امروز ۳ آذر ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

پیش بینی مهم درباره بازار ارز

سیاست تثبیت ارز بانک مرکزی نیازمند همکاری و هماهنگی متعدد بین سازمانی است و این سیاست به هیچ وجه به صورت مستقل نمی تواند موفق شود.

به گفته میثم رادپور، کارشناس و تحلیلگر اقتصادی، ارتباط مستقیمی بین افزایش فروش نفت و اقدامات سیاست‌گذار در مهار قیمت دلار وجود دارد. با ارزپاشی و نگهداشتن ارز در کف کانال ۵۰ هزار تومانی، سیاست‌گذاران توانسته‌اند نوسان قیمت دلار را در حدود مطلوبی نگه داشته و این اقدامات را به افزایش فروش نفت نسبت داده است.

به گزارش پایگاه خبری پایروس؛ به نقل از شهرخبر، با استفاده از سیاست ارزپاشی بانک مرکزی، قیمت دلار از ابتدای سال به طور قابل توجهی تثبیت شده است. در ماه‌های گذشته، بازه قیمتی بین ۴۸ تا ۵۱ هزار تومان بیشترین نوسان را برای اسکناس دلار نشان داده است. اما کارشناسان اقتصادی، با تأکید بر مسئله تورم، معتقدند که مهار قیمت دلار در کوتاه‌مدت قابل دستیابی است، اما در بلندمدت، افزایش تورم می‌تواند باعث صعود قیمت دلار در بازار شود.

میثم رادپور، کارشناس اقتصادی بر ارزپاشی بانک مرکزی به واسطه افزایش فروش نفت تاکید دارد. گفت‌وگو با او را در ادامه می‌خوانید.قیمت دلار در ماه‌های اخیر به ثبات نسبی رسیده‌ است؛ از دیدگاه شما دلیل این روند خنثی در بازار ارز چیست؟

دلیل عمده ثبات فعلی بازار ارز به افزایش فروش نفت کشور مربوط است. در حال حاضر ایران حدود ۲.۵ میلیون بشکه نفت می‌فروشد و این عملکرد باعث شده است وضعیت موازنه پرداخت‌های ما نسبت به گذشته بهبود پیدا کند و شاهد ثبات نسبی در بازار ارز باشیم. اما در بلندمدت‌، تورم کشور تعیین‌کننده مقدار جابه‌جایی قیمت ارز است.

آیا این روند باثبات بازار ارز ماندگار است؟

باید توجه داشت در کوتاه‌مدت به ویژه در مدت اخیر به دلیل افزایش فروش نفت، ثبات نسبی به بازار برگشته است. این ثبات را نمی‌توان طولانی‌مدت دید؛ زیرا در نهایت، موضوع تورم بر بازار ارز غلبه می‌کند.

عوامل موثر بر مسیر قیمت دلار

با توجه به گزارش‌های مرکز آمار ایران، در روزهای اخیر تورم ایران به بیش از ۴۴ درصد رسیده است. با این وجود در افق یک ساله، قیمت دلار را چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟

موضوع تورم در سال‌های اخیر جابه‌جایی‌های جدی را برای کالا و خدمات در کشور به دنبال داشته است. به گمانم با وجود تورم‌های بالایی که تجربه می‌کنیم ثبات قیمت دلار ماندگار نیست. اگر افق زمانی را یک ساله در نظر بگیریم و بخواهیم پیش‌بینی برای قیمت دلار داشته باشیم باید به همان اندازه‌ای که در طول یک سال تورم داریم، روی قیمت ارز بگذاریم.

بهترین ابزار پیش بینی قیمت دلار چیست؟

به اعتقاد من بهترین پیش‌بینی کننده و متر قیمت دلار نرخ رشد تورم است. قطعا اگر بازه بلندمدت را در نظر بگیریم تصور نمی‌کنم افزایش فروش نفت با وجود تورم بتواند بازارا ارز را کنترل کند. معتقدم این بازار با تورم جابه‌جا خواهد شد و این مساله با توجه به مفروضات فعلی اقتصاد و برابری قدرت خرید، طبیعی و منطقی است.

تورم در سال پیش رو چگونه بر قیمت دلار اثر می‌گذارد؟

حدود سه ماه تا پایان سال باقی مانده و در همین مدت، حدود ۱۰ درصد به تورم افزوده خواهد شد. اگر در حال حاضر تورم را ۴۰ درصد در نظر بگیریم، سه ماهه آن همین مقدار ۱۰ درصد است و این تورم انباشته می‌شود. اگرچه افزایش فروش نفت می‌تواند زمان اثرگذاری تورم در بازار ارز را به تاخیر بیاندازد، اما در نهایت نمی‌تواند اثر انباشته تورم را کنترل کند.

پیش‌بینی شما برای مدت باقی‌ مانده تا پایان سال چیست؟

هر چند تا سه ماه دیگر ممکن است ارز جابه‌جایی جدی نداشته باشد اما اگر این مدت، بشود ۶ ماه یا ۱۲ ماه، اثر انباشته تورمی که در این مدت ایجاد شده آزاد می‌شود. بنابراین افزایش فروش نفت می‌تواند زمان اثرگذاری تورم را به تاخیر بیندازد اما نمی‌تواند در نهایت مانع اثرگذاری آن شود. اگر بازار ارز را کوتاه‌مدت ببینیم ثبات نسبی برقرار است اما با دید بلندمدت باید به اثر تورم توجه کرد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی