در بیانیه مشترک این گروه آمده است که این اقدامات اقتصاد جهانی و تجارت بین المللی را مختل می کند.
بر اساس بیانیه مشترکی که در شانزدهمین اجلاس سران بریکس در کازان روسیه به تصویب رسید، کشورهای بریکس به شدت با اعمال تحریم های غیرقانونی با انگیزه سیاسی که توسعه سایر کشورها را تضعیف می کند، مخالف و محکوم می کنند.
بیانیه ۳۳ صفحه ای “اعلامیه کازان” با عنوان “تقویت چندجانبه گرایی برای توسعه و امنیت جهانی عادلانه” روز چهارشنبه پس از مجموعه ای از نشست های چند فرمتی توسط رهبران بریکس منتشر شد.
در این بیانیه آمده است: “ما عمیقاً نگران تأثیر مخرب اقدامات قهری غیرقانونی یکجانبه، از جمله تحریمهای غیرقانونی، بر اقتصاد جهانی، تجارت بینالملل و دستیابی به اهداف توسعه پایدار هستیم”
در بیانیه مشترک اشاره شده است که چنین اقداماتی با قوانین سازمان تجارت جهانی مغایرت دارد، منشور سازمان ملل را تضعیف می کند و سیستم تجاری چندجانبه را به خطر می اندازد.
در این سند آمده است که تحریمها همچنین بر رشد اقتصادی، انرژی، سلامت و امنیت غذایی تأثیر منفی میگذارد و فقر و چالشهای زیستمحیطی را تشدید میکند.
در این بیانیه تاکید شده است که «اقدامات قهری یکجانبه، از جمله در قالب تحریمهای اقتصادی یکجانبه و تحریمهای ثانویه که مغایر با قوانین بینالمللی است»، پیامدهای گستردهای برای حقوق بشر، از جمله حق توسعه، عمومی دارد. جمعیت ایالت های هدف، که به طور نامتناسبی بر فقرا و مردم در موقعیت های آسیب پذیر تأثیر می گذارد.
اعضای این گروه علیرغم تحریمهای بیسابقه غرب علیه روسیه و تهدید تحریمهای ثانویه، روابط اقتصادی و همکاریهای خود را تقویت کردهاند. ایالات متحده و متحدانش بیسابقه محدودیتهایی را علیه مسکو وضع کردهاند، حدود ۳۰۰ میلیارد دلار از داراییهای متعلق به دولت روسیه را مسدود کردهاند، همچنین افراد و نهادها را از جمله کسانی که در بخش انرژی، فلزات و معادن و بخشهای مالی هستند، تحریم کردهاند.
مسکو بارها این محدودیتها را غیرقانونی خوانده و با ممنوعیت سفر مقامات غربی و هشدار نسبت به سایر اقدامات متقابل واکنش نشان داده است.
در همین حال، برخی از سیاستمداران و دیپلماتهای بلندپایه غربی با اشاره به اینکه دامنه محدودیتهای بیشتر در حال محدود شدن است، به بیاثر بودن تحریمهای روسیه اذعان کردهاند.