رئیسجمهور ترکیه ادامه داد که با وجود این مسئله، ترکیه به تلاش برای تقویت روابط خود با یونان ادامه میدهد.
در آوریل ۲۰۲۱ ایالات متحده ترکیه را از برنامه فروش اف-۳۵ کنار گذاشت، زیرا آنکارا سامانه پدافند هوایی اس-۴۰۰ را از روسیه خریده بود. اردوغان در اواخر آن سال اعلام کرد که واشنگتن پیشنهاد کرده تا به جای این جنگندهها، آمریکا جنگندههای یک نسل قدیمیتر، یعنی اف-۱۶ را به ترکیه بفروشد.
با این وجود، فروش این جنگندهها به ترکیه هنوز منتظر تایید کنگره آمریکاست و بسیاری از قانونگذاران این کنگزه با این طرح مخالف هستند. بخش مهمی از مخالفت قانونگذاران آمریکایی با فروش اف-۱۶ به آنکارا، از مخالفت ترکیه با عضویت سوئد در ناتو و همچنین نقض ادعایی حریم هوایی یونان توسط جنگندههای ترکیهای ناشی میشود.
ترکیه و یونان که هر دو از اعضای اتحاد نظامی ناتو هستند، از سالها پیش اختلافهایی دارند و چندین بار تا مرز درگیری نظامی پیش رفتهاند. این مناقشات از مسائلی مانند اختلافات مالکیت ارضی خصوصاً در دریای اژه، تقسیم قبرس به دو بخش ترکنشین و یونانینشین و همچنین تحدید حدود دریایی ناشی میشود.
به دنبال عملیات نظامی روسیه در اوکراین، فنلاند و سوئد درخواست عضویت در سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را ارائه کردند که به تایید تمامی اعضای آن بستگی دارد. ترکیه اما شروطی داشت؛ از جمله اینکه این دو کشور منطقه نوردیک از فعالان کُرد و حامیان پکک حمایت نکرده و افراد مظنون را به ترکیه بازگردانند.
همچنین مسئله فروش جنگندههای اف-۱۶ نیز تلویحا به یکی از شروط ترکیه برای موافقت با عضویت سوئد بدل شده است. مذاکرات چندجانبه با پستی بلندیهای زیادی مواجه شده و در ۳۱ مارس ۲۰۲۳ درخواست فنلاند به تایید تمام اعضای این اتحاد نظامی رسید؛ اما سوئد هنوز منتظر موافقت مجارستان و ترکیه است.