امروز ۴ آذر ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

برقراری روابط با سوریه، اولویت ترکیه شد

به گزارش پایروس، روزنامه رای الیوم نوشت، محافل نزدیک به هاکان فیدان، وزیر خارجه جدید ترکیه -کسی که در کابینه جدید رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه نظرها را به خود جلب کرده-، می گویند، پرونده سوریه برای او و کادرش در میان نیازهای ضروری ترکیه اولویت دارد، نیازهایی که در جلسه ویژه امنیتی، سیاسی و دیپلماتیک که اخیرا به ریاست شخص اردوغان برگزار شد، به تصویب رسیدند.

هاکان همچنین با برخی از مقامات عرب رایزنی کرده است تا مقدمات پروژه ای را فراهم کند که در ترکیه و در میان نمایندگان پارلمان و اصحاب مطبوعات به پروژه پیشرفت بزرگ و قریب الوقوع در جبهه سوریه شناخته شده است، پروژه ای که هرچند ممکن است به دلیل یکسری اصول مشخص منجر به آشتی میان دو نظام نشود اما شاید این بار با نظارت مستقیم روسیه و به طور مشخص با پافشاری کرملین، مذاکرات مفصل دوجانبه را به همراه داشته باشد.

صحبت های مکرری در مورد این تمایل روسیه وجود دارد، تمایلی که به برگزاری دیداری میان اردوغان و بشار اسد، همتای سوری او ختم نمی شود و اصلا درباره آن در مسکو توافق شده بود که انجام آن به بعد از برگزاری دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ترکیه موکول شد و هنوز هم گزینه روی میز است و مسکو تمایل دارد که سوریه و ترکیه روابط سریع، برق آسا، تاکتیکی و استراتژیک باهم برقرار کنند.

روس‌ها به وضوح روی درک و تخصص هاکان فیدان، وزیر امور خارجه ترکیه، برجسته‌ترین نماینده نخبگان این کشور در پرونده سوریه و تسریع روند مذاکرات اساسی حساب می کنند، مذاکراتی که ممکن است به درجه‌ای از استقبال و گشایش ختم شود که چرخش کامل منطقه ای را به نمایش بگذارد، از سطح امنیتی فراتر برود و روابط دیپلماتیک میان دو کشور را احیا کند. حتی فراتر از آن منجر به انجام یک توافق استراتژیک میان آنکارا و دمشق درمورد مسائل حل نشده شود، مسائلی مانند: گشایش گذرگاهها، امنیت مرزها، موضع سوریه درمورد کردها و چیزی که ایمن الصفدی، وزیر خارجه اردن از آن به عنوان تلاش بین المللی برای تاسیس صندوق تامین بودجه بازسازی مناطق ویران شده سوریه با هدف بازگرداندن آوارگان سوری به این مناطق یاد می کند.

نه روس‌ها و نه ترکیه‌ای‌ها نمی‌خواهند که دیدار آتی میان اسد و اردوغان یک دیدار پروتکلی صرف باشد بلکه منابع روسیه و منابع نزدیک به هاکان فیدان می گویند که می خواهند این دیدار فراتر از دست دادن در مقابل رسانه‌ها باشد.

ظاهراً شور و شوق هاکان با اصرار روسیه در اینجا همسو است و شورای امنیت ملی ترکیه اخیرا تصمیم گرفته است، ابراهیم کالین، رئیس سرویس اطلاعات ملی و هاکان را در اسرع وقت مامور تام الاختیار در پرونده روابط با سوریه بکند. درست است که این تفویض اختیار فرمالیته است اما قانونی، سیاسی و عمیق است و هدف این است که این دو وزیر مشکلات قابل حل با سوریه را سریع تر حل کنند.

در مورد سیاست گام به گام که پس از بازگشت سوریه به اتحادیه عرب از آن صحبت می شود، هاکان فلسفه دیپلماتیک جدیدی را در مدیریت پرونده روابط با سوریه ارائه می کند و از این موضوع صحبت می کند که بعد از تثبیت گام اول، گام بعدی برداشته شود مساله ای که مستلزم یک دوره مذاکره است که هر چند با نظارت روسیه پیشرفت قابل توجهی داشته اما هنوز به پایان نرسیده است.

با این حال ترکیه نمی خواهد در مورد روابطش با سوریه همه جزئیات را در اختیار روسیه قرار دهد بلکه تلاش می کند روابط دوجانبه و پیچیده مختص این دو کشور همسایه، مرزهای ملتهب آن دو و مشکلاتشان را حفظ کند.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی