به گزارش پایگاه خبری پایروس؛بر اساس قانون، همه مشاغل از جمله صنف طلافروشان باید به سامانه مودیان و قانون پایانههای فروشگاهی متصل شوند و از طریق این سامانه هر گونه خرید و فروش را ثبت کنند که منجر به شفافیت در همه بازارها به ویژه بازار طلا و سکه میشود.
اصنافی که به این سامانه متصل شوند باید برای هر خرید و فروشی صورتحساب الکترونیکی صادر کنند. این امر باعث شناسایی فراریان مالیاتی دانهدرشت میشود و هیچگونه فشار مالیاتی بر اقشار عادی مردم وارد نمیشود. همه مردم که بهنوعی مالیات پرداخت میکنند و بیمی از پرداخت مالیات ندارند، اما این دانه درشتان و فراریان مالیاتی هستند که با ترفندهای مختلف از زیر بار مالیات شانه خالی میکنند.
در راستای اجرای قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و همچنین اتصال همه صاحبان مشاغل به این سامانه از اول دی ماه، موجی از شایعه و گرانی در خصوص مالیات طلا از سوی برخی از افراد ایجاد شد، این در حالی است هیچگونه افزایشی در نرخ مالیات طلا اتفاق نیافته است.
نظام مالیاتی کشور در دولت سیزدهم به سمت شفافیت و مالیات ستانی عادلانه حرکت میکند؛ از این رو دولت درصدد است تا با شفاف سازی عملکرد، اصنافی که سودهای نجومی کسب میکنند، ولی به دنبال فرار مالیاتی هستند را شناسایی کند. از این رو عدهای از طلافروشان با جوسازیهایی از شفاف شدن عملکردشان در سازمان مالیاتی ترس دارند و با فضاسازی به دنبال فرار مالیات هستند.
تکذیب شایعه مالیات ۲۵ درصدی از طلا
سازمان امور مالیاتی کشور برای شفاف سازی و رفع ابهامات و شایعات در خصوص مالیات طلاها بارها دریافت مالیات ۲۵ درصدی طلا را تکذیب و در توضیحاتی اعلام کرد که هیچ مالیات جدید یا افزایش نرخی در حوزه مالیات ستانی از صنف طلا وضع نشده است.
در همین راستا، اصل طلا و جواهر و پلاتین بهکار رفته در مصنوعات ساخته شده از فلزات مزبور، معاف از مالیات بر ارزش افزوده است و تنها اجرت ساخت و سود فروشنده که سهم کوچکی از مبلغ پرداختی بابت خرید است، مشمول ارزش افزوده است. از این رو هیچ مالیات جدیدی بر خریدار طلا وضع نشده است، بلکه اصل طلا هم از مالیات بر ارزش افزوده معاف شده و از نظر سازمان امور مالیاتی کشور ثبت کد ملی خریدار هنگام خرید طلا الزامی نیست.
در حال حاضر اصل کالای طلا، جواهر و پلاتین از مالیات معاف بوده و فقط ۹درصد مالیات بر ارزش افزوده از اجرت، حقالعمل و سود این کالا دریافت میشود که این نرخ مطابق قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال ۱۴۰۰ است.
۹ درصد مالیات ارزش افزوده طلاست
مالیات ارزش افزوده، نوعی از مالیات غیرمستقیم است که از مصرفکنندگان کالاها و خدمات، دریافت میشود؛ یعنی در جهت تولید یک کالا یا خدمات و رساندن آن به دست مصرفکننده یک ارزشی به آن اضافه میشود که این ارزش افزوده به عنوان بخشی از قیمت کالا یا خدمات است که از خریدار یا مصرفکننده دریافت میشود و به حساب سازمان امور مالیاتی واریز خواهد شد.
از این رو مالیات طلا یا مالیات بر ارزش افزوده طلا، نیز مالیات غیر مستقیمی است که بر اساس نرخ تعیین شده در قانون (۹ درصد) و فقط بر اجرت ساخت و سود فروشنده تعیین و در هنگام فروش طلا از خریداران دریافت میشود که توسط فروشنده، به حساب سازمان امور مالیاتی کشور، واریز میشود، البته اصل طلا از این مالیات معاف است.
عدهای مطرح کردهاند که حتی هنگام فروش طلای دست دوم توسط مردم نیز مالیات بر ارزش افزوده نیز حساب و از ارزش طلا کسر میشود که این امر سوءاستفاده طلافروشان است؛ چرا که هنگام فروش طلا توسط مردم، طلافروشان آن طلا را به قیمت خام خریداری میکنند پس ارزش افزودهای از آن نباید کسر شود.
با تمام شفافسازیهایی که در این حوزه از سوی سازمان مالیاتی صورت گرفته است؛ اما برخی از طلافروشان همچنان به دنبال شایعه پراکنی برای نپیوستن به سامانه مودیان هستند این در حالی است که اتصال به این سامانه تکلیف قانونی باری همه اصناف است و استثنایی در این زمینه وجود ندارد.