.با این سرعتی که داریم خیلی امیدوار هستیم تا پایان دولت سیزدهم قولی که دادیم را به آن عمل کنیم. پس از اینکه کار توسعه فیبرنوری در کشور تمام شد آمادگی داریم برای توسعه فیبرنوری در کشور عراق نیز به آنها کمک کنیم.