امروز ۲۹ دی ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اتحادیه اروپا خوستار قطع وابستگی به گاز روسیه شد

به گزارش پایگاه خبری اقتصاد ایران و روسیه به نقل از برنا، در حالی‌ که آرام آرام به آغاز فصل سرد در اروپا نزدیک می‌شویم این پرسش مطرح است که آیا اروپا بحران انرژی را از سر گذرانده و امسال زمستان را می‌تواند با خیالی آسوده پشت سر بگذارد؟

هرچند کشورهای اروپایی زمستان گذشته را به لطف آب و هوای معتدل و سیاست‌های کنترل قیمت و رفتار مصرف‌کننده و تلاش برای یافتن جایگزینی برای گاز روسیه از سر گذراندند اما مقامات اروپایی بارها اذعان کردند که قطع وابستگی به گاز روسیه و حل بحران انرژی سال‌ها زمان می‌برد و هنوز هم برای مواجه با زمستان باید اقداماتی صورت گیرد.

تحریم‌های اروپا علیه گاز روسیه که قرار بود درآمدهای مسکو را کاهش دهد اکنون به چاقوی دولبه‌ای برای این قاره تبدیل شده که یکی از مشکلات آن تامین گاز است.

افزایش قیمت حامل‌های انرژی به دنبال کاهش صادرات گاز روسیه به اروپا به علت این تحریم‌ها و همچنین خرابکاری در خط لوله انتقال گاز روسیه به این قاره موسوم به «نورد استریم»، سبب بالا رفتن نرخ تورم و ایجاد بحران هزینه‌های زندگی برای مردم این قاره شد که به گفته تحلیلگران سال‌های سال، سایه آن بر سر آنها باقی خواهد ماند.

جدای از هزینه‌های سربه فلک گذاشته صورت‌حساب‌های انرژی، بالا رفتن قیمت سوخت و حامل‌های انرژی، تاثیر مستقیمی بر قیمت مواد غذایی داشت زیرا بسیاری از مواد غذایی در گلخانه‌ها تولید می‌شوند و از سوخت یا برق برای تنظیم درمای آنها استفاده می‌شود؛ همچنین افزایش قیمت سوخت بر قیمت حمل و نقل مواد غذایی نیز تاثیرات مستقیمی دارد.

  • ادامه روند تورمی ناشی از بحران انرژی در اروپا

در همین راستا، دفتر آمار اتحادیه اروپا، یورواستات، اعلام کرد، قیمت مصرف‌کننده در ۲۰ کشوری که از واحد پولی یورو استفاده می‌کنند در ماه آوریل (ماه گذشته میلادی) نسبت به سال قبل ۷ درصد افزایش یافته است.

بر این اساس قیمت مواد غذایی در حوزه یورو طی ماه گذشته ۱۳.۶ درصد افزایش یافت و انتظار می‌رود، قیمت تنباکو، نوشیدنی و مواد غذایی بیشترین نرخ تورم را در ماه آوریل به ثبت رسانده باشد.

لتونی با تورم ۱۵ درصدی بالاترین میزان تورم در این منطقه را در اختیار دارد و پس از آن اسلواکی، لیتوانی و ایرلند همگی با افزایش دو رقمی قیمت مصرف‌کننده در میان ۲۰ عضو منطقه یورو روبرو هستند.

همچنین آمارهای یورواستات نشان می‌دهد تورم در آلمان، بزرگترین اقتصاد اتحادیه اروپا در ماه آوریل ۷.۶ درصد و نرخ تورم فرانسه ۶.۹ در ماه گذشته میلادی درصد بوده است.

قیمت گاز اروپا

از طرفی تورم قیمت مصرف‌کننده انگلیس که در اکتبر گذشته به ۱۱.۱ درصد رسید و بالاترین رقم در بیش از ۴۰ سال گذشته به شمار می‌رفت به اندازه‌ای که بانک مرکزی انگلیس این کشور انتظار داشت پایین نیامد و نرخ آن در ماه مارس امسال بالای ۱۰ درصد باقی ماند و هنوز دو رقمی است.

آمارهای رسمی نشان داده است، انگلیس اکنون بالاترین نرخ تورم قیمت مصرف‌کننده (CPI) در اروپای غربی را در اختیار دارد چراکه نرخ تورم این کشور در ماه مارس کمتر از انتظار کاهش یافته است.

بالا رفتن قیمت مواد غذایی و افزایش صورت‌حساب‌های انرژی سبب شد تا بسیاری از خانواده‌ها در اروپا برای مدیریت هزینه‌های زندگی از وعده‌های غذایی خود کم کنند یا به دریافت‌ وعده‌های غذایی از خیریه‌ها روی بیاروند.

فشار هزینه‌های زندگی که اکنون به بحران تبدیل شده است، در اروپا به ویژه در انگلیس به قدری زیاد شده است که اروپایی‌ها برای فرار از این فشارها به هر کاری دست می‌زنند. در همین راستا دو اتحادیه بزرگ فعالان صنعت لوله‌کشی گاز و صنایع برقی انگلیس هشدار دادند، از آنجا که مردم قادر به پرداخت صورت‌حساب‌های خود نیستند، به دستکاری غیرقانونی کنتورها می‌پردازند که این اقدامات جان آنها را به خطر می‌اندازد.

از این‌رو بانک‌های مرکزی کشورهای اروپایی از جمله انگلیس تلاش کردند تا با افزایش نرخ بهره به مقابله با تورم ناشی از بحران انرژی بپردازند.

در همین راستا بانک مرکزی انگلیس از اواخر سال ۲۰۲۱ تاکنون ۱۱ بار متوالی نرخ بهره را افزایش داده است تا بتواند قیمت‌های مصرف‌کننده را کنترل کند.

اما با بروز بحران بانکی در آمریکا به علت افزایش نرخ بهره برای مقابله با بالا رفتن تورم و نگرانی از گسترش آن به اروپا سبب شده است تا بانک‌های مرکزی به فکر متوقف کردن افزایش نرخ بهره یا کند کردن روند آن بیفتند.

صندوق بین المللی پول (IMF) اخیرا اعلام کرده است، مهار تورم به همراه اجتناب از رکود اقتصادی، بزرگ‌ترین چالش اتحادیه اروپا در ماه‌های آینده است.

دولت‌ها که در ابتدا در مواجه با افزایش قیمت انرژی به تامین بسته‌های کمک مالی یا تعیین قیمت‌های انرژی روی آورده بودند اکنون به تدریج در حال کاستن از این بسته‌های کمک مالی هستند و انتظار می‌رود همچنان هزینه‌های زندگی برای شهروندان اروپایی رو به افزایش باشد.

  • هزینه گزاف قراردادهای لحظه‌ای ال‌ان‌جی

مشکل دیگر اروپا، تامین ال‌ان‌جی به جای گاز وارداتی از روسیه است. اروپا گاز مورد نیاز خود را محموله‌های لحظه‌ای ال‌ان‌جی تامین کرده است که در مقایسه با قراردادهای بلندمدت قیمت‌های بیشتری دارند و این اقدام برای این اتحادیه هزینه‌بر بوده است.

بنا بر اعلام آژانس بین المللی انرژی، قیمت ال‌ان‌جی در سال ۲۰۲۲ سه برابر شده بود و اتحادیه اروپا برای تامین گاز مورد نیاز خود ۱۹۰ میلیارد دلار طی سال گذشته میلادی هزینه کرده است.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی