امروز ۲ آذر ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اردن در پی ایجاد صندوق مالی بازسازی مناطق ویران سوریه

به گزارش پایروس به نقل از ایسنا، روزنامه رای الیوم نوشت، به نظر می‌رسد وزارت امور خارجه اردن در آستانه اجرای پروژه‌ای یکپارچه برای ایجاد یک صندوق بین‌المللی برای جمع آوری کمک‌های بین‌المللی جهت بازسازی مناطق ویران شده آوارگان سوری و تسهیل بازگشت آنهاست.

اردن اخیراً از دولت سوریه خواسته است تا حدود ۱۰۰۰ آواره سوری را به کشورشان بازگرداند. اردن همچنین خواستار پرچیدن و انتقال اردوگاه صحرایی الرکبان شد که باعث ایجاد مشکلات امنیتی در منطقه مرزی این کشور شده است.

موضوع بازگشت آوارگان در مقیاس وسیعی در حال بررسی است؛ ایمن الصفدی، وزیر امور خارجه اردن اخیراً اعلام کرد که کشورش پیشنهاد خواهد کرد، صندوقی برای تأمین بودجه بازسازی مناطقی تاسیس شود که آوارگان سوری به آنجا برمی‌گردند.

دولت اردن معتقد است، دولت دمشق به هر برنامه‌ای که می‌تواند به تسهیل بازگشت آوارگان سوری منجر شود چراغ سبز سیاسی نشان داده است؛ اما اردن درباره شمار آوارگانی که قادر به بازگشت هستند، دشواری بازگرداندن نسبت قابل ملاحظه‌ای از آوارگان دور از وطن، زیرساخت‌ها، خدمات و بخش‌های آموزشی و بهداشتی مناطقی که قرار است آوارگان به آن بازگردند، ملاحظات اساسی دارد.

امان معتقد است می‌توان با تکیه بر تصمیم اتحادیه عرب برای بازگشت سوریه به این اتحادیه و حضور بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در اجلاس سران عرب در استان جده عربستان، حداقل از ثروتمندان عرب خواست به عنوان اولین گام برای ایجاد یک نهاد اداری به منظور یک صندوق بین‌المللی مربوط به بازسازی مناطق آوارگان، پولی پرداخت کنند.

این بدان معناست که اردن در حال انجام یک طرح پروتکل اختصاصی است و ممکن است بعداً با همکاری ترکیه و لبنان به سازمان ملل متحد و موسسات و منابع مالی آن متوسل شود تا پوشش مالی عملیات میدانی بازسازی مناطق مجاور هم مرز با اردن و با ترکیه در داخل سوریه را تامین کند.

همه اینها قرار است با توافق با دمشق اتفاق بیفتد؛ اما میزان تعهد سوریه و توانایی تامین پول برای این صندوق هنوز مشخص نیست.

اردنی‌ها بر این باورند که عربستان سعودی و کشورهایی مانند قطر، امارات و کویت می‌توانند به فراهم کردن ساختار مالی برای ایجاد دفاتر و مقرهای این صندوق جدید و انتصاب کارشناسان و کارمندان آن کمک کنند تا این روند آغاز شود، روندی که وزیر الصفدی در یک مصاحبه غیر مطبوعاتی و خصوصی توضیح داد که پیچیده و طولانی خواهد بود.

اردن در نخستین گام‌ها روی حمایت کمیته‌های بین‌المللی به ویژه کمیته‌های جبران خسارت، نظارت و محاصره سوریه، تامین برخی بودجه‌های ویژه با توافق با دولت سوریه از منابع مالی مسدود شده این کشور در خارج حساب کرده است تا بعداً یک عملیات بین‌المللی برای جمع آوری کمک‌های مالی راه اندازی کند.

درواقع دولت اردن از یک روند دیپلماتیک آهسته و فشرده صحبت می‌کند که می‌تواند با بازگشت صدها آواره به مناطق کمتر آسیب دیده آغاز شود و سپس یک روند مشورتی در سطوح بین‌المللی و منطقه‌ای آغاز شود و امان و آنکارا بتوانند برای پیشبرد طرح بازسازی این مناطق از سطح بین‌المللی کمک بگیرند. کارشناسان در خارج از اردن معتقدند که کشورهایی مثل فرانسه، انگلیس و آلمان به این موضوع کمک کنند.

علاوه بر برخی مؤسسات ثروتمند در غرب که می‌توانند در تأمین مالی مرحله اول تأسیس چنین صندوقی کمک کنند، اردن تماس‌های فشرده را آغاز کرده و در حال مکاتبه با چندین کشوراست تا ایده و پیشنهادش را ارائه کند.

الصفدی با همتایان خود در تماس است و امید زیادی وجود دارد که مبلغ قابل توجهی برای عملی کردن این ایده در مرحله اول فراهم شود تا هم دولت سوریه برای انجام اموری که در رایزنی‌ها با امان و جده به آنها متعهد شده، ترغیب شود و هم آوارگان با دیدن جدیت بین‌المللی، منطقه‌ای و عربی درباره بازسازی مناطق ویران شده آنها، برای بازگشت تشویق شوند.

محافل ترکیه به احتمال زیاد این سیگنال اردن را دریافت کرده‌اند که به گفته منابع سیاسی در آنکارا، مقامات در وزارت خارجه این کشور با اردن تماس گرفتند تا پیشنهاد مذکور اردن را بررسی کنند.

ظاهرا هاکان فیدان، وزیر خارجه جدید ترکیه هم به این موضوع علاقه‌مند است یا می‌تواند به آن توجه کند و به حمایت از این پیشنهاد اردن علاقه‌مند باشد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی