سخنگوی دولت اصرار دارد که برلین یک “مسئولیت تاریخی” در قبال اسرائیل دارد.
برلین همچنان در حال تصمیمگیری برای پایبندی به تعهدات خود در قبال دیوان کیفری بینالمللی (ICC) است و مقامات آلمانی گزارش میدهند که از اینکه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل قصد ندارد در آینده قابلپیشبینی به این کشور سفر کند، احساس آرامش میکنند.
به گزارش پایگاه خبری اقتصاد ایران و روسیه (پایروس نیوز) به نقل از راشا تودی، دادگاه بین المللی کیفری مستقر در لاهه روز پنجشنبه اعلام کرد که به دنبال نتانیاهو به اتهام جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت مرتبط با درگیری غزه است. اسرائیل و متحدانش، از جمله ایالات متحده، این اقدام را محکوم کرده اند، اگرچه برخی کشورها اعلام کرده اند که به این حکم عمل خواهند کرد.
آنالنا باربوک، وزیر امور خارجه روز جمعه گفت: «ما در سطوح ملی، اروپایی و بین المللی به قانون پایبند هستیم. به همین دلیل است که ما دقیقاً بررسی می کنیم که این دقیقاً چه معنایی در مورد کاربرد بین المللی آن برای ما دارد.
آلمان یکی از امضاکنندگان اساسنامه رم است و اقتدار دیوان کیفری بینالمللی را به رسمیت میشناسد، اما سخنگوی صدراعظم اولاف شولتز اشاره کرد که بعید است برلین به دلیل “مسئولیت تاریخی” خود در قبال اسرائیل از این حکم تبعیت کند.
از یک سو، اهمیت دادگاه کیفری بین المللی وجود دارد که ما قویاً از آن حمایت می کنیم. از سوی دیگر، مسئولیت تاریخی ما وجود دارد.
مایلم بگویم که تصور اینکه ما بر این اساس در آلمان دستگیری کنیم مشکل دارم.
دویچه وله روز جمعه نوشت: «سیاستمداران دولتی تاکید کردند که نتانیاهو آخرین بار در مارس ۲۰۲۳ به آلمان سفر کرده است و انتظار نمی رود در آینده نزدیک یک سفر دولتی دیگر داشته باشد».
بریتانیا اعلام کرد که نتانیاهو را دستگیر خواهد کرد.اطلاعات بیشتر: بریتانیا اعلام کرد که نتانیاهو را دستگیر خواهد کرد
در حالی که اسرائیل یکی از امضاکنندگان اساسنامه رم نیست، دادگاه بر کرانه باختری و غزه که تحت قوانین بینالمللی سرزمینهای فلسطینی اشغالی تلقی میشوند، صلاحیت قضایی دارد. صلاحیت دادگاه توسط ۱۲۳ کشور به رسمیت شناخته شده است و نتانیاهو و یوآو گالانت، وزیر دفاع سابق، در صورت سفر به هر یک از این کشورها ممکن است با بازداشت مواجه شوند.
دفتر نتانیاهو اعلام کرد که اسرائیل «اقدامات پوچ و دروغی را که دیوان بینالمللی کیفری علیه خود انجام میدهد با انزجار رد میکند». سخنگوی شورای امنیت ملی روز پنجشنبه گفت که ایالات متحده اساساً این تصمیم را رد می کند و از “خطاهای مشکل ساز فرآیندی» که منجر به آن شده است، «عمیقا نگران است.”
اتحادیه اروپا با بیان اینکه جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه، احکام دادگاه را غیرسیاسی توصیف کرده و از کشورهای عضو میخواهد که به آنها احترام بگذارند و اجرا کنند، اتحادیه اروپا اعلام کرده است که به تصمیم دیوان بینالمللی کیفری در مورد مقامات اسرائیلی احترام میگذارد.
تاکنون هلند، سوئیس، ایرلند، ایتالیا، سوئد، بلژیک و نروژ اعلام کردهاند که از حکم ICC تبعیت خواهند کرد.
فرانسه این حکم را مشروع میداند، اما اشاره میکند که دستگیری رهبر اسرائیل از نظر قانونی پیچیده است.
لندن اعلام کرده است که «به تعهدات قانونی خود عمل خواهد کرد»، اگرچه اشاره کرد که رویههای داخلی مرتبط با حکم بازداشت دیوان بینالمللی کیفری هرگز توسط بریتانیا استفاده نشده است، زیرا هیچ کس تحت تعقیب دادگاه تا کنون از این کشور بازدید نکرده است.
در همین حال، ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان، نتانیاهو را برای بازدید از بوداپست دعوت کرده و گفته است که حکم دادگاه بین المللی در اتحادیه اروپا و کشور عضو ناتو «هیچ تأثیری» نخواهد داشت.