امروز ۲۰ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

رکود اقتصاد جهانی مانع رشد استارتاپ های منطقه منا شد

رکود اقتصاد جهانی مانع رشد استارتاپ های منطقه منا شد

به گزارش پایروس به نقل از تجارت‌نیوز، طی دو سال ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، استارتاپ های منطقه منا توانستند سرمایه‌های قابل توجهی جذب کنند. اما این روند در نیمه نخست سال ۲۰۲۳، به روند صعودی خود ادامه نداد و افت کرد.

براساس گزارش‌های MAGNiTT در سال ۲۰۲۲، استارتاپ های منطقه منا توانسته بودند از طریق ۷۹۵ معامله، مبلغی حدود ۴میلیارد دلار جذب سرمایه کنند که نسبت به سال ۲۰۲۱ حدود  ۲۴درصد افزایش داشته است.

وضعیت سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۲۲ چگونه بود

سرمایه‌‌گذاری خطرپذیر در سال ۲۰۲۲ تحت تسلط بازار برتر منطقه یعنی امارات، عربستان و مصر بود.

از نظر میزان جذب سرمایه ‌گذاری در این سال، امارات با ۲۵۰ معامله و جذب یک میلیارد و ۸۵۰میلیون دلار در صدر ایستاد.

پس از امارات، عربستان با ۱۵۳ معامله و جذب ۹۰۷میلیون دلار در رده دوم جذب سرمایه قرار گرفت. مصر با ۱۸۰معامله و جذب ۷۳۶ میلون دلار در جایگاه سومین کشور از لحاظ جذب سرمایه در بین کشورهای منطقه منا بود.

اما در گزارشی که در نیمه اول سال ۲۰۲۳ ارائه شده، آمارها، کاهش ۳۰درصدی قراردادهای سرمایه‌گذاری را ثبت کرده‌اند که ناشی از رکود اقتصاد جهانی است.

این در حالی است که رکود اقتصاد جهانی پدیده‌ای به‌نام «زمستان تامین مالی» را برای استارتاپ‌ها به‌وجود آورد. زمستان مالی نه تنها رویای بنیانگذاران استارتاپی برای جذب سرمایه‌ بیشتر را از بین برد بلکه حتی امید آنها را برای بازدهی کمتر کرد.

در شش ماهه نخست ۲۰۲۳، منطقه منا در مجموع توانست ۱.۱میلیارد دلار سرمایه از طریق ۱۹۳ معامله جذب کند که کاهش ۴۱درصدی در میزان جذب بودجه و کاهش ۶۴درصدی در تعداد معاملات نسبت به سال ۲۰۲۲ را نشان می‌دهد.

همچنین تعداد سرمایه‌گذاران در نیمه اول سال ۲۰۲۳ نسبت به مدت مشابه سال گذشته به میزان قابل توجی کاهش یافت و تنها ۱۵۹ سرمایه‌گذار در مقابل ۳۵۳ سرمایه‌گذار سال قبل در این منطقه شرکت کردند.

۳ معامله بزرگ استارتاپی باعث نجات استارتاپ های منطقه منا شد

طبق گزارش سایتMAGNiTT که از معتبرترین گزارش‌ها برای منطقه منا در نظر گرفته می شود، بیش از ۵۰درصد از کل سرمایه مستقر در شش ماهه اول سال ۲۰۲۳ ناشی از سه معامله بزرگ بیش از ۱۰۰میلیون دلاری  بودکه توسط Halan، Floward و Nana جمع آوری شد. بدون تأثیر این موارد، کاهش فعالیت سرمایه خطرپذیر با کاهش ۶۳درصدی سرمایه‌گذاری غیرمجاز در سالانه بیشتر می‌شود.

قرارداد سرمایه‌گذاری ۲۶۰میلیون دلاری استارتاپ فین تک مصری MNT Halan با گروهی از سرمایه‌گذاران به رهبری «جمیرا اینوست» مستقر در ابوظبی در فوریه به افزایش میانگین اندازه دور این بخش به ۱۰.۷ میلیون دلار در نیمه اول سال ۲۰۲۳ کمک کرد.

امارات پیشرو در جذب سرمایه

اما از ماه می ۲۰۲۳ تلاش‌ها برای خروج از بحران جذب سرمایه‌گذار بیشتر شد و استارتاپ‌ های منطقه منا توانستند ۴۴۵ میلیون جذب کنند که از این مبلغ، ۴۲۲ میلیون سهم امارتی‌ها بود. اماراتی‌ها توانستند در ۱۴ معامله این مقدار سرمایه را جذب کنند و خود را همچنان به‌عنوان پیشرو و رهبر در منطقه منا نشان دهند.

قطر برای اولین بار توانست با جذب سرمایه ۱۲میلیون دلاری برای سوپر اپلیکیشن «سنونو» در جایگاه دوم جذب سرمایه‌گذار در منطقه منا قرار دهد. از سوی دیگر عربستان هم توانست با ۱۵ معامله، ۶میلیون دلار سرمایه جمع‌آوری کند و بدین‌وسیله در رتبه سوم قرار بگیرد.

چه عواملی باعث رکود شد

صندوق بین‌المللی پول اخیرا نسبت به چشم‌انداز اقتصاد جهانی و منطقه خاورمیانه گزارشی منتشر کرده که در آن از تاثیر پذیری فضای سرمایه‌گذاری خطرپذیر از رویدادهای ژئوپلتیکی و نوسانات کلان اقتصادی گفته است. با شروع رکود اقتصادی و همه‌گیری آن در جهان و محدودیت فعالیت‌های تجاری تا نوسانات بازار سهام در اوایل ۲۰۲۲ و بحران بانکی در اوایل سال جاری از جمله عوامل تاثیرگذار بر فضای سرمایه‌گذاری خطرپذیر بود.

براساس گزارش‌های صندوق بین المللی پول، انتظار می رود که رشد اقتصادی در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (منطقه منا) در سال جاری از ۵.۳ درصد سال ۲۰۲۲ به ۳.۱ درصد تا انتهای سال کاهش یابد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی