به گزارش پایروس به نقل از فارس، یک قانونگذار ارشد آمریکایی در مصاحبهای گفته تصور اینکه ایران به ۶ میلیاد دلار داراییهای آزادشده خود دسترسی نخواهد داشت سادهلوحانه است.
واشنگتن در سال ۲۰۱۸ چندین میلیارد دلار از داراییهای ناشی از فروش نفت ایران به کره جنوبی را پس از خروج «دونالد ترامپ» رئیس جمهور سابق آمریکا از توافق هستهای موسوم به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) مسدود کرد.
کره جنوبی از آن زمان تا کنون در تلاش بوده برای ادامه خرید نفت از تهران این داراییها را به ایران بدهد که این موضوع با مخالفت آمریکا روبرو شده بود. منابع خبری روز ۱۹ مرداد ماه گزارش دادند ایران و آمریکا توافق کردهاند ایران و آمریکا توافق کردهاند در ازای آزادی چندین نفر از محکومان آمریکایی بازداشتشده در ایران این داراییها آزاد شوند.
روزنامه نیویورکتایمز، به عنوان اولین رسانهای که این خبر را منتشر کرد گزارش داده بود پنج زندانی آمریکایی در ازای آزادی ایرانیهایی که به دلیل نقض تحریمها مجرم شناخته شدهاند از زندان آزاد خواهند شد.
مطابق این ادعا، ایالات متحده این۶ میلیارد دلار دارایی ایران در کره جنوبی را به حسابی در بانک مرکزی قطر منتقل خواهد کرد. این حساب تحت کنترل دولت قطر خواهد بود و به ایران اجازه داده خواهد شد تنها برای خرید مواد غذایی و دارو از آن استفاده کند.
مقامهای کاخ سفید در روزهای گذشته در واکنش به انتقادهای سیاستمداران جمهوریخواه در خصوص آزاد شدن این داراییها گفتهاند که ایران به این داراییها دسترسی نخواهد داشت.
اما «مایکل مککاول»، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا در مصاحبهای با فاکسنیوز این تصور را «سادهلوحانه» توصیف کرده است.
او در مصاحبهای با فاکسنیوز روز یکشنبه گفت: «این سادهلوحانه است که تصور کنیم ایران هیچ کنترلی بر این پول نخواهد داشت.»
وی اضافه کرد: «من بیشتر از هر کس دیگر دوست دارم ببینم که این آمریکاییها به کشورمان برمیگردند، اما باید چشمهایمان را هم باز نگاه داریم.»
قانونگذاران منتقد این توافق معتقدند که جمهوری اسلامی ایران از داراییهای آزادشدهاش برای پیشبرد اهدافش در منطقه استفاده خواهد کرد که آنها با تکنیک معکوسنمایی واژگانی نامهایی مانند «عملیاتهای تروریستی» بر روی آن میگذارند.
مککاول گفت: «این ۶ میلیارد دلار که الان به ایران میرود برای تقویت جنگ نیابتی، عملیاتهای تروریستی و پیگیری برنامه بمب هستهای به کار گرفته خواهد شد.»
انتقادها در روزهای گذشته از «جو بایدن»، رئیسجمهور آمریکا بابت این توافق شدت گرفته است. ران دیسانتیس، یکی از نامزدهای مرحله درونحزبی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا چند روز پیش تصریح کرده بود که بایدن تسلیم ایران شده است.
ران دیسانتیس در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «بایدن به طرز شرمآوری تسلیم باجخواهی و اخاذی ایران شده است. پاداش دادن به ایران بابت گروگان گرفتن آمریکاییها باعث ترغیب گروگانگیریهای بیشتر میشود.»
وی در بخش دیگری از پیامش نوشت: «بایدن باید پیگیری وسواسگونه توافقهای فاجعهبار که امنیت ما را به خطر میاندازند متوقف کند. وقت ایستادن در برابر ایران با فشار حداکثری و پایان دادن به نفوذ مخرب ایران است.»
دیگر اعضای جمهوریخواه هم روز گذشته به انتقاد از بایدن پرداختند. مایک پامپئو، وزیر خارجه سابق آمریکا در توییتر در انتقاد از این توافق نوشت: «ایران نباید از گروگان نگه داشتن آمریکاییها منتفع شود.»
جیم ریش، عضو ارشد کمیته روابط خارجی مجلس سنای آمریکا هم در توییتی نوشت: «با آنکه من از بازگشت آمریکاییهای به ناحقبازداشتشده به خانه استقبال میکنم اما آزاد کردن ۶ میلیارد دلار از داراییهای ایران باعث تشویق به گروگانگیری میشود و سرازیر شدن پول برای ستیزهجوییهای رژیم را به همراه خواهد داشت.»
کلاودیا تنی، عضو مجلس نمایندگان آمریکا هم در توییتر نوشت: «دولت امریکا هرگز نباید با تروریستها مذاکره کند چه برسد به اینکه پول در اختیارشان قرار دهد.»
باری لاودرمیلک، نماینده ایالت جورجیا هم گفت: «درست زمانی که مردم آمریکا فکر میکردند سیاست خارجی بایدن بعد از خروج شکستخورده از افغانستان نمیتواند فاجعهبارتر از این شود او در برابر ایران کرنش میکند. شایستگی مردم آمریکا بیشتر از این است.»
«تام کاتن»، نماینده جمهوریخواه مجلس سنای آمریکا در بیانیهای در واکنش به توافق مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا آن را «رقص بایدن به ساز ایران» تفسیر کرد و خواستار متوقف کردن آن شد.
تام کاتن در بیانیهای نوشت: «در حالی که ما همیشه از آزادی گروگانهای آمریکایی استقبال میکنیم اما اگر آنها بعد از پرداخت ۶ میلیارد دلار باج از سوی رئیسجمهور بایدن آزاد شوند این مماشات بزدلانه تنها آیتاللهها در ایران را به گرفتن گروگانهای بیشتر و استفاده از این دستاوردهای شرورانه برای حمله به نظامیان ما، تأمین مالی تروریسم و مسلح کردن روسیه جسورتر خواهد کرد.»
وی در ادامه مدعی شده است: «این چرخه تا زمانی که رئیسجمهور بایدن رقص به ساز ایران را متوقف کند و به ستیزهجوییهای آنها پاسخ قاطع و مصمم بدهد ادامه خواهد داشت.»
جمهوری اسلامی ایران پیش از این گفته که به موضوع آزادی زندانیان به عنوان یک مسئله انسانی مینگرد و ارتباطی میان با آن سایر موضوعات از جمله برجام وجود ندارد. حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران قبلا به برخی شبهات درباره ارتباط آزادی زندانیان با برجام پاسخ دادهبود: «ما هیچ ارتباطی بین موضوع انسانی زندانیان و بازداشتشدگان با برجام قائل نیستیم؛ لذا برای تبادل زندانیان به عنوان اقدام انسانی آمادگی داریم و به طرف آمریکایی هم گفتهایم. این در حالی است که طرف آمریکایی پاسخ ما را در این موضوع خیلی کُند میدهد و نمیدانیم چه مشکلاتی دارند.»
آقای امیرعبداللهیان سهشنبه هفته پیش هم گفته بود که طی ماههای گذشته پیامهایی از طریق قطر و عمان میان ایران و آمریکا درباره مبادله زندانیان رد و بدل شده است.
مطابق ادعاهایی که تا کنون مطرح شدهاند سیامک نمازی، مراد طاهباز و عماد شرقی سه نفر از زندانیهای تبعه آمریکا هستند که قرار است از ایران آزاد شوند. به نام دو زندانی دیگر اشارهای نشده است.
سیامک نمازی که ۵۱ سال سن دارد سال ۱۳۹۵ در ایران به دلیل همکاری با دولت متخاصم آمریکا به تحمل ۱۰ سال حبس محکوم شد.
«مراد طاهباز» دیگر زندانی است که قرار است مطابق این توافق آزاد شود.او، طبق آنچه پیشتر گزارش شده از جاسوسان اصلی و مهم مراکز حساس نظامی ایران در پوشش پروژه زیستمحیطی بوده است که در سال ۹۶ دستگیر شد. طاهباز، رفتوآمد متعددی به سرزمینهای اشغالی داشت و از مدیران شرکت «اَمریکا پارتنرز» بود.
عماد شرقی، سومین فرد زندانی است که طبق ادعای نیویورکتایمز از زندان آزاد خواهد شد. عماد شرقی در ژانویه سال ۲۰۲۱ به اتهام «جاسوسی و جمعآوری اطلاعات نظامی» به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
شرقی نخستین بار اردیبهشت سال ۹۷ بازداشت شده و تا دیماه همان سال در زندان مانده و با قید وثیقه آزاد میشود، ولی قبل از برگزاری دادگاه تجدیدنظر، قصد فرار از ایران را داشته است.
انتهای پیام/