به گزارش پایروس به نقل از به نقل از خبرگزاری تاس، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه امروز، پنج شنبه، در برنامه تماس مستقیم با مردم و کنفرانس مطبوعاتی بزرگ مرسوم خود با عنوان «نتایج سال»، آنچه در حال حاضر در نوار غزه رخ میدهد را یک فاجعه خواند و یادآور شد که بحران در این منطقه از اوکراین بدتر است. وی افزود: «به عملیات ویژه نظامی در اوکراین و آنچه در غزه در حال وقوع است نگاه کنید، تفاوت را احساس کنید. در اوکراین چنین صحنههایی وجود ندارد. دبیرکل سازمان ملل به درستی نوار غزه را بزرگترین قبرستان کودکان در جهان نامیده و این ارزیابی گویای واقعیات زیادی است.»
پوتین تاکید کرد که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه در حل مناقشه فلسطین و اسرائیل نقش مهمی ایفا میکند. وی در پاسخ به سئوال خبرنگار ترکیه درباره اوضاع غزه گفت: مایلم در اینجا به نقش مهم و پیشروی رئیس جمهور اردوغان در حل و فصل وضعیت غزه اشاره کنم. مسلماً او یکی از رهبران جامعه جهانی است که به این فاجعه توجه خاص دارد و هر کاری انجام میدهد تا شرایط به سمت بهتر شدن تغییر کند و شرایط برای صلح بلندمدت فراهم شود».
رئیس جمهور روسیه همچنین تاکید کرد که سازمان ملل متحد برای دستیابی به اجماع بین کشورها ایجاد شده است که بدون آن نمی توان هیچ تصمیم گیری انجام داد. به گفته وی، لازم است سازوکارهای موجود در سازمان ملل حفظ شود، در غیر این صورت این سازمان به یک «مرکز صحبت» تبدیل خواهد شد. این بدان معنا نیست که نمی توان و نباید به دنبال اجماع بود. مسلماً باید تلاش کرد تا به توافق رسید. ما نیز مانند ترکیه بر این واقعیت معتقدیم که تصمیمات سازمان ملل در مورد تشکیل کشور فلسطینی با پایتختی در بیتالمقدس باید تحقق یابد این مسئله بسیار مهم است. ضروری است که مسائل اساسی برای حل و فصل مناقشه اسرائیل و فلسطین فراهم شود.
پوتین اشاره کرد که در این زمینه با اردوغان در تماس مداوم است و مواضع آنها بسیار مشابه است. وی افزود: «فکر میکنم بتوانیم با او ملاقات کنیم، من واقعاً برای این دیدار برنامه ریزی می کنم. این همان چیزی بود که من قبلاً قصد داشتم، ولی برنامه رئیس جمهور اردوغان تغییر کرد، اگرچه من آماده بودم به ترکیه پرواز کنم. چنین اتفاقی میافتد. شاید در ابتدای سال آینده، ما موفق شویم که یک دیدار داشته باشیم.»
رئیس جمهور روسیه تاکید کرد که نجات جان مردم غزه و حمایت بشردوستانه از آنها ضروری است. وی گفت که با رهبران امارات و مصر درباره افتتاح بیمارستان در رفح گفتگو کرده بود، اما طرف اسرائیلی آن را اقدامی ناامن دانست. پوتین در پایان گفت: «این بدان معنا نیست که ما تلاشهای خود را متوقف خواهیم کرد. ما با مقامات اسرائیلی توافق کرده و عرضه تجهیزات پزشکی و دارو به غزه را افزایش خواهیم داد. مسلماً این کار را خواهیم کرد. ما با همه طرفهای موثر در اوضاع در تماس هستیم و به کار ادامه خواهیم داد.»
ولادیمیر پوتین در خصوص چشمانداز عادیسازی گفتوگوهای دوجانبه بین روسیه و ایالات متحده تاکید کرد: «مسکو آماده ایجاد روابط با واشنگتن است، ما معتقدیم که ایالات متحده یک کشور مهم و ضروری است». وی افزود، روسیه به نوبه خود آماده بازگرداندن روابط کامل با ایالات متحده است، ولی ابتدا باید شرایط اصولی برای این امر ایجاد شود. زمانی که برخی تغییرات اساسی داخلی [در ایالات متحده] رخ دهد و آنها شروع به احترام به افراد دیگر، کشورهای دیگر کنند، بعد از آن به دنبال مصالحه خواهند بود و سعی نکنند مشکلات خود را با کمک تحریم ها و اقدامات نظامی حل کنند. در آن صورت شرایط اصولی برای احیای روابط تمام عیار فراهم خواهد شد، هنوز چنین شرایطی وجود ندارد، البته ما برای این امر آماده هستیم.
رئیس جمهور روسیه در پاسخ به سئوال دیگری یادآور شد که این مسکو نبوده که روابط با اروپا را از بین برده، بلکه کشورهای اروپایی این کار را در رابطه با روسیه انجام دادند و منافع آن را نادیده گرفتند. وی گفت: «عادی سازی روابط [با اروپا] تنها به ما بستگی ندارد. ما این روابط را خراب نکردیم. این روابط با ما بود که تخریب شد، آنها سعی کردند ما را به جایی در پس زمینه مسائل و رتبه سوم بکشانند و منافع ما را نادیده گرفتند.»پوتین همچنین اعلام کرد که بر اساس اطلاعاتی که عصر دیروز به دست وی رسیده، نیروهای مسلح روسیه از آغاز ضد حمله ارتش اوکراین، تاکنون ۷۴۷ تانک تحویل گرفته شده از کشورهای غربی و تقریبا ۲.۳ هزار خودروی زرهی مختلف آنها را منهدم کردهاند.
پوتین تاکید کرد که موضوع نازی زدایی اوکراین همچنان مطرح است. وی گفت: «وضعیتی که رئیس جمهور اوکراین در مقابل چشمان همه جهان ایستاده و برای یک سرباز سابق اس.اس که مستقیماً در نابودی یک و نیم میلیون یهودی در اوکراین، روسیه و لهستان شرکت داشته، کف میزند و او را تحسین میکند، مظهر نازیسم نیست، پس چیست؟ بنابراین، بحث نازی زدایی اوکراین مطرح و اقدامی درست است.»
وی یادآور شد که در جریان مذاکرات استانبول بر روی پارامترهای خاصی برای غیرنظامی سازی اوکراین توافق شد، اما بعداً این توافقات “به اجاق ریخته شد”.
۶۱۷ هزار نفر در منطقه جنگی منطقه نظامی شمالی هستند
رئیس جمهور روسیه همچنین یادآور شد که طول خط تماس جبهه نبرد بیش از ۲ هزار کیلومتر است و در حال حاضر ۶۱۷ هزار نفر [در ترکیب گروههای نظامی] در منطقه عملیات نظامی حضور دارند. وی افزود که وضعیت پرداخت به رزمندگان شرکت کننده در منطقه عملیات ویژه حفاظت از دونباس در حال بهبود است، هرچند ممکن است مشکلاتی در تامین تجهیزات لازم برای نیروهای مسلح وجود داشته باشد.
پوتین اودسا را یک شهر روسی نامید
ولادیمیر پوتین در کنفرانس مطبوعاتی خود اعلام کرد که اودسا یک شهر روسی است و همه این موضوع را میدانند. وی تاکید کرد که کل مناطق جنوب شرقی اوکراین همیشه طرفدار روسیه بوده و این مناطق سرزمین های تاریخی روسیه بودند. به گفته وی، این واقعیت به خوبی در ترکیه درک میشود که کل منطقه دریای سیاه در نتیجه جنگهای روسیه و عثمانی به طرف روسی رسیده است. اوکراین اصلاً به این مسئله ارتباطی ندارد. نه کریمه و نه کل منطقه دریای سیاه به طور کلی به اوکراین مربوط نمیشود.
پوتین: غرب با محدود کردن توانایی روسیه در استفاده از دلار، «به پای خود شلیک میکند»
ولادیمیر پوتین تاکید کرد که روسیه استفاده از دلار در پرداختهای بین المللی خود را کنار نمی گذارد، البته مشکلاتی در این زمینه برای این کشور به وجود آمده است. وی افزود: «ولی ما تسلیم نمیشویم، کشورهای غربی برای پرداختهای ارزی ما مشکل ایجاد کردند و با این کار به پای خود شلیک میکنند. برای اینکه موقعیت دلار و یورو را به عنوان ارزهای جهانی و ذخیره جهانی کاهش میدهند.
پوتین یادآور شد که در سال ۲۰۲۱، ۸۷ درصد از پرداخت های صادراتی به ارزهای خارجی انجام شد، در حالی که در سپتامبر سال ۲۰۲۳ سهم روبل به ۴۰ درصد، یوان – ۳۳ درصد و استفاده ترکیبی از دلار و یورو به ۲۴ درصد کاهش یافت. رئیس جمهور گفت: «چرا غرب این کار را کردند؟ این را تکرار میکنم آنها به پای خود شلیک کردند. آیا این برای ما بد شد؟ نه واقعا. هر چه بیشتر از پول ملی خود استفاده کنیم بهتر است و این باعث افزایش حاکمیت و توانایی های ما میشود.»
پوتین در مورد نرخ مبادله روبل خاطرنشان کرد که نرخ ارز شناور است و به عوامل اقتصادی مانند قیمت کالاهای صادراتی و رشد تقاضا در داخل کشور بستگی دارد.
او افزود که وضعیت نرخ روبل در حال عادی شدن است، وضعیت بازار مالی باثبات شده و دولت در حال دستیابی به این هدف است.
پوتین سطح همکاری روسیه و چین را بی سابقه خواند
ولادیمیر پوتین در کنفرانس مطبوعاتی امروز اعلام کرد که سطح همکاریها بین روسیه و چین به طور بی سابقهای افزایش یافته است. به گفته وی، قرار است در سال آینده مبادلات تجاری بین دو کشور به ۲۰۰ میلیارد دلار برسد.به عقیده او، روابط دو کشور «یکی از ضامنهای اساسی ثبات در جهان» است.
روسیه شاهد تلاش های غرب برای گسترش فعالیت ناتو در آسیاست
رئیس جمهور روسیه همچنین اعلام کرد که مسکو تلاش های غرب برای انتقال فعالیت های ناتو به قاره آسیا را می بیند. وی افزود: «ما میبینیم که در اطراف روسیه و در اطراف چین چه اتفاقاتی میافتد. ما شاهد تلاشهایی از سوی غرب برای انحراف فعالیتهای ناتو به سمت آسیا هستیم که به وضوح فراتر از محدوده اهداف منشور این سازمان است. بلوک آتلانتیک شمالی در منطقه آسیا چه کار دارد؟»
به گفته او، ناتو در حال ایجاد بلوکهای نظامی-سیاسی جدیدی با ترکیبات مختلف است، در حالی که روسیه و چین چنین کاری انجام نمی دهند. با وجود توسعه همکاریهای دو جانبه در تمامی زمینههای نظامی، اقتصادی و بشردوستانه، فدراسیون روسیه و چین هیچ بلوکی ایجاد نکردهاند، دوستی آنها علیه هیچ طرف ثالثی نیست و تنها به نفع دو کشور است.
پوتین: بسیاری از مردم اروپا و ایالات متحده از اقدامات روسیه حمایت میکنند
ولادیمیر پوتین در پاسخ به سئوالی یادآور شد، در شرایطی که بسیاری در غرب از اقدامات روسیه در اوکراین و شخص رئیس جمهور انتقاد میکنند، روسیه حامیان زیادی هم در اروپا و هم در ایالات متحده دارد. وی گفت: من میدانم که نه تنها در شهرهای آلمان، بلکه در بسیاری از شهرهای اروپا و آمریکا نیز مردم بر این باورند که آنچه ما انجام میدهیم، درست است و برای دفاع از منافع ملی خود نمیترسیم.
به گفته وی، روسیه تعداد زیادی حامی در جهان برای حفاظت از ارزشهای مرسوم دارد و بعد از رویدادهای یکی دو سال گذشته تعداد این افراد چندین برابر شده و به طور تصاعدی در حال افزایش است.
ابراز امیدواری برای یافتن راه حلی برای تبادل زندانیان بین روسیه و آمریکا
ولادیمیر پوتین در پاسخ به سئوالی در این باره گفت: روسیه امیدوار است که راه حلی برای موضوع مبادله ایوان گرشکوویچ، خبرنگار روزنامه وال استریت ژورنال در مسکو و پل ویلان آمریکایی، پیدا شود. او یادآور شد: ما تمایل داریم که در این باره به توافق برسیم و این توافقها باید برای هر دو طرف قابل قبول و مناسب باشمد. ما در این زمینه با شرکای آمریکایی خود تماس هایی داریم، گفتگو در این زمینه ادامه دارد. البته این مذاکرات ساده نیست، ولی به طور کلی ما به زبانی صحبت می کنیم که برای یکدیگر قابل درک است.»
رئیس جمهور روسیه به این نکته توجه کرد که ملاحظات بشردوستانه باید مبنای چنین تصمیماتی باشد. البته طرف آمریکایی نیز باید به حرف روسیه گوش دهد و تصمیم مناسب بگیرد. وی افزود: «شما گفتید که [گرشکوویچ] «بدون محاکمه» در زندان است و اشاره کردید که بازداشت وی تمدید شده است. اما باید توجه داشته باشید که بازداشت وی با تصمیم دادگاه تمدید شده، بنابراین اینکه میگویید این کار بدون محاکمه انجام شده، نادرست است.»
پوتین از روابط کاری خوب خود با ماکرون صحبت کرد
رئیس جمهور روسیه گفت که روابط کاری خوبی با امانوئل ماکرون، همتای فرانسوی خود دارد. ولادیمیر پوتین افزود: «ما رابطه کاری خوب و دوستانه داشتیم. من فرانسه بودم و آقای ماکرون به روسیه آمد. ما همیشه در رابطه با روابط دوجانبه و مسائل بین المللی دستور کار شلوغی داشتیم. ما آماده ادامه تعامل هستیم، اما در مقطعی رئیس جمهور فرانسه روابط با ما را متوقف کرد. ما آن را متوقف نکردیم، او تماسها را متوقف کرد.»
رئیس جمهور تاکید کرد که اگر علاقه برای ازسرگیری روابط وجود داشته باشد، او برای این امر آماده است و از تماسها ابایی ندارد. او در پایان گفت: اما اگر کشورهای اروپایی و به ویژه رئیس جمهور فرانسه نمی خواهند با ما ارتباط برقرار کنند، کسی آنها را محاکمه نخواهد کرد. ما کارهای خود را انجام دهیم. ولی اگر علاقه وجود داشته باشد، ما آماده هستیم.
پوتین معتقد است که واقعاً ناسیونالیسم در جهان افزایش یافته است
رئیس جمهور روسیه معتقد است که واقعاً ناسیونالیسم در جهان افزایش یافته است. ولادیمیر پوتین توضیح داد: آخرین تحقیقات نشان داده که ۹۶ درصد از شهروندان روسیه در مقایسه با سایر نقاط جهان توافق بین ادیان الهی را یک مزیت بسیار مهم میدانند. وی یادآور شد، در حال حاضر افزایش اسلام هراسی و یهودی ستیزی، واکنش مردم به بی عدالتی موجود در جامعه است. به عقیده او، وضعیت در نوار غزه این گونه احساسات را تشدید کرده است.
پوتین از جمله، روس هراسی را یکی از علائم مبارزهای خواند که علیه روسیه انجام می شود. وی افزود: «بله، این مشکل در جهان وجود دارد. ما باید هر کاری را در درون خود انجام دهیم تا اطمینان حاصل کنیم که چنین چیزی در کشور ما به وجود نمی آید، و باید هر گونه تلاش برای تکان دادن جامعه از درون را خنثی کنیم و این کاری است که ما انجام خواهیم داد.»
دیدگاه پوتین درباره خروج احتمالی ارمنستان از جامعه مستقل مشترک المنافع و سازمان پیمان امنیت جمعی
رئیس جمهور روسیه در پاسخ به سئوال دیگری یادآور شد که خارج شدن احتمالی از جامعه کشورهای مشترک المنافع و سازمان پیمان امنیت جمعی، به سختی به نفع خود ارمنستان خواهد بود، ولی اگر مقامات این کشور تصمیم به این کار بگیرند، این انتخاب خود آنها خواهد بود.
وی افزود: «این یک فرآیند سیاسی داخلی پیچیده است. ولی من فکر نمیکنم که به نفع ارمنستان باشد که به عضویت خود در این اتحادهای منطقهای پایان دهد. البته در نهایت، این مسئله انتخاب مقامات ایروان است. در مورد غیبت نخست وزیر ارمنستان [نیکول پاشینیان] در رویدادهای جمعی، باید بگویم که این به دلیل برخی رویدادهای داخلی در ارمنستان است و به تمایل یا عدم تمایل به ادامه کار در این اتحادها ارتباطی ندارد. البته باید ببینیم که وضعیت در آینده چگونه پیش خواهد رفت.»
پوتین تاکید کرد که روند دشواری در رابطه با قره باغ کوهستانی در ارمنستان در حال انجام است. اما این روسیه نبود، بلکه خود ارمنستان بود که تصمیم گرفت قره باغ را رها کرده و آن را بعنوان بخشی از جمهوری آذربایجان به رسمیت بشناسد. وی گفت: «آنها این کار را خود انجام دادند و ما به طور خاص در مورد چگونگی آماده شدن برای اتخاذ چنین تصمیمی مطلع نبودیم. این یک واقعیت آشکار است، البته جوانب مثبت و منفی برای این تصمیم وجود دارد و این آنچیزی است که اتفاق افتاد.»
پوتین: تقویت حاکمیت روسیه وظیفه اصلی من است
ولادیمیر پوتین گفت: «من بارها این را گفتهام – برای کشوری مانند روسیه، موجودیت بدون حاکمیت غیرممکن است، به سادگی وجود نخواهد داشت، حداقل به شکلی که امروز وجود دارد. نکته اصلی تقویت حاکمیت است. البته این یک مفهوم بسیار گسترده است.»
رئیس جمهور روسیه توضیح داد که تقویت حاکمیت خارجی به معنای تقویت توان دفاعی کشور، امنیت خارجی، تقویت حاکمیت عمومی، تضمین حقوق و آزادی های شهروندان ، توسعه نظام سیاسی روسیه، تضمین امنیت در حوزه اقتصادی و حاکمیت تکنولوژیک است.