امروز ۲۰ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

صادرات نفت ایران طی یک دهه اخیر چه تغیری کرد؟

صادرات نفت ایران

به گزارش پایروس به نقل از آناتولی، صادرات نفت ایران به عنوان مهمترین قلم درآمد ایران همواره نقش موثری در پویایی اقتصادی این کشور دارد که این موضوع به دلیل تحریم‌های آمریکا در بیش از ۱۰ سال گذشته همچنان دچار نوسان بوده است.

– صادرات نفت ایران پیش از آغاز تحریم‌ها

قبل از اعمال تحریم‌های نفتی آمریکا علیه ایران در سال ۲۰۱۲ میزان صادرات نفت ایران در یک سال قبل از آن به طور متوسط روزانه به ۲ میلیون ۵۳۷ هزار و ۲۵۰ بشکه می‌رسید. اما با اعلام تحریم‌ها در ۳۱ مارس ۲۰۱۲ این میزان تا به ۲ میلیون و ۱۰۲ هزار بشکه در روز کاهش یافت.

این روند نزولی در سال ۲۰۱۳ و ۲۰۱۴ نیز ادامه داشت و صادرات ایران به ترتیب به ۱ میلیون و ۲۱۵ هزار و ۴۱۰ بشکه و ۱ میلیون و ۱۰۹ هزار و ۱۷۵ بشکه کاهش یافت.

– برجام؛ بهبودی کوتاه مدت صادرات نفت ایران

در ۱۴ جولای ۲۰۱۵ ایران با کشور‌های ۵+۱ (آمریکا، فرانسه، انگلیس، چین، روسیه ۵ عضو دائمی شورای امنیت ملل متحد به علاوه آلمان به همراه اتحادیه اروپا ) در مورد برنامه جامع اقدام مشترک که بیشتر به عنوان توافق هسته‌ای شناخته می‌شود به توافق رسید. این موضوع هم ظاهرا اثر مثبتی در صادرت نفت ایران داشته است.

در سال ۲۰۱۵ میزان صادرات نفت ایران در سطح یک میلیون و ۸۱ هزار و ۱۴۵ بشکه قرار گرفت اما این میزان به تدریج افزایش یافت و در سال ۲۰۱۶ به طور متوسط روزانه به ۱ میلیون و ۹۲۱ هزار و ۷۳۰ بشکه صعود کرد.

– خروج ترامپ از برجام

در سال ۲۰۱۷ صادرات نفت ایران مجدد به بالای ۲.۱ میلیون بشکه رسید، اما با خروج آمریکا از برجام با امضای دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت این کشور و بازگشت تحریم‌ها در می ۲۰۱۸ افت محسوسی در صادرات نفت ایران رقم خورد.

صادرات نفت ایران در سال ۲۰۱۸ روزانه به ۱ میلیون و ۸۴۹ هزار و ۶۱۲ بشکه رسید. این میزان در سال ۲۰۱۹ نزدیک به ۳ برابر کاهش یافته و روزانه به ۶۵۱ هزار و ۱۳۱ بشکه رسید.

این روند در سال ۲۰۲۰ با تاثیر همه‌گیری کرونا به پایین ترین سطح خود رسید و در سطح ۴۰۴ هزار و ۴۸۹ بشکه در روز ایستاد.

در سال ۲۰۲۱ این میزان به ۷۶۲ هزار و ۷۷۹ بشکه در روز و در سال ۲۰۲۲ نیز به ۹۰۰ هزار و ۶۳۲ بشکه افزایش یافت که در این زمینه کاهش محدودیت‌های کرونایی و همچنین افزایش نیاز جهانی به انرژی نقش مهمی دارد.

– بازگشت صادرات نفت خام ایران به سطح ۲.۲ میلیون بشکه در ۲۰۲۳

به گزارش رسانه‌های ایران و بین‌المللی تولیدات نفت ایران در نیمه سال ۲۰۲۳ به ۳.۲ میلیون بشکه رسیده است. از سوی دیگر، صادرات این سوخت در ۲۰ روز نخست ماه اوت جاری هم در سطح ۲.۲ میلیون بشکه در روز رسیده که بر اساس اعلام برخی از مقامات ایرانی، تهران قصد دارد هم میزان تولید روزانه و هم صادرات خود را افزایش دهد.

– مقاصد اصلی صادرات نفت ایران

در دوره قبل از بازگشت تحریم‌ها ترکیه، ژاپن، کره جنوبی، چین و برخی کشورهای آمریکایی از مشتریان اصلی نفت ایران بودند، که با بازگشت تحریم‌های آمریکا این وضعیت تغییر پیدا کرد.

بر اساس اعلام تحلیلگران جی پی مورگن از زمان خروج آمریکا از برجام، ایران صرفا به چین، سوریه و ونزوئلا نفت صادر کرده است. در این زمینه، چین به عنوان بزرگترین مشتری نفت ایران چیزی در حدود ۸۵ الی ۹۵ درصد از نفت صادراتی این کشور را خریداری می‌کند.

ایران در ماه اوت جاری، تاکنون ۱.۵ میلیون بشکه در روز نفت خام به چین صادر کرده که این میزان بالاترین حد پس از سال ۲۰۱۳ است.

سوریه و ونزوئلا هم با حجم روزانه ۵۰ الی ۷۰ هزار بشکه‌ای، دیگر مشتریان نفت ایران هستند.

انتهای پیام/

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی