به گزارش خبرگزاری ایران و روسیه به نقل از خبرآنلاین، یک نظرسنجی جدید پیرامون ارتباط خواب و سلامت روان نشان داده است که بیش از ۹۰ درصد از بزرگسالانی که سبک زندگی سالم و خواب کافی دارند، به ندرت پیش میآید که علائم افسردگی در آنها نمایان شود. بنیاد غیرانتفاعی ملی خواب (NSF)، در نظرسنجی امسال خود، به دلیل بحران فعلی سلامت روان در افراد، بر تأثیر خواب بر سلامت روان تمرکز کرد. این مطالعه همچنین نشان داد که حدود ۶۵ درصد از افراد برگسالی که تجربه خواب نامناسبی دارند، معمولاً دچار سطوح خفیف یا شدیدی از افسردگی هستند.
کسانی که حدود دو بار در هفته، شبها در به خواب رفتن مشکل دارند یا صبحها خواب میمانند و به سختی بیدار میشوند، به سطوح بالاتری از افسردگی مبتلا هستند و حدود ۵۰ درصد از بزرگسالانی که خواب شبانه کمتر از ۷ تا ۹ ساعتِ توصیهشده دارند، سطوح خفیفی از علائم افسردگی در آنها وجود دارد.
به گفته محققان، یکی از جنبههای منحصربهفرد این پژوهش، ترکیب موفق معیارهای چندگانه در رابطه با سلامت و علائم ثابت افسردگی بود تا ارتباط بین سلامت خواب و اختلال افسردگی در یک جمعیت عمومی موردبررسی قرار گیرد.
نکاتی برای داشتن خواب راحت
ناتوانی در به خواب رفتن میتواند اذیتکننده باشد و تحمل صبح روز بعد را دشوار کند. با این حال شما میتوانید با بهکارگیری برخی نکات و ترفندهای ساده تمرین کنید که شبها سریعتر و راحتتر بخوابید.
۱. یک الگوی خواب ثابت داشته باشید
خوابیدن در ساعات مختلف شب، یک عادت نادرست و رایج است. این الگوی خواب نامنظم با تجربه یک خواب راحت در تضاد است زیرا ریتم شبانهروزی بدن را مختل میکند. رفتن به رختخواب در یک ساعت مشخص به بدن کمک میکند تا زمان خواب را پیشبینی کرده و به آن عادت کند و به مرور در یک ساعت ثابت به خواب رود.
۲. از چرت زدن در طول روز خودداری کنید
چرت زدن در طول روز، به خصوص چرتهایی که بیش از دو ساعت طول میکشد، ساعت خواب شبانه را به هم میزند. یک مطالعه نشان داد دانشجویانی که حداقل سه بار در هفته چرت میزدند و آنهایی که هر بار بیشتر از دو ساعت چرتشان طول میکشد، نسبت به همسالان خود کیفیت خواب کمتری دارند.
سعی کنید از چرت زدن در طول روز اجتناب کنید، زیرا این کار بر چرخه خواب سالم تأثیر منفی میگذارد.
۳. در طول روز کمی ورزش کنید
طبق تحقیقات صورتگرفته، ورزش تأثیر مثبتی بر کیفیت خواب دارد. مطالعهای در سال ۲۰۲۱ نشان داد که چهار تا پنج بار ورزش در هفته به مدت ۶۰ دقیقه و در طول مدت ۸ تا ۱۲ هفته میتواند به طور قابل توجهی اختلال بیخوابی را بهبود بخشد.
۴. تلفن همراه را کنار بگذارید
یک مطالعه در سال ۲۰۲۱ نشان داد که نگاه کردن به صفحه نمایش تلفن همراه به مدت بیش از ۸ ساعت در روز یا حداقل ۳۰ دقیقه قبل از رفتن به رختخواب میتواند تأثیر منفی بر روند خواب داشته باشد. طبق آمارها، افرادی که حداقل نیم ساعت پیش از خواب، تلفن همراه را کنار میگذارند و از آن استفاده نمیکنند، خواب بهتری دارند.
۵. مصرف کافئین را محدود کنید
کافئین یک محرک است و مصرف بیش از حد آن میتواند الگوهای خواب را مختل کند. حدود سه تا پنج ساعت طول میکشد تا اثرات کافئین از بین برود. بنابراین، بهتر است حداقل ۴ ساعت قبل از رفتن به رختخواب از مصرف کافئین خودداری کنید.