امروز ۱۸ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نوسازی بافت فرسوده در دولت سیزدهم ۲ برابر شد

به گزارش پایروس به نقل از تسنیم، محمد آیینی در همایش سازندگان و انبوه سازان با محوریت صنعتی سازی و پروژه های نهضت ملی مسکن با یادآوری اینکه  ۱۵ درصد سهمیه نهضت ملی مسکن برای بافت های فرسوده در نظر گرفته شده است، اظهار کرد: این یعنی سالانه ۱۵۰ هزار واحد در این بافت‌ها احداث شود که با این کار، یک اقدام جهادی صورت خواهد گرفت.

وی با بیان اینکه بالاترین آمار نوسازی بافت فرسوده به سال ۹۰ با ساخت ۹۴ هزار برمی‌گردد،  افزود: در دولت قبل به طور متوسط ۳۰ تا ۳۴ هزار واحد ساخته شده است اما در دو سال دولت سیزدهم این رقم به ۶۰‌ هزار واحد رسیده است. البته معتقدیم ظرفیت بسیار بیشتری در بافت های فرسوده وجود دارد.

معاون وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه جان هموطنان ما که در بافت های نابسامان ساکن هستند به شدت در خطر است گفت: قریب ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار واحد ناپایدار در کشور داریم و ۱۰ میلیون نفر در این بافت ها ساکنند اگر زلزله ترکیه در تهران اتفاق می افتاد ۵۰۰ هزار نفر کشته داشتیم این در حالی است که ترکیه نوسازی کرده و کشته هایش را به ۱۰‌درصد رسانده بود.

وی ادامه داد: در این دولت به این نتیجه رسیدیم که نوسازی بافتها را مردمی سازی کنیم چون زمین و ملک متعلق به مردم است و فقط باید کاری کنیم که مالکان با انبوه سازان همکاری کنند. مردم در بافت های فرسوده توانایی خودبه خودی نوسازی ندارند از سوی دیگر انبوه سازان و توسعه گران هم چون توجیه اقتصادی برایشان ندارد ورود نمی کنند .

وی ادامه داد: برای اینکه این فضا شکل بگیرد که انبوه ساز ورود کند وارد تدوین و اجرای بسته های تشویقی مختلف شدیم که این بسته ها را با کمک خود سازندگان تدوین کردیم اما به جای اینکه در ولنجک و سعادت آباد بسازند در پامنار و دروازه غار باید ساخت و ساز صورت گیرد.

مدیرعامل بازآفرینی شهری افزود: با نگاه مثبت بذرپاش به این موضوع و اینکه آمادگی داریم که هر راهکاری که ایجاد انگیزه در انبوه ساز کند تصویب کنیم، این طرح به پیش می رود، مثلا دو طبقه تشویقی به انبوه ساز داده ایم یا پارکینگ در فضای روباز باشد یا بالکن جز تراکم نباشد. در ۱۳۲ شهر آمار افزایشی صدور پروانه ساخت در بهار امسال نسبت به بهار گذشته داریم آن هم در سالی که با مشکل بیمه کارگران ساختمانی مواجه بودیم و ۲۰ تا ۳۰ درصد هزینه پروانه ساخت افزایش یافت و مشکل دیگر عم همکاری بانک ها در اعطای تسهیلات بود؛ در تهران میزان صدور پروانه ۳.۵ برابر شده است و ۱۴۷ واحد در دست ساخت است.

آیینی تصریح کرد: به شهرداری ها هم اجازه دادیم بسته تشویقی خود را در کمیسیون ماده ۵ تدوین کنند و نیازی به تصویب در شورای عالی شهرسازی و معماری نباشد. مکانیزم نظارتی را هم داریم که اگر شهرداری ها مصوبه شورای عالی شهرسازی در ارائه بسته های تشویقی را اجرا نکردند، دادستانی ها پای کار می آیند.

آئینی بیان کرد: بسته دیگر تشویقی در بافت های فرسوده هم این شد که می توان از تسهیلات بانکی استفاده کرد بدون اینکه نیازی به شرایط ۴ گانه نهضت ملی مسکن باشد یعنی نیاز نیست فرم «ج» متقاضی سبز باشد امروز ۴ هزار واحد به بانک صادرات معرفی کردیم. سال گذشته ۳۸ هزار واحد به بانک مسکن معرفی کردیم که تنها ۱۰ تا ۱۲ هزار واحد پشت خط داریم امسال هم چند هزار واحد جدید معرفی می شود نرخ سود هم ۱۰ تا ۱۲ درصد است رقم تسهیلات هم از ۱۵۰ به ۱۸۵ میلیون تومان افزایش یافته است.

وی گفت: در برنامه هفتم هم تلاش می شود حمایت ها به سمت بافت فرسوده بیاید شعار ما این است که تدوین بسته تشویقی ادامه می یابد.

معاون وزیر راه و شهرسازی تأکید کرد: بسته سوم هم به بخش اداری کار اختصاص دارد؛ شهرداری ها در حوزه تخفیف حداقل ۵۰ درصدی صدور پروانه ساخت در بافت فرسوده مکلف شده‌اند.

 

آیینی بیان کرد: قرار شده مدت زمان صدور پروانه ساخت از سوی شهرداری ها به ۲ هفته برسد اما در کشور متوسط زمان صدور پروانه ۶ ماه است در تهران، شهرداری ادعا می کند که به ۲ ماه کاهش یافته است.

وی یادآور شد: بسته تشویقی دیگری که هم در قانون مصوب مجلس آمده و هم آیین نامه اجرایی آن در دولت تصویب شده که به طرح کلید به کلید مشهور شده است یعنی مالکان خانه های فرسوده می توانند با آپارتمان نوساز تعویض کرده یا زمین دولتی با ۴۰ درصد تخفیف بگیرند در حال تدوین برنامه اجرایی آن هستیم که در کدام شهرها و کدام محلات قابل اجراست.

معاون وزیر راه و شهرسازی ادامه داد: بسته دیگر تهیه مکانیزم هایی برای فروش واحدهای انبوه سازان در بافت های فرسوده است هم رهبری انقلاب و هم رییس جمهور بر اجرای پرقدرت کار در بافت های فرسوده تاکید دارند وزیر راه هم نوسازی بافت های فرسوده را سریع ترین راه برای خانه سازی می دانند. تدوین این بسته ها ادامه دارد و با همکاری سازندگان تدوین می شود.

به‌ گفته آیینی در شهر تهران ۳۷هزار واحد در حال ساخت است و پیش بینی می شود به ۵۰ هزار واحد برسد، دنبال آن هستیم که سازندگان به جای سرمایه گذاری، پیمانکاری کنند با این کار توسعه گر به جای یک پروژه چند پروژه را اجرا کنند.

وی بیان کرد: برخی رسانه ها نقد می کنند که افزایش تراکم به بافت فرسوده ضرر می زند در حالی که ۷۰ درصد پروانه های صادره در بافت، زیر ۳ طبقه و ۳۰ درصد بالای یک طبقه است در شهر تهران بالاترین تراکم ۶ طبقه است انتظار داریم توسعه گران و سازندگان حرفه ای با نگاه صنعتی سازی اگر بتوانند دوره ساخت و اسکان موقت را کاهش دهند، کمک زیادی به ما می شود این بسته های تشویقی بخشی از سود مورد نظر انبوه سازان را تامین می‌کند.

وی گفت: قانون جدید بیمه کارگران ساختمانی سبب شده هزینه صدور پروانه در بافت فرسوده ۲۰ برابر ولی در شمال شهر نصف شود. با تامین اجتماعی و سازمان امور مالیاتی هم در حال حل کردن مشکل هستیم.

آیینی گفت: وزیر راه و شهرسازی دستور داده تا بسته های تشویقی در خارج از بافت هم مشابه بافت فرسوده تدوین شود که در حال تدوین در معاونت معماری و شهرسازی وزارت راه و شهرسازی است تا تراکم ساخت در خارج بافت هم افزایش یابد و مشکل کمبود تولید مسکن برطرف شود.

حسن تیزمغز، نماینده وزیر راه و شهرسازی در نهضت ملی مسکن نیز در این همایش گفت: همانگونه که برای صادرات مشوق گرفتیم دنبال این هستیم که این مشوق ها را برای حوزه ساخت و ساز هم دنبال کنیم.

وی تأکید کرد: کنترل قیمت ها بسیار مهم است ما همیشه می بینیم که قیمت ها چه در حوزه مصالح ساختمانی و نهاده ها و چه در بخش زمین، بی ربط بالا می‌رود.

نماینده وزیر راه و شهرسازی افزود: وامی که می دهیم کافی نیست در کشورهای دیگر با سود یک درصد تسهیلات بانکی ساخت مسکن می دهند ما اینجا با نرخ سود ۱۸ درصد می دهیم باید کاری کنیم برای دهک های یک تا ۳ امکان دریافت مسکن به شیوه اجاره به شرط تملیک با دوره زمانی ۲۵ تا ۳۰ سال تامین شود.

جعفر قرائتی دبیر انجمن تولیدکنندگان و فناوران صنعتی ساختمان و عضو کارگروه صنعتی سازی ساختمان مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی نیز در ادامه این مراسم اظهار کرد:متأسفانه شهرسازی و ساخت بهینه در شورای شهر مغفول مانده است که باید به آن توجه بیشتر شود.

وی بیان کرد: دو نوع مهاجرت داریم یکی مهاجرت نخبگان و جوانان ما از کشور است دیگری چرخیدن آنها در فضای مجازی است و در واقعیت ها زیست نمی کنند.مرتبا درباره لزوم صدور خدمات فنی مهندسی صحبت می کنیم غافل از اینکه بازار داخلی خودمان را از دست داه ایم.

قرائتی ادامه داد: ساخت و ساز ۴ مرحله دارد یکی پیش تولید است دیگری ساخت و ساز، سوم مرحله طولانی بهره برداری و آخرین هم تخریب و بازیافت است اما در هر ۴ مرحله مشکل داریم و آن را اصلاح نمی‌کنیم.

به گفته عضو اتاق بازرگانی تهران، انرژی و آب در مرحله پیش تولید یعنی تولید مصالح بسیار هدر می رود و در زمان تولید، سیستم هایی استفاده می کنیم که باز هم انرژی و آب را هدر می دهند و در دوره بهره‌برداری هم مجدد این معضل تکرار می شود.

وی تاکید کرد: سازندگان و مدیران دولتی این وظیفه اجتماعی و عرفی را دارند که آن را در نظر بگیرند.

وی با بیان اینکه فکر می‌کنیم صنعتی سازی یک روش ساخت است گفت: این در حالی است که یک راهبرد و استراتژی است؛ صنعتی سازی بر خلاف مدلی که در نظام فنی و اجرایی داریم، باید اول ضوابط را بررسی کنیم و سپس وارد دوره طراحی شویم؛ اینکه اسکلت را پیچ و مهره کردیم که صنعتی سازی نیست،ما روش را با تاکتیک اشتباه گرفته ایم

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی