امروز ۳۰ آبان ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

آمریکا تمایلی به پیوستن ائتلاف دریایی در دریای سرخ ندارد

آمریکا به همه کشتی‌های تجاری در حال عبور از اقیانوس هند و در دریای سرخ هشدار احتیاط بیشتر داده است.

خبرگزاری رویترز گزارش داده متحدان آمریکا تمایلی برای پیوستن به ائتلاف دریایی تحت رهبری واشنگتن در دریای سرخ جهت مقابله با انصارالله یمن ندارند.

به گزارش پایروس به نقل از فارس، تازه‌ترین نشانه از بروز نظم جدید در دنیا این بار در دریای سرخ. یک رسانه انگلیسی امروز پنجشنبه گزارش داد متحدان آمریکا تمایلی برای پیوستن به ائتلاف دریایی تحت رهبری واشنگتن در دریای سرخ جهت مقابله با انصارالله یمن ندارند.

خبرگزاری رویترز می‌‌نویسد «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا امیدوار بوده با راه‌اندازی یک نیروی دریایی جدید پاسخ بین‌المللی قاطعانه‌ای به حملات «حوثی‌های یمن» (انصارالله یمن) علیه کشتی‌ها در دریای سرخ بدهد اما در حالی که یک هفته از راه‌اندازی این ائتلاف می‌گذرد بسیاری از متحدان آمریکا تمایلی ندارند به صورت علنی با آن مرتبط شوند.

به نوشته رویترز، دو متحد آمریکا در اروپا یعنی ایتالیا و اسپانیا که پیش از این اعلام کرده بودند در این طرح مشارکت خواهند کرد با صدور بیانیه‌هایی در روز جداگانه تلاش کرده‌اند نامشان را از آن دور نگاه دارند.

پنتاگون ادعا می‌کند این کارگروه دریایی ائتلافی متشکل از ۲۰ کشور برای تضمین عبور آزادانه ۲۰ میلیارد دلار کالا از یکی از مهم‌ترین گذرگاه‌های کشتی‌رانی در دریای سرخ در نزدیکی آب‌های یمن است.

اما تقریباً نیمی از این ۲۰ کشور برای تأیید مشارکتشان در ائتلاف مذکور پا پیش نگذاشته‌اند و به آمریکا هم اجازه انجام این کار را نداده‌اند. مشارکت در این ائتلاف طیف گسترده‌ای از اعزام ناو جنگی تا ارسال تنها یک مأمور به عنوان نماینده را شامل می‌شود.

در هفته‌های اخیر، به موازات شدت گرفتن حملات اسرائیل در غزه، ارتش یمن نیز عرصه را بر کشتی‌های اسرائیلی که قصد عبور از تنگه باب‌المندب در دریای سرخ دارند تنگ‌تر کرده است.

 پایگاه خبری آکسیوس، نزدیک به منابع آمریکایی و صهیونیستی حدود دو هفته پیش گزارش داد تهدیدها و حملات ارتش یمن در روزهای گذشته موجب طولانی‌تر و گران‌تر شدن سفر کشتی‌های اسرائیلی شده است.

خبرگزاری رویترز نوشته یکی از دلایل عدم تمایل متحدان آمریکایی برای پیوستن به این ائتلاف اختلاف‌هایی است که میان متحدان غربی بر سر درگیری‌ها در غزه وجود دارد. در حالی که مخالفت‌های بین‌المللی با عملیات اسرائیل در غزه شدت گرفته دولت جو بایدن سرسختانه از تل‌آویو حمایت کرده است.

این در حالی است که تا کنون بیش از ۲۱ هزار نفر در حملات اسرائیل در غزه به شهادت رسیده و بیش از ۵۵ هزار نفر زخمی شده‌اند. در حمله‌ای که نظامیان اسرائیلی شب گذشته در نزدیکی بیمارستان «الامل» در خان‌یونس، واقع در جنوب غزه انجام دادند دست‌کم ۳۰ فلسطینی به شهادت رسیدند.

دیوید هرناندز، استاد روابط بین‌الملل در یکی از دانشگاه‌های مادرید با خاطرنشان کردن اینکه عموم مردم در کشورهای اروپایی به شدت منتقد حملات اسرائیل هستند به خبرگزاری گفت: «دولت‌های اروپایی بسیار نگران هستند که بخشی از رأی‌دهندگان احتمالی به مخالفت با آنها خواهند برخاست.»

حملات ارتش یمن در دریای سرخ از روز ۱۹ نوامبر آغاز شده و جنبش انصارالله اعلام کرده تا زمان توقف حملات اسرائیل در غزه تداوم خواهد داشت. نیروهای دریایی آمریکا، انگلیس و فرانسه هر کدام مدعی شده‌اند که پهپادها یا موشک‌های شلیک‌شده از یمن را ساقط کرده‌اند.

یک مقام مطلع از تفکرات دولت بایدن گفت که واشنگتن معتقد است که تشدید حملات حوثی‌ها (انصارالله) مستلزم پاسخی جدا از درگیری‌هایی است که در غزه جریان دارد.

دریای سرخ محل ورود کشتی‌هایی است که از کانال سوئز استفاده می‌کنند. حدود ۱۲ درصد از تجارت جهانی کل دنیا از این کانال انجام می‌شود و به همین جهت این کانال برای انتقال کالا بین آسیا و اروپا از اهمیتی اساسی برخوردار است.

شرکت «مائرسک» که یکی از بزرگترین شرکت‌های کشتی‌های کانتینری است روز شنبه اعلام کرد که فعالیت‌های کشتی‌رانی در دریای سرخ را از سر خواهد گرفت. با وجود این، شرکت «هاپاگ لوید» آلمان چهارشنبه اعلام کرد که هنوز دریای سرخ را خطرناک می‌داند و مسیرهای کشتی‌های خود را به سمت آفریقا تغییر خواهد داد.

اختلاف بر سر غزه

با آنکه آمریکا ادعا کرده که ۲۰ کشور به ائتلاف دریایی پیوسته‌اند تا کنون فقط نام ۱۲ کشور را اعلام کرده است. پاتریک رایدر، یکی از سخنگوهای پنتاگون هفته پیش گفت: «ما به کشورهای دیگر اجازه می‌دهیم درباره مشارکتشان تصمیم بگیرند.»

انگلیس با صدور بیانیه‌ای مشترک با آمریکا ضمن محکوم کردن حملات یمنی‌ها در دریای سرخ حمایت خود را از این ائتلاف اعلام کرده و به آن پیوسته است. اما با آنکه کشورهایی مانند یونان و انگلیس به صورت علنی از عملیات آمریکا حمایت کرده‌اند چندین کشور از کشورهایی که نامشان در بیانیه مشترک آماده بود به سرعت اعلام کردند که مشارکت مستقیمی در این ائتلاف ندارند.

وزارت دفاع ایتالیا اعلام کرد که در پی درخواست مالکان کشتی‌های ایتالیایی یک کشتی را روانه دریای سرخ خواهد کرد اما بخشی از ائتلاف آمریکا نیست. فرانسه هم اعلام کرد از تلاش‌ها برای آزادی تردد دریایی در دریای سرخ حمایت می‌کند اما کشتی‌هایش تحت فرماندهی فرانسه هستند.

اسپانیا اعلام کرده که قصدی برای پیوستن به ائتلاف آمریکا ندارد و با این موضوع که از کارگروه اتحادیه اروپا برای مقابله با دزدی دریایی استفاده شود مخالف است. اما روز چهارشنبه پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا گفت که مایل است ایجاد یک کارگروه متفاوت برای رسیدگی به امنیت تردد دریایی در دریای سرخ را بررسی کند.

امارات و عربستان سعودی هم اعلام کرده‌اند که علاقه‌ای برای حضور در ائتلاف مذکور ندارند. هفته گذشته خبرگزاری رویترز در تحلیلی نوشته بود عربستان سعودی تمایل ندارد آشتی با ایران را قربانی حضور در این ائتلاف کند.

با آنکه عربستان سعودی دارای ارتشی مجهز به تسلیحات آمریکایی است و از حدود ۹ سال پیش جنگی را علیه حوثی‌های یمن (انصارالله) آغاز کرده و علاوه بر آن برای ۳۶ درصد از وارداتش به بنادر دریای سرخ وابسته است اما ریاض و متحدانش در کشورهای حاشیه خلیج فارس تمایلی برای مشارکت در این ائتلاف نشان ندادند.

مقام‌های آمریکا و اسرائیل تا کنون نتوانسته‌اند راهکاری برای مقابله با ارتش یمن پیدا کنند. پایگاه آکسیوس در گزارش دو هفته پیش خود به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی مدعی شده بود کابینه جنگی نتانیاهو تصمیم گرفته فعلاً از دادن پاسخ نظامی به اقدامات انصارالله یمن در دریای سرخ علیه کشتی‌های اسرائیلی خودداری کند.

دولت «جو بایدن»، رئیس‌جمهور آمریکا از چندین کانال برای انصارالله پیام فرستاده و از آنها خواسته حمله به کشتی‌ها در دریای سرخ را متوقف کنند.

اما مقام‌های آمریکایی اذعان می‌کنند که این هشدارها تا کنون تأثیری بر روی حوثی‌ها (انصارالله) نداشته و آنها از شدت حملات خود نکاسته‌اند.

 تحلیلگران می‌گویند عربستان سعودی و امارات نمی‌خواهند جزو کشورهای مشارکت‌کننده در کارزاری دیده شوند که ممکن است به راهبرد بلندمدتشان ضربه بزند. چنین اقدامی علاوه بر این باعث تحریک خشم کشورهای جهان عرب علیه آنها خواهد شد.

دو منبع در خلیج فارس که با این موضوع آشنایی دارند به خبرگزاری رویترز گفته‌اند دلیل غیبت عربستان و امارات این است که آنها می‌خواهند از تشدید تنش‌ها با ایران یا به خطر انداختن صلح در یمن اجتناب کنند.

خبرگزاری رویترز نوشته خشم عمومی از عملیات‌های اسرائیل را می‌توان یکی از دلایل عدم تمایل سران کشورها برای پیوستن به این ائتلاف دانست. در یک نظرسنجی جدید توسط موسسه «یوگاو» مشخص شد که بخش اعظم مردم کشورهای غربی به ویژه اسپانیان و ایتالیا معتقدند که اسرائیل باید به جنگ در غزه پایان دهد.

به نوشته این رسانه، خطر دیگری که وجود دارد این است که مشارکت در طرح آمریکا ممکن است کشتی‌های آن کشورها را هدف انتقام‌جویی انصارالله قرار دهد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی