به گزارش پایروس به نقل از مدار اقتصادی، روشهای مختلفی برای سرمایهگذاری وجود دارد که هرکدام ریسک و بازده متفاوتی دارند که از جملهی آنها میتوان به سپردهی بانکی با سود مشخص، اوراق مشارکت، سکه و طلا و داراییهای مبتنی بر آنها، املاک و مستغلات، ارز دیجیتال، سرمایهگذاری در بورس و … اشاره کرد.
از بین روشهای ذکر شده، سرمایهگذاری در بورس به دلایلی مانند سادهبودن فرایند خرید و فروش سهام و امکان انجام معاملات به صورت کاملا اینترنتی، تنوع بالای روشها و راهکارهای سرمایهگذاری متناسب با سلیقهی مالی هر فرد، امکان سرمایهگذاری فارغ از میزان دارایی، شفافیت قانونی و نظارت توسط نهادهای قانونی، هزینههای پایین سرمایهگذاری نسبت به سایر روشها، معاف از مالیات بودن، کمک به چرخهی تولید در کشور و بسیاری موارد دیگر، یک راهکار مطلوب برای هر سلیقهی مالی است.
اما پیش از فعالیت در بورس لازم است تا به عنوان سرمایهگذار با برخی موارد آشنایی داشته باشید.
شاخصهای بورس چیست؟
شاخصها، ابزارهایی هستند که روند تغییرات دادههای اقتصادی را ارائه میدهند. هدف از استفاده از این ابزارها، تجزیهوتحلیل و ارزیابی وضعیت گذشته و حال بازار است. در بورس ایران هفت شاخص پرکاربرد وجود دارد که عبارتند از شاخص کل، شاخص کل هموزن، شاخص قیمت (وزنی-ارزشی)، شاخص قیمت (هموزن)، شاخص آزاد شناور، شاخص بازار اول و شاخص بازار دوم.
برای مشاهده این شاخصها میتوان به صفحهی شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (tsetmc) مراجعه کرد. علاوه بر این موارد، شاخصهای دیگری هم وجود دارد که بسته به نیاز میتوان آنها را درنظر گرفت که از جملهی آن میتوان به شاخص ۵۰ شرکت برتر، شاخص صنعتهای مختلف و … اشاره کرد.
هر کدام از این شاخصها یک پارامتر خاص را مورد بررسی قرار میدهند و ضروری است تا با شناخت صحیح، به درستی از آنها برای تحلیل و ارزیابی دارایی مورد نظر خود استفاده کنید.
ساعت معاملات در بورس
بورس ایران یک بازار گسترده است که شامل بخشهای مختلفی مانند بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس کالا، بورس انرژی، بازار آتی و اختیار معامله و بازار فیزیکی میشود. برخلاف تصور رایج، در این بازار علاوه بر سهام، داراییهای دیگری مثل انواع صندوقهای سرمایهگذاری، انواع گواهی سپردهی کالایی، قراردادهای آتی و اختیار معامله، خرید و فروش میشوند.
هرکدام از این ابزارها و بازارهای مربوطه زمان فعالیت مشخصی دارند و در خارج از آن بازدهی زمانی تعطیل هستند. بدیهی است که برای فعالیت در هر بخشی از این بازار گسترده نیاز است تا نسبت به زمان معاملات آن آگاهی داشته باشید.
آموزش مداوم
اما ورود به هر حوزهی جدید، با چالشها و تجربههای بسیاری همراه است. در این راه، نخستین گام، آموزش است. آموزش یک عامل کلیدی است که دانش، مهارتها و اطلاعات لازم برای داشتن حداکثر بهرهوری را در اختیارمان قرار میدهد. بدون اطلاعات کافی، ممکن است در مواجهه با چالشها و موقعیتهای پیچیده دچار مشکل شویم و نتوانیم بهرهمندی لازم را از فرصتها داشته باشیم. آموزش به ما این امکان را میدهد که بهترین شیوهها، تکنیکها و روشهای کاربردی را در اختیار داشته باشیم.
در حوزه سرمایهگذاری و ورود به بورس، کسب آموزش و یادگیری مداوم اهمیت دوچندانی دارد. سرمایهگذاری در بورس، همانند سایر روشهای سرمایهگذاری، یک فرآیند پیچیده و حساس است که برای دستیابی به موفقیت، به دانش و تسلط زیادی نیاز است. چالش اصلی سرمایهگذاری در بورس، به ماهیت این بازار برمیگردد. چرا که یک محیط پویا و پر از عدم قطعیت است و هر روز با شرایطی متغیر روبرو میشود. در این محیط متلاطم، انتخاب گزینههای مطمئن سرمایهگذاری به عنوان یک چشمانداز طولانیمدت نیاز به دانش کافی و اطلاعات دقیق دارد.
نیاز به آموزش بورس از دو جنبه مهم دیگر یعنی فردی و جمعی نیز قابل بررسی است. اهمیت جنبه فردی از آن جهت است که عدم آشنایی با شرایط و وضعیت بازار یا موارد موثر در نوسانات قیمتی داراییها میتواند منجر به ضرر و زیان و از دست رفتن دارایی سرمایهگذار شود. آموزش کمک میکند تا بتوان با چشمان باز بهترین شیوههای تحلیلی را در بازار به کار گرفت و مناسبترین تصمیمات را اتخاذ کرد. از سمت دیگر در اهمیت جنبه اجتماعی آموزش میتوان به این مورد اشاره کرد که عدم داشتن اطلاعات کافی و مهارتهای لازم ممکن است موجب تاثیرات منفی بر کلیت بازار شده و آن را تحت تاثیر قرار دهد.