اعضای پارلمان هلند با خطاب به وزیر امور خارجه نگرانی خود را از وابستگی فزاینده اتحادیه اروپا به گاز روسیه ابراز کردند.
بر اساس گزارش پایروس نیوز به نقل از اسپوتنیک، در نامهای که اوایل این هفته ارسال شد، نمایندگان مجلس پیشنهاد کردند که گاز طبیعی خط لوله روسیه ارزانتر از گاز طبیعی مایع شده است که توسط ایالات متحده و دیگران به اتحادیه اروپا ارسال میشود. این نمایندگان افزودند که این امر مانع از پیشرفت به سمت سرمایهگذاریهای پایدار در زیرساختهای پایدار کشور میشود.
قبل از تشدید مناقشه اوکراین، عرضه سالانه روسیه به اتحادیه اروپا حدود ۱۵۵ میلیارد متر مکعب بود که عمدتاً از طریق خطوط لوله بود.
گازپروم که زمانی تامین کننده اصلی گاز اتحادیه اروپا بود، به دنبال خرابکاری در خطوط لوله نورد استریم، صادرات خود به این اتحادیه را در سال ۲۰۲۲ به شدت کاهش داد. خط لوله نورد استریم ۱ که از زیر دریای بالتیک می گذرد و گاز طبیعی را از روسیه به اتحادیه اروپا منتقل می کند، همراه با خط لوله تازه ساخته نورد استریم ۲، در سپتامبر ۲۰۲۲ در اثر انفجارهای زیر آب پاره شد و از کار افتاد.
تحریمهای مرتبط با اوکراین که توسط بروکسل علیه روسیه وضع شده است، تاکنون عرضه گاز از طریق خط لوله را هدف قرار نداده است، اما بسیاری از اعضا از جمله لهستان، بلغارستان، فنلاند، هلند و دانمارک واردات خود را بهطور داوطلبانه متوقف کردهاند. با این حال، چندین کشور اتحادیه اروپا از جمله اتریش، اسلواکی، جمهوری چک و ایتالیا همچنان گاز خط لوله روسیه را وارد می کنند.
مسکو بیشتر صادرات گاز خود را به سمت شرق تغییر داده است و فروش گاز به چین را به شدت افزایش داده است و خرید گاز خط لوله خود را از روسیه از طریق خط لوله Power of Siberia به ۲۲.۷ میلیارد متر مکعب در مقایسه با ۱۵.۴ میلیارد متر مکعب در سال ۲۰۲۲ افزایش داده است.
ترانزیت باقیمانده گاز روسیه از طریق اوکراین و ترکیه در حال حاضر حدود ۱۵ میلیارد متر مکعب در سال است.
قرارداد پنج ساله گازپروم و یک اپراتور اوکراینی در پایان سال ۲۰۲۴ به پایان می رسد. اتحادیه اروپا در نظر دارد تا سال ۲۰۲۷ واردات انرژی از این کشور را به طور کامل متوقف کند.
هفته گذشته، رویترز با استناد به دادههای انجمن کشورهای صادرکننده گاز گزارش داد که صادرات گاز روسیه به کشورهای اتحادیه اروپا از طریق خط لوله در نیمه اول سال نسبت به مدت مشابه در سال ۲۰۲۳ ۲۴ درصد افزایش یافته است. اوایل این ماه، آژانس اعلام کرد که عرضه گاز در ماه ژوئن تقریباً ۲۳ درصد نسبت به سال قبل افزایش یافت.