پایگاه خبری پایروس، روزنامه «فایننشال تایمز» در گزارشی مستند به خسارتهایی که شرکتهای اروپایی از جنگ اوکراین متحمل شدهاند پرداخته است. طبق این گزارش این شرکتها ۱۰۰ میلیارد یورو زیان کردهاند. دهها شرکت نیز اعلام ورشکستگی کرده است.
بسیاری از کارشناسان بر این باورند که اروپا پس از اوکراین بیشترین زیان اقتصادی را از جنگ با روسیه متحمل شده است. بحران انرژی، افزایش شدید تورم و رکورد زنی چندباره آن که در چند دهه گذشته در اروپا، بیسابقه بوده است، رکود اقتصادی، اخراج کارمندان و کارگران، ورشکستگی هزاران شرکت، بروز اختلاف و چنددستگی سیاسی در اروپا بر سر ادامه تحریمها و نوع مواجهه با روسیه، اعتصاب و اعتراضات روزانه،تنها بخشی از تبعات اقتصادی جنگ اوکراین بوده که کشورهای اروپایی متحمل آن شدهاند. در بعد اقتصادی گفته میشود دولتهای اروپایی بیش از یک تریلیون یارانه انرژی به شرکتهای خود دادهاند تا بحران انرژی بهوجود آمده از این جنگ را مدیریت کنند.
روزنامه انگلیسی «فایننشال تایمز» نیز بامداد دیروز (دوشنبه)، با استناد به گزارشهای بزرگترین شرکتهای اروپایی در ششماه گذشته، به این واقعیت اشاره کرد که زیان مستقیم شرکتهای اروپایی که بازار روسیه را پس از آغاز حمله نظامی این کشور به اوکراین در ماه فوریه سال ۲۰۲۲ (اسفند ۱۴۰۰)ترک کردند، به حداقل ۱۰۰ میلیارد یورو رسیده است. این نشریه یادآور شده که ۱۷۶ شرکت اروپایی در این دوره زمانی با «کاهش ارزش داراییهای خود، هزینههای مرتبط با تغییر نرخ ارز و سایر هزینههای ایجاد شده ناشی از فروش، بسته شدن یا کاهش بخش روسی فعالیتهای تجاری خود مواجه شدند». در این گزارش آمده است، شرکتهای تجاری اروپایی در آینده نیز به دلیل انتقال سهم مالکان خارجی در ساختارهای روسیه، درگیر خواهند بود. تحلیلگران همچنین پیشبینی کردند که در این رابطه شرکتهای تجاری اروپا در آینده نیز به شدت آسیب خواهند دید. به گزارش تسنیم فایننشال تایمز تاکید کرد که بیشترین تعداد زیان مالی پس از خروج از بازار روسیه در میان شرکتهای فعال در عرصه نفت و گاز ثبت شده است. به عنوان مثال، مجموع زیان شرکتهای شل، بریتیش پترولیوم و توتال ، بالغ بر ۴۰.۶ میلیارد یورو بوده است. با این حال، به دلیل افزایش جهانی قیمت انرژی، شرکتهای فهرست شده با مشکلات مالی جدی مواجه نشدند و در سال ۲۰۲۴ سود ترکیبی خود را چیزی معادل ۹۵ میلیارد یورویی گزارش کردهاند. در مورد شرکتهای فعال در عرصه صنایع، از جمله صنعت خودروسازی، زیان حاصله از ترک بازار روسیه برای آنها به ۱۳.۶ میلیارد یورو رسید، در حالی که شرکتهای مالی، بهویژه بانکها، ۱۷.۵ میلیارد یورو ضرر و سایر هزینهها را ثبت کردند.
پیش از این نیز، روزنامه «وال استریت ژورنال» به نقل از منابع خبری خود گزارش داده بود که اقتصاد روسیه در آزمون تحریمهای اعمال شده توسط غرب پس از آغاز درگیری نظامی در اوکراین مقاومت خوبی از خود نشان داده و قدرت خود را به نمایش گذاشته است. این نشریه یادآور شده، روسیه برای مدتی درخصوص واردات ریزتراشهها مشکل داشت، اما این کشور توانست آن را حل کند و اکنون این توانایی را دارد که روزانه با استفاده از تسلیحات بسیار دقیق خود به مواضع نظامی اوکراین ضربه بزند.
معامله با ارزهای ملی
همزمان با گزارشها درباره ضرر و زیان شرکتهای اروپایی گزارشها حاکی است دولت روسیه در مبادلات تجاری با دولتهای دیگر دلارزدایی را تشدید کرده است. سفیر مسکو در دوحه ضمناشاره به موضع قاطع قطر در نپیوستن به تحریمهای غرب علیه روسیه، گفت که روابط دوجانبه باوجود فشارهای خارجی توسعه مییابد و دو کشور در حال همکاری برای اجرای معاملات با ارزهای ملی هستند. به گزارش فارس، «دیمیتری دوگادکین» در مصاحبه با خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت: «روسیه و قطر در حال همکاری برای معامله با ارزهای ملی در تسویه حسابهای مالی هستند. قطر بزرگترین سرمایهگذار در اقتصاد روسیه است و سازمان سرمایهگذاری قطر در حال افزایش سرمایه در شرکتهای روسی پیشرو است»وی ضمناشاره به افزایش روزافزون تعداد گردشگران از مبدأ روسیه به مقصد قطر به دلیل حذف روادید، توضیح داد: «صادرات مواد غذایی روسیه به قطر در سال ۲۰۲۲ نیز بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته است».
ارسال موشکهای دوربرد فرانسوی به اوکراین
از سوی دیگر گزارشها حاکی است فرانسه نیز به اوکراین موشک دوربرد ارسال کرده است امری که میتواند به گسترش جنگ و تشدید تنشهای بین روسیه و ناتو منجر شود. به گزارش فارس، با توجه به ویدئوی وزارت دفاع اوکراین که در آن «ولودیمیر زلنسکی» رئیسجمهور اوکراین در حال عکس گرفتن با یک موشک با علامت« SCALP-EG »دیده میشود، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهور فرانسه در نهایت با گذشت یک ماه به وعده خود برای ارسال مدل فرانسوی از موشک دوربرد «سایه طوفان» به اوکراین عمل کرد. ماکرون در ابتدا در ماه می(۱۱ اردیبهشت)، تصمیم خود برای ارسال «موشکهای دوربرد» به اوکراین را اعلام و در نشست ماه بعد ناتو در «ویلنیوس» پایتخت لیتوانی، بار دیگر بر تعهد خود برای ارسال این سلاحهای دوربرد به اوکراین تأکید کرد اما زمان دقیقی برای ارسال این موشکها به کیف اعلام نکرده بود. طبق گزارش راشاتودی، در یک کلیپ ویدئویی بدون تاریخ که مقامهای اوکراینی روز یکشنبه در شبکههای اجتماعی بهاشتراک گذاشتند، زلنسکی در حال امضای یک موشک که به یک جنگنده سوخو-۲۴ متصل شده بود، مشاهده میشد.موشک فوق با رنگهای پرچم فرانسه و ترکیبی از نشان اوکراین که در داخل آن برج ایفل مشخص بود، به چشم میخورد. با اینحال مشخص نیست که فرانسه چه تعداد و چه زمانی این موشکها را به اوکراین ارسال کرده است.
تجمع معترضان ضد جنگ در اوکراین
خبر دیگر اینکه در ادامه اعتراضات به جنگ اوکراین در کشورهای غربی دهها معترض ضدجنگ با تجمع در برابر مقر سازمان ملل در شهر نیویورک خواستار توقف ارسال کمکهای نظامی برای اوکراین و شروع سریع مذاکرات صلح بین کیف و مسکو شدند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، این تظاهرات با سازماندهی یک ائتلاف بینالمللی حامی صلح تحت عنوان ائتلاف «بشریت برای صلح» به مناسبت سالگرد استفاده ارتش آمریکا از بمب اتمی علیه شهر هیروشیمای ژاپن در ششم اوت ۱۹۴۵، اولین استفاده جنگی از بمب اتمی در تاریخ جهان، برگزار شد. این معترضان در محل میدان «داگهامارشولد» در مقابل دفتر اصلی سازمان ملل در نیویورک تجمع کردند. روی علامتهایی که این معترضان حمل میکردند نوشته شده بود: «دیگر جنگ نمیخواهیم» و «به ناتو همین الان پایان دهید».«دیان سار» که سابق بر این از ایالت نیویورک برای کرسی مجلس سنای آمریکا نامزد شد در این تجمع گفت: «دولت جو بایدن باید بپذیرد در بحران اوکراین هیچ جایگاه اخلاقی نداشته و باید خودش را از این بحران عقب بکشد و اجازه دهد که رهبران دیگر مسئولیت مذاکرات صلح اوکراین را بر عهده بگیرند. این مذاکرات باید بدون قید و شرط شروع شود.»
منبع/ کیهان