به گزارش پایروس به نقل از تجارتنیوز با شروع دومین هفته مرداد قیمت دلار با ۲۰۰ تومان افزایش در کانال ۴۹ هزار تومانی دو پله صعود کرد. در هفته گذشته که بازار تهران تعطیل بود بازار ارز شلوغ بود و پرمتقاضی، بازار تهران تا فردا تعطیل است اما معاملات ارز به قوت خود پابرجاست.
امروز دلار با قیمت ۴۹ هزار و ۲۰۰ تومان معامله شد. این رشد محدود را معاملهگران بازار ارز متاثر از برخی سیگنالهای نامساعد سیاسی میدانند. برداشت فعالان بازار این است که خبرهای دیروز و امروز، قیمت دلار را در روزهای آینده افزایش میدهد. از سوی دیگر تعبیر کارشناسان اقتصادی از اثر سیگنالهای سیاسی و غیراقتصادی که منجر به نوسانات کاهشی و افزایشی قیمت دلار میشود، موقت و کوتاهمدت است.
تحلیلگران دلار میگویند محدوده قیمتی ۴۸ هزار و ۸۰۰ تومانی، منطقه حمایتی این اسکناس است و از قیمت ۵۰ هزار تومانی نیز بهعنوان محدوده مقاومتی اسکناس آمریکایی یاد میکنند. به باور آنها دلار فعلا در منطقه ۴۹ هزار تومانی نوسان خواهد داشت و در نیمه دوم سال این اسکناس وضوح بیشتری میگیرد و افزایشی است.
تکرار اشتباهات گذشته با کنترل دلار
در همین راستا میثم رادپور کارشناس بازارهای مالی با اشاره به اقدامات سیاستگذار برای کنترل دستوری قیمت دلار به تجارتنیوز گفت: «با تورمی که اقتصاد ما با آن دست و پنجه نرم میکند اگر قیمت دلار بالا نرفته، نجابت به خرج داده است! این در حالی است که سیاستهای فعلی تکرار اشتباهات گذشته است و بخش تولید کشور را فلج میکند.»
وی به فشار تورمی موجود در کشور اشاره کرد و افزود: «بنابر نظریه برابری قدرت خرید، اگر تورم کشور شما با یک کشور مورد نظر مانند ایالات متحده اختلاف داشته باشد، نرخ ارز شما نیز باید به این مقدار در بازه یک ساله تضعیف شود. برای این مثال باید اشاره داشت که در بازه زمانی یک ساله نزدیک به ۳۷ تا ۳۸ درصد با آمریکا اختلاف تورمی داریم. تا زمانی که تورم موجود است، نیازی به دلیل بیشتر برای فشار به بازار ارز نیست.»
این کارشناس اقتصادی با تاکید بر اینکه تا زمانی که خود را به جای صاحبان سرمایه نگذارید، نمیتوانید نسبت به ریالی بودن سرمایه خود اطمینان داشته باشید، خاطرنشان کرد: «در یک دهه گذشته رشد تولید ناخالص داخلی کشور منفی بوده و به تبع آن تولید در کشور کاهش پیدا کرده است. طی مدت یادشده پایه سرمایه کشور آب رفته است. کشور ما خلق ارزش کمتری میکند و در مقابل بحرانها دست خالیتر است.»
رادپور تاکید کرد: «تحریمها در سایه اتفاقاتی که در نظام پولی بینالمللی رخ داده، اهرم شده و آثار خیلی شدیدی به دنبال داشته است. باید حواسمان به تغییرات بنیادی که در دنیا رخ داده و فقط مربوط به کشور ما نیست نیز باید باشد.»
صعود دلار با کدام سیگنال؛ شکایت ایران از کره یا تصمیمات کنگره آمریکا؟
امروز و دیروز دو سیگنال سیاسی بازار دلار را تحت تاثیر قرار داد. تصویب دو طرح علیه ایران در کمیته امور خارجی کنگره آمریکا با موضوعات «قانون بررسی کاهش تحریمهای ایران» و «تشدید تحریمها علیه برنامههای پهپادی و موشکی ایران قبل از منقضی شدن محدودیتهای تسلیحاتی سازمان ملل در اکتبر سال جاری میلادی» خبری بود که برخی رسانهها به آن پرداخته بودند.
در طرح نخست، این کمیته خواستار آن شده که دولت آمریکا هیچ تحریمی را بدون مشورت با کنگره علیه ایران کاهش ندهد.
سیگنال دوم موضوع شکایت ایران از کره جنوبی بابت مطالبات ارزی است. برخی رسانهها عنوان کردند با ارسال لایحه ارجاع اختلاف بین بانک مرکزی ایران و دولت کره به داوری از سوی رئیس جمهوری به مجلس، شکایت ایران از کره جنوبی درباره پیگیری حقوقی و استرداد مطالبات از بانکهای این کشور رسماً کلید خورده است.
باید توجه داشت موضوع آزادسازی دلارهای بلوکه شده ایران از کرهجنوبی بارها مورد توجه معاملهگران بازار ارز بود و به تعبیر فعالان این بازار هر وقت دست بازارساز خالی میماند از این سیگنال برای کاهش قیمت دلار در بازار ارز استفاده میکرد.
عدم اعتماد متقابل میان ایران و آمریکا
از سوی دیگر معاون وزیر خارجه آمریکا وندی شرمن و نماینده پیشین آمریکا در مذاکرات هستهای با ایران در گفتوگویی با واشنگتنپست تاکید کرده است که «من همچنان باور دارم که دیپلماسی بهترین راه برای رسیدن به این هدف است، اما ایالات متحده برای هر پیشامدی آماده است؛ هرچند که امیدواریم به آن نقطه نرسیم.» شرمن افزود: «در مذاکرات اعتماد مطرح نیست. من به ایران اعتماد ندارم. ایران به من اعتماد ندارد.»
امروز قیمت دلار در بازارهای مجاور همانند تهران افزایش داشت. دلار سلیمانیه با قیمت ۴۸ هزار و ۴۵۰ تومان معامله شد و افزایش ۳۰۰ تومانی داشت. دلار هرات با افزایش ۲۰۰ تومانی با رقم ۴۸ هزار و ۹۸۰ تومان معامله شد. درهم امارات با رقم ۱۳ هزار و ۴۷۰ تومان معامله شد و ۱۰ تومان گران شد.