فرشهای سجادهای به دلیل اینکه در فضاهای مذهبی با رفت و آمد زیاد مانند مساجد، حسینیهها و نمازخانهها استفاده می شوند، نیازمند ویژگیهایی خاصی هستند که در انتخاب مواد اولیه و فرآیند تولید آن ها دخیل می باشد. این نوع فرشها باید نه تنها از نظر ظاهری زیبا باشند، بلکه دوام، نرمی، و راحتی نیز در تولید آن ها باید در نظر گرفته شود، تا تجربهای دلنشین برای نمازگزاران فراهم شود. کیفیت فرشهای سجادهای به شدت تحت تاثیر مواد اولیه مورد استفاده در تولید آن ها است. در این مقاله به بررسی مواد اولیه مورد استفاده در تولید فرشهای سجادهای، تأثیر این مواد بر کیفیت محصول نهایی و نکات مهم در انتخاب آن ها میپردازیم.
مواد اولیه مورد استفاده در تولید فرشهای سجادهای
هر گونه فرش ماشینی و در نتیجه فرشهای سجادهای از سه جزء اولیه اصلی استفاده میشود: نخ خاب، نخ تار و نخ پود .که هر کدام از آن ها تعیینکننده کیفیت، دوام و زیبایی محصول نهایی هستند. در ادامه به بررسی این مواد میپردازیم:
نخ خاب (نخ سطحی)
نخ خاب همان بخشی از فرش است که بهصورت سطحی دیده و لمس میشود. انتخاب نوع نخ خاب تأثیر زیادی بر ظاهر و کیفیت نهایی فرش دارد، الیاف مورد استفاده نخ خاب فرش های سجاده ای میتوانند طبیعی، مصنوعی یا ترکیبی از هر دو باشند که در ادامه به بررسی هر کدام از آن ها می پردازیم:
الیاف طبیعی
پشم
پشم، با خصوصیاتی همچون نرمی، گرما و دوام بالا یکی از بهترین و محبوب ترین مواد اولیه برای تولید فرش است. الیاف پشمی از مواد طبیعی و قابل تجدید تولید می شوند که از پشم گوسفندان به دست میآید.
مزایا:
- مقاومت بالا: الیاف پشمی دارای مقاومت بالای در مقابل سایش و پاشیدگی است، بنابراین، فرش سجاده ای پشمی دوام بیشتری نسبت به سایر فرش ها دارد.
- عایق حرارتی مناسب: پشم خاصیت عایق حرارتی بالایی دارد، که این ویژگی به فرشهای پشمی اجازه میدهد تا در زمستان گرما را حفظ و در تابستان خنکی را ایجاد کنند.
- جذب رطوبت بالا: الیاف پشمی قابلیت جذب رطوبت بالایی دارند، فرشهای سجاده ای پشمی رطوبت را جذب کرده و فضای خشک و راحت ایجاد می کنند. جذب رطوبت مناسب مانع لغزش نیز میشود.
- ضد آلرژی: به طور کلی الیاف طبیعی مانند پشم، ضدآلرژی هستند، که این ویژگی آن ها را برای افراد مبتلا به حساسیتهای پوستی و تنفسی مناسب می سازد.
- رنگپذیری خوب :رنگ پذیری خوب الیاف پشمی سبب راحتی بیشتر برای ایجاد طرحهای متنوع فرش می گردد.
معایب:
تولید فرش با الیاف پشمی هزینه بالاتری نسبت به الیاف مصنوع دارد.فرش های سجاده ای پشمی به دلیل ماهیت الیاف آن نیاز به مراقبت بیشتری در مقابل حمله حشرات (بید زدگی) و یا پوسیدگی دارند.
ابریشم
ابریشم یکی دیگر از مواد اولیه مورد استفاده در تولید فرشهای سجادهای است. الیاف ابریشمی به دلیل براقیت و نرمی، بیشتر در فرشهای سجادهای لوکس استفاده میشوند. ابریشم از مواد طبیعی و گران قیمت است که از کرم ابریشم به دست میآید.این الیاف دارای ویژگیهای منحصر به فردی هستند که آن ها را به یکی از بهترین انتخابها برای تولید فرشهای سجادهای لوکس تبدیل میکند.
مزایا:
- لطافت و نرمی: الیاف ابریشمی لمس نرم و لطیفی هستند که لمس فرشهای سجاده ای ابریشمی را بسیار راحت و خوشایند میکند.
- درخشان و براق بودن :ابریشم دارای درخشش طبیعی است که به فرشهای سجاده ای ابریشمی ظاهری لوکس، زیبا و جذاب می بخشد.
- مقاومت بالا: الیاف ابریشمی نیز مانند الیاف پشمی دارای مقاومت بالایی در برابر سایش و پاشیدگی هستند و در نتیجه فرشهای ابریشمی نیز دوام و ماندگاری بالایی دارند.
- ضد آلرژی: ضد آلرژی بودن یکی دیگر از مزایای فرش های سجاده ای ابریشمی می باشد، که برای افراد مبتلا به حساسیتهای پوستی و تنفسی مناسب است.
- دوام مناسب: فرش های ابریشمی در صورت مراقبت درست و صحیح دوام بالایی خواهند داشت.
معایب:
قیمت بسیار بالا به دلیل فرآیند پیچیده تولید الیاف ابریشمی و حساسیت به رطوبت و نور مستقیم از معایب فرش های سجاده ای ابریشمی به شمار می آیند.
الیاف مصنوعی
پلیاستر
الیاف پلیاستر از مواد مصنوعی تولید می شود که از نفت خام به دست میآید. ویژگیهای خاص پلیاستر آن را به یکی از بهترین انتخابها برای تولید فرشهای سجادهای مقرون به صرفه تبدیل کرده است.
مقاومت بالا: فرش سجاده ای پلیاستر مقاومت بالایی در برابر سایش دارد و این ویژگی باعث می شود که فرشهای پلیاستری دوام و ماندگاری بیشتری داشته باشند.
نظافت آسان:الیاف پلیاستر قابلیت تمیزشدن بالایی دارند، که سبب می شود فرشهای سجاده ای پلیاستر به آسانی تمیز شوند و ظاهری نو و پاک داشته باشند.
مقاومت در برابر لکه: فرش های سجاده ای پلیاستر در برابر لکه پذیری مقاوم هستند در نتیجه شما معمولا لکه ای روی این فرش ها نخواهید دید.
قیمت مقرون به صرفه: پلیاستر یکی از مواد مقرون به صرفهترین برای تولید فرشهای سجادهای است و استفاده از الیاف پلی استر در تولید فرش این کالا را به کالایی با قیمت مناسب و در دسترس برای عموم مردم با بودجه های مختلف تبدیل کرده است.
پلیپروپیلن
الیاف پلیپروپیلن که در بازار به اختصار به آن “پ. پ”(PP) می گویند، یکی دیگر از الیاف مصرفی در تولید فرش های سجاده ای است. این الیاف به دلیل سبک بودن و مقاومت در برابر لکه و رطوبت، در تولید فرشهای اقتصادی و مقاوم استفاده میشوند. فرش های سجاده ای پلیپروپیلن به نام فرش های سجاده ای بی سی اف (BCF) نیز شناخته می شوند.
مزایا:
- قیمت مناسب و اقتصادی: فرش محرابی بی سی اف از نظر اقتصادی یکی از مناسب ترین فرش های قابل خرید هستند.
- شستشوی آسان: این فرش ها به راحتی شسته می شوند و نظافت و تمیز کردن آن ها راحت است.
- مقاوم در برابر رطوبت و کپک: از دیگر مزایای فرش های سجاده ای پلی پروپیلن مقاومت در مقابل رطوبت و کپک زدگی است.
معایب:
این فرش ها به نرمی فرش های پشم و ابریشم نیستند و ممکن کمی احساس زبری در لمس این گونه الیاف احساس کنید. همچنین مقاومت کمتری در برابر حرارت و سایش دارند.
نایلون
الیاف نایلون نیز از مواد مصنوعی است که از نفت خام به دست آمده است. سجده فرش نمازی نایلون یکی از بهترین انتخابها برای تولید فرشهای سجادهای مقاوم هستند.
مزایا
- مقاومت بالا: الیاف نایلونی دارای مقاومت بالایی در برابر سایش هستند و با تولید فرش های سجاده ای از این الیاف فرشهایی با ماندگاری بالاتری بیشتری به دست می آید.
- مقاومت در برابر لکه: فرش های تولید شده با الیاف نایلون در برابر لکه ها مقاومت بالایی دارند.
- نظافت و شستشوی راحت: فرش های نایلون به آسانی شسته و تمیز می شوند.
- قیمت مناسب: نایلون یکی از مواد مقرون به صرفهترین برای تولید فرشهای سجادهای است که این فرش ها را با قیمت مناسب برای تمامی بودجه ها قابل خرید می کند.
- رنگ پذیری خوب: این ویژگی خوب الیاف نایلون نیز یکی از مزایای آن به حساب می آید.
- ویژگیها: نایلون به دلیل دوام بالا و قابلیت ارتجاعی، انتخابی محبوب در فرش مسجدی پرتردد است.
معایب:
فرش های سجاده ای نایلون ممکن است در طول زمان حالت اولیه خود را از دست بدهند.
اکریلیک
فرش سجاده ای اکریلیک به دلیل شباهت زیاد به پشم و قیمت پایینتر، یک از مناسب ترین گزینه ها برای مفروش کردن مساجد است.
مزایا:
به طور کلی فرش های بافته شده با الیاف اکریلیک مزایای اکثر الیاف ذکر شده را دارا هستند، که از جمله آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
رنگ پذیری بالا، مقاومت در برابر آلودگی و گرد و خاک ، نظافت و شستشوی آسان، مقاومت بیشتری نسبتبه الیاف طبیعی مانند پشم و پنبه، شستشو و نظافت آسان، مقاومت در برابر سایش، عایق مناسب حرارت، سان آسان
مقاومت در برابر نور و رطوبت و قیمت مناسب.
معایب
مهم ترین عیب فرش های سجاده ای اکریلیک پرزدهی آن است که اخیرا سعی شده است با استفاده از الیاف اکریلیک هیت ست شده این فرآیند به حداقل ممکن کاهش یابد.
الیاف ترکیبی استفاده از ترکیب الیاف طبیعی و مصنوعی برای بهینهسازی کیفیت و کاهش هزینه در تولید سجاده فرش نمازی مسجد ی نیز گاهی انجام می شود. به عنوان مثال، مخلوط پشم و نایلون میتواند دوام و نرمی را همزمان تأمین کند.
نخ پود
نخ پود: به نخهایی گفته می شود که در ساختار فرش به صورت عرضی قرار میگیرند. نخ پود نیز از مواد مختلفی مانند پنبه یا پلیاستر تهیه میشود که بر استحکام فرش تأثیر دارد.
نخ تار
نخ تار به نخهایی که در راستای طول فرش قرار میگیرند، اطلاق می گردد. نخ تار معمولاً از پنبه یا پلیاستر ساخته میشود.
نتیجه گیری
انتخاب الیاف مناسب برای تولید فرشهای سجادهای یکی از مهمترین عوامل تأثیرگذار بر کیفیت و عمر مفید این گونه فرش هاست. با ترکیب و انتخاب مناسب الیاف میتوان فرشی با دوام، زیبا و راحت را تولید کرد که نیازهای نمازگزاران را نیز بهخوبی برآورده کند. هنگام خرید سجاده فرش مسجد ی با توجه به بودجه و اولویت هایتان می توانید بهترین انتخاب را داشته باشید. با تماس با فرش شهشهان می توانید، مشاوره رایگان دریافت کرده و بهترین انتخاب را داشته باشید.
- تلفن جهت مشاوره رایگان قبل از خرید ۰۹۱۲۰۶۰۰۵۱۷
- https://www.shahshahancarpet.com