به گزارش پایروس به نقل از بازار، در ۲۱ روز مبادلاتی خرداد ۱۴۰۲ روزانه بهطور میانگین هشت میلیارد ورقه به ارزش ۷۶ هزار میلیارد تومان دست به دست شده که بازار سهام، سهم زیادی از حجم مبادلات را به خود اختصاص داده است. بهطوری که روزانه شاهد مبادله بیش از پنج میلیارد سهم به ارزش سههزار و ۳۸۰ میلیارد تومان در بازارهای سهام فرابورس بودهایم.
نگاهی به ارزش بازار فرابورس نیز در روز انتهایی خرداد نشان میدهد رقم این متغیر ۲.۶ میلیون میلیارد تومان بوده که هرچند نسبت به اردیبهشت سال جاری ۲.۲ درصد کاهش یافته، اما نسبت به ابتدای سال رشد ۱۶ درصدی را تجربه کرده است.
شاخص کل فرابورس نیز به تبعیت از افتوخیزهای بازار، روند پُرفراز و نشیبی داشت و در نهایت با افت ۳.۳ درصدی نسبت به ماه قبل، در ارتفاع ۲۷ هزار و ۹۹۷ واحدی ایستاد.
بازار اول فرابورس در خرداد جاری میزبان نقلوانتقال ۳۶ میلیارد برگه به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان بوده که به ترتیب رشد ۶۴ و ۵۹ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته داشته است. با این حال بررسی عملکرد این بازار از ابتدای سال جاری تاکنون، افزایش ۱۲۰ و ۱۵۸ درصدی این متغیرها را نسبت به بهار ۱۴۰۱ نشان میدهد.
همچنین بازار دوم در فصل بهار ۱۴۰۲ رشد ۲۳۵ و ۱۶۴ درصدی حجم و ارزش معاملات را نسبت به بهار سال قبل تجربه کرده است. در خرداد امسال نیز معاملهگران با جابهجایی ۳۹ میلیارد سهم به ارزش ۲۳ هزار میلیارد تومان افزایش ۱۷۲ و ۱۳۶ درصدی حجم و ارزش این بازار را نسبت به خرداد ۱۴۰۱ رقم زدند.
دادوستدهای تابلوهای زرد، نارنجی و قرمز بازار پایه نیز در مجموع به معاملات بیش از ۲۱ هزار میلیارد تومانی انجامید که رشد ۸۱ درصدی ارزش مبادلات را در پی داشته است. حجم این دادوستدها نیز ۳۵ میلیارد برگه سهام بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۸ درصد افزایش یافت.
ادامه بررسی معاملات بازار سهام نشان میدهد، بازار ابزارهای مشتقه نیز نسبت به سال گذشته رشد چشمگیری را تجربه کرده به طوری که ارزش دادوستدهای این بازار در خردادماه جاری نسبت به خرداد ۱۴۰۱ بیش از ۱۵ هزار درصد افزایش یافته است.
در روزهای کاری سومین ماه امسال نقلوانتقال ۱.۷ میلیارد ورقه به ارزش ۲۵۵ میلیارد تومان در بازار ابزارهای مشتقه فرابورس انجام شد.
بازار ابزارهای نوین مالی در خرداد ۱۴۰۲ میزبان معاملاتی به ارزش ۱.۵ میلیون میلیارد تومان بود که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۸۹ درصد رشد یافته است.
از این میزان بیش از ۱.۴ میلیارد تومان از ارزش مبادلات در اختیار بازار بدهی بوده است که رشد ۸۵ درصدی را نسبت به خرداد ۱۴۰۱ نشان میدهد.
صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله نیز با رشد چشمگیر ۳۰۹ و ۲۵۲ درصدی نسبت به سال قبل همراه شدند. در ۲۱ روز کاری این ماه، معامله ۵۲ میلیارد ورقه ETF به ارزش ۶۰ هزار میلیارد تومان به ثبت رسید.
اوراق گواهی تسهیلات مسکن که در ماههای ابتدایی سال گذشته قیمتهای چشمگیر ۱۴۰ هزار تومانی را هم به خود دید، در خردادماه ۱۴۰۲ در نمادهای مختلف به زیر ۸۵ هزار تومان رسید و معاملات آن نیز با رکود نسبی مواجه شد. البته در پی مصوبه جدید شورای پول و اعتبار در خصوص افزایش دو برابری وام مسکن، طی دو روز کاری اخیر این اوراق با صف خرید مواجه بودهاند.
در مجموع، در پی خریدوفروش ۳.۴ میلیون ورقه به ارزش ۲۸۴ میلیارد تومان، حجم و ارزش معاملات ماهانه این اوراق نسبت به خردادماه سال قبل با افت ۳۲ و ۵۵ درصدی مواجه شد.
ارزش معاملات خرد بازار سهام و اختیار سهام در خردادماه ۱۴۰۲ به بیش از ۶۲ هزار میلیارد تومان رسید که ۱۰ درصد از آن معادل ۶.۲ هزار میلیارد تومان در اختیار گروه سرمایهگذاریها بود.
گروههای خودرو و ساخت قطعات و محصولات غذایی و آشامیدنی نیز هر یک با سهم ۸.۲ درصدی در جایگاههای دوم و سوم صنایع خرد فرابورسی قرار گرفتند.
در مجموع مقایسه ارزش معاملات خرد بازار سهام با ارزش ۹۳ میلیارد تومانی آن در ماه گذشته، از کاهش حدود ۳۰ درصدی ارزش مبادلات خرد طی خردادماه خبر میدهد.
بررسی معاملات هفتگی فرابورس حاکی از آن است در ۵ روز کاری هفته منتهی به دوم تیرماه، دادوستد ۳۷ میلیارد ورقه بهادار به ارزش ۳۳۵ هزار میلیارد تومان در ۴ هزار و ۴۸۴ نوبت معاملاتی انجام شده است.
در این هفته حجم و ارزش معاملات نسبت به هفته قبل تغییر محسوسی نداشته و کاهش ۹ درصدی در حجم و افزایش ۲ درصدی در ارزش دادوستدها رقم خورده است. بیشترین ارزش معاملاتی روزانه نیز به میزان ۳ هزار و ۲۳۰ میلیارد تومان مربوط به آخرین روز کاری هفته یعنی ۳۱ خردادماه بود.
بدین ترتیب فرابورس ایران مبادلات خردادماه را با رشد حجم و ارزش دادوستدها در بازارهای سهام و اوراق پشت سر گذاشت و شاخص کل فرابورس نیز در ارتفاع ۲۷ هزار و ۹۹۷ واحدی، معاملات تیرماه ۱۴۰۲ را کلید زد.