امروز ۲ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

روسیه غرب را جدی نمی‌گیرد

روسیه غرب را جدی نمی‌گیرد

به گزارش پایگاه خبری پایروس؛«جورج رابرتسون»، سیاستمدار انگلیسی که از ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۳ دبیرکل ناتو بود، در گفت‌وگو با روزنامه تلگراف گفت اگر اوکراینی‌ها شکست بخورند، غرب شکست خواهد خورد، زیرا نظم جهانی به دست «چین، روسیه، ایران و کره شمالی» نوشته خواهد شد و این جهان «برای نوه‌های» رابرتسون مطلوب نخواهد بود!

رابرتسون که در دولت «تونی بلر» وزیر خارجه انگلیس بود، با اشاره به چالش‌های امروز جهان از جمله جنگ اوکراین، بحران غزه، درگیری چین با تایوان و احتمال پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری ۲۰۲۴ آمریکا گفت: «اوضاع بد است. مردم می‌گویند که دوران بسیار خطرناکی است. خوب، همینطور است. هرگز چنین رویدادهای پرتلاطمی نداشتیم؛ اینکه این همه اتفاق در جهان سیاسی دموکراتیک و خودکامه روی دهد. (اما) آیا این خطرناک‌ترین دوره است؟ خیر.»

او همچنین بیماری‌های همه‌گیر، جنگ سایبری، بحران ارزشی و خلا رهبری در غرب را از مشکلات امروز دانست و گفت: «این برهه که در آن زندگی می‌کنیم شبیه به هیچ دوره‌ای نیست. ائتلاف غرب ممکن است با پیروزی دونالد ترامپ به خطر بیفتد. دیگر نباید غافلگیر شویم.»

انفعال در رهبری غرب

«اختلاف فاحش میان لفاظی‌ها و اقدامات غرب باعث شده کرملین غرب را جدی نگیرد»

رابرتسون با بیان اینکه رهبران غربی پس از جنگ جهانی دوم به نوعی منفعل شدند، گفت: «امروز هم یک جنگ زمینی در اروپا در جریان است، اوکراین و چند مشکل دیگر روی دستمان است و نخست‌وزیر (انگلیس) در روز دوشنبه به ما یادآوری کرد که تجهیز اوکراین تا چه حد مهم است. با این وجود، او هنوز اعلام نکرده که چه زمانی قصد دارد به اوکراین یک تعهد چندساله بدهد.»

این دبیرکل سابق ناتو باور دارد که به دلیل وجود اختلاف فاحش میان لفاظی‌های غرب و تردیدهای این بلوک قدرت در حمایت از اوکراین، کرملین دیگر غرب را جدی نگرفته و هراسی از آن ندارد.

او با اشاره به سخنرانی اخیر ریشی سوناک، نخست‌وزیر انگلیس در حمایت از اوکراین گفت: «در سیاست یک اصل مهم وجود دارد که ما همواره فراموش می‌کنیم: اینکه مهم نیست شما چه می‌گویید؛ مهم این است حرف شما چطور شنیده شود. تنها چیزی که می‌تواند تصمیم ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه را تغییر دهد، این است که شما (در غرب) نشان دهید در دراز مدت اینجا (در حمایت از اوکراین) خواهید بود. صرفا یک سخنرانی در بعدازظهر دوشنبه کافی نیست.»

این وزیر خارجه سابق انگلیس ادامه داد: «پولی که ما به اوکراین می‌دهیم در چند هفته در مارس به اتمام می‌رسد. نخست‌وزیر به آنجا رفته و سروصدای خوبی می‌کند و یک نشان هم می‌گیرد و یک بودجه ۲.۵ میلیارد پوندی برای سال آینده اوکراین اعلام می‌کند. آنچه آن‌ها (در اوکراین) نیاز دارند از ما بشنوند این است که “ما هر سال ۲.۵ میلیارد پوند به شما می‌دهیم”. چون این تنها چیزی است که در کرملین شنیده خواهد شد.»

آمریکا و مشکل ترامپ

«می‌گویند ترامپ نمی‌تواند از ناتو خارج شود؛ ولی کرملین ماجرا را متفاوت می‌بیند»

به باور این دبیرکل سابق ناتو، عملکرد آمریکا نیز در حمایت از اوکراین ضعیف است و نه تنها جو بایدن در واکنش به این جنگ «بزدل» بوده، بلکه ترامپ هم اظهارات حتی بدتری مطرح کرده است.

او درباره دیدار هفته گذشته خود با هیاتی از کنگره آمریکا گفت: به من گفتند که «گرچه او (ترامپ) پیش‌تر درباره ناتو لفاظی می‌کرد، اما در واقع کمک‌های آمریکا به ناتو را افزایش داد. کنگره آمریکا حالا قانونی تصویب کرده که اجازه نمی‌دهد او آمریکا را از ناتو خارج کند.» آن‌ها (هیات کنگره آمریکا) به من می‌گفتند که «ما کاملا طرف اوکراینی‌ها هستیم. فقط می‌خواهیم این تمام شود.» من به آنان گفتم: «ولی این چیزی نیست که به گوش کرملین می‌رسد.»

نقش حمله به افغانستان در جنگ اوکراین

«غافلگیر شدیم! چه کسی فکر می‌کرد ترامپ و بوریس جانسون رهبر شوند؟»

به گزارش تلگراف، رابرتسون کسی است که با حملات ۱۱ سپتامبر در آمریکا، ماده پنجم پیمان آتلانتیک شمالی را فعال کرد. این تصمیم در آن زمان منطقی به نظر می‌رسید؛ زیرا یکی از متحدان ناتو هدف حمله‌ای سخت قرار گرفته بود. غرب در اوج قدرت خود بود و به نظر می‌رسید مداخله‌های نظامی در بوسنی، کوزوو و سیرالئون موفقیت‌آمیز بوده است.

اما حالا بسیاری از تحلیلگران نظامی این را یک اشتباه تراژیک می‌دانند؛ زیرا اشغال ۲۰ ساله افغانستان باعث شد تا متحدان ناتو تمرکز خود را به توسعه جنگ‌افزارها و ارتش‌هایی برای جنگ‌هایی مشابه آن معطوف کرده و برای شرایطی مشابه جنگ امروز اوکراین آماده نبودند. این جنگ ۲۰ ساله در افغانستان همچنین به خروج پر هرج و مرج در ۲۰۲۱ منجر شد؛ یک افتضاح عمومی که احتمالا در تصمیم ولادیمیر پوتین برای حمله اوکراین بی‌تاثیر نبود.

او در پاسخ به این پرسش که آیا خود و هم‌نسلانش را تاحدی مقصر انفعال، دست‌کم در برابر روسیه، می‌داند، گفت: بله، مقصر هستیم. (اما) عنصر غافلگیری امر جدیدی نیست. اگر همه وقایع را فهرست کنید، از سقوط دیوار برلین، تحولات آفریقای جنوبی، فاجعه فوکوشیما، تازه‌ترینش هم حمله هفتم اکتبر به اسرائیل و حمله به اوکراین است. این‌ها هم بخشی از تلاطم‌ها هستند. اینکه ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا شود. چه کسی فکرش را می‌کرد بوریس جانسون روزی نخست‌وزیر انگلیس شود؟

پوتین و آرزوی احیای شکوه شوروی

«اگر پوتین در اوکراین پیروز شود، مولداوی، ارمنستان و قزاقستان را هم می‌گیرد»

رابرتسون که در دوران دبیرکلی خود در ناتو مجموعا ۹ بار با ولادیمیر پوتین دیدار داشت، درباره مواضع پوتین که در آن زمان چندان ضدغربی به نظر نمی‌رسید، گفت: فکر نمی‌کنم که دروغ گفته باشد؛ بلکه تغییر کرد. یک چیزی در درون او ایده بازسازی شکوه اتحاد جماهیر شوروی را تغذیه می‌کرد.

با این وجود، رابرتسون معتقد است که نگرانی‌های امروز کرملین درباره گسترش ناتو و کوزوو، تنها بهانه‌هایی هستند که پوتین از آن‌ها برای توجیه حمله خود به اوکراین استفاده می‌کند. او گفت: می‌خواهیم عصبانی باشیم، پس دلیلی برای عصبانیت پیدا می‌کنیم. شما یک موضعی می‌گیرید و بعد شواهدی جمع می‌کنید که تاحدی از آن پشتیبانی کند.

دبیرکل سابق ناتو معتقد است که صحبت از به بن‌بست رسیدن در جنگ اوکراین و احتمال حفظ مرزهای کنونی در جنگ، حرف‌های خطرناکی هستند. او گفت: اگر پوتین در اوکراین پیروز شود، فکر می‌کنم که مرحله بعدی این است که به دنبال ایجاد یک منطقه حائل دیگر خواهد بود. او مولداوی، ارمنستان و قزاقستان را از بین می‌برد تا در آن‌ها منطقه حائل ایجاد کند. نوعی بزدلی هم در آمریکا، انگلیس و دیگر کشورهای اروپایی وجود دارد که نمی‌خواهند تنش‌ها تشدید شود.

او ضمن مخالفت با رویکرد محتاطانه کشورهای غربی در حمایت از اوکراین و تلاش آنان برای جلوگیری از گسترش جنگ، گفت که اتفاقا این همان چیزی است که غرب باید به کرملین مخابره کند، این که اتحاد غرب آماده جنگ است و در صورت وقوع آن، روسیه است که شکست می‌خورد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی