امروز ۴ بهمن ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

قوانین جدید گروه «G7» برای ایجاد هوش مصنوعی ایمن

قوانین جدید گروه «G7» برای ایجاد هوش مصنوعی ایمن

به گزارش پایروس به نقل از تجارت‌نیوز، از زمانی که فناوری هوش مصنوعی به صورت جدی‌ تر در بین مردم رواج یافته است، دولت‌ها به دنبال کاهش خطرات و سوء‌استفاده احتمالی از این فناوری هستند. اخیرا گروه G7 یا همان هفت کشور صنعتی، با تدوین یک دستورالعمل برای شرکت‌هایی که سیستم‌های هوش مصنوعی را ارائه می‌دهند، موافقت کرده‌اند.

خبرگزاری رویترز در گزارش خود از مشاهده یک سند سخن گفته است که نشان می‌دهد این دستورالعمل نقطه عطفی در چگونگی اداره هوش مصنوعی توسط کشورهای بزرگ محسوب می‌شود و نگرانی‌های مربوط به نقض حریم خصوصی و ایجاد خطرات امنیتی را کاهش می‌دهد.

ایجاد هوش مصنوعی ایمن و قابل اعتماد

سند تدوین شده توسط گروه G7‌ شامل ۱۱ بند می‌شود و هدف آن ترویج هوش مصنوعی ایمن و قابل اعتماد در سراسر جهان است. این سند همچنین راهنمایی‌هایی را برای اقدامات سازمان‌ها و کشورهایی که پیشرفته‌ترین سیستم‌های هوش مصنوعی مانند مدل‌های پایه و هوش مصنوعی مولد را در اختیار دارند، ارائه می‌کند.

این دستورالعمل از شرکت‌ها می‌خواهد تا اقدامات مناسب را برای شناسایی، ارزیابی و کاهش خطرات در طول چرخه عمر هوش مصنوعی و همچنین مقابله با حوادث و الگوهای سوءاستفاده پس از عرضه محصولات به بازار، انجام دهند.

در این راستا شرکت‌ها باید گزارش‌های خود را در مورد قابلیت‌ها، محدودیت‌ها و استفاده محصولات هوش مصنوعی خود ارسال کرده و روی کنترل‌های امنیتی قوی سرمایه‌گذاری کنند.

اتحادیه اروپا سعی دارد با وضع قوانین سخت‌گیرانه برای هوش مصنوعی در تنظیم این فناوری نوظهور پیشرو باشد. این در حالی است که ژاپن و آمریکا به‌عنوان عضوهای این گروه، رویکردی متعادل‌تری نسبت به اتحادیه اروپا در پیش گرفته‌اند و به دنبال رشد اقتصادی حاصل از هوش مصنوعی هستند.

رهبران اقتصادهای گروه هفت (G7) که شامل کشورهای کانادا، فرانسه، آلمان، ایتالیا، ژاپن، بریتانیا و آمریکا می‌شود، همچنین اتحادیه اروپا، این روند را در ماه می در مجمع وزیران در شهر هیروشیمای ژاپن آغاز کرده بودند.

سابقه مقابله با هوش مصنوعی

پیش از تدوین این دستورالعمل بعضی کشورها به صورت جداگانه به دنبال تدوین قوانین برای کنترل و جلوگیری از اقدامات منفی هوش مصنوعی بودند. برای مثال کنگره ایالات متحده و یک انجمن هوش مصنوعی  جلسه‌ای با حضور مارک زاکربرگ، مدیرعامل شرکت متا و ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت تسلا در مورد هوش مصنوعی برگزار کرده بود. در این جلسه که بیش از ۶۰ سناتور شرکت کرده بودند، ماسک خواستار نهادن یک قاضی آمریکایی برای هوش مصنوعی شد. همچنین کاخ سفید در ۱۲ سپتامبر از شرکت‌های پیشگام در هوش مصنوعی مانند ادوبی، انودیا و IBM و پنج شرکت دیگر درباره انتشار و در اختیار قراردادن محتوا و یا ابزار هوش مصنوعی تعهد گرفت.

همچنین بخش مقررات و برنامه‌ریزی سازمان رقابت و بازار بریتانیا (CMA) هفت اصل را در ۱۸ سپتامبر تعیین کرد. این هفت اصل به‌منظور پاسخگویی به توسعه‌دهندگان، جلوگیری از گره‌ زدن فناوری بزرگ در پلتفرم‌ها و توقف رفتارهای ضدرقابتی طراحی شده‌اند.

این اصول شامل: مسئولیت‌پذیری، در دسترس بودن داده‌های ورودی، تنوع مدل‌های کسب‌وکار؛ انتخاب مدل توسط کاربران، انعطاف پذیری در استفاده از مدل‌های مختلف، رقابت عادلانه و شفافیت خطرات برای مصرف کنندگان است.

آیا ایران هم به دنبال ایجاد مقررات برای هوش مصنوعی است؟

می‌توان گفت به دلیل اینکه هنوز هوش مصنوعی در ایران آنچنان فراگیر نشده است یا شرکت‌های کمی در این زمینه فعالیت دارند از این رو قوانین خاصی در حوزه هوش مصنوعی تدوین نشده است ولی مسئولان ایران در حال تدوین سندی آن هستند.

مسئله تدوین سند برای هوش مصنوعی در ایران حدود دو سالی است که مطرح شده. در بهمن ۱۴۰۰، مسئول کارگروه هوش مصنوعی ستاد اقتصاد دیجیتال (وابسته به معاونت علمی و فناوری) در گفتگو با تجارت‌نیوز از تدوین سندی راهبردی در حوزه هوش مصنوعی خبر داده بود. سندی که پیش‌بینی کرده است ایران تا سال ۱۴۱۰، در زمینه توسعه هوش مصنوعی در بین ۱۰ کشور اول دنیا قرار بگیرد.

با اینکه طبق گزارش‌های بین‌المللی، ایران در حوزه کاربردی کردن هوش مصنوعی در رتبه ۷۷ دنیا قرار دارد و هنوز هیچ اتفاق خاصی به‌طور عملی و محسوسی برای تغییر این شرایط نیفتاده، اما همچنان مسئله تدوین سند، دغدغه اصلی مسئولان است تا جایی که در مرداد ماه سال جاری باز هم موضوع ارائه سند حوزه هوش مصنوعی این‌ بار توسط ستاد توسعه فناوری‌های هوش مصنوعی و رباتیک مطرح شد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی