به گزارش پایروس به نقل از ایرنا، شبکه الجزیره اعلام کرد که اولین اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس و آسیای میانه لحظاتی قبل در شهر جده آغاز شد.
در این اجلاس سران شورای همکاری خلیج فارس و رهبران قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و اوزبکستان تحت عنوان «سی۵» حضور دارند.
محمد بن سلمان ولیعهد عربستان در آغاز این اجلاس اظهار داشت: تولید ناخالص داخلی کشورهای ما به ۲.۳ تریلیون دلار رسیده است و ما مشتاق همکاری مشترک در زمینه های مختلف هستیم. از اعلام کشورهای آسیای مرکزی برای حمایت از پرونده میزبانی اکسپوی عربستان تشکر و قدردانی میکنیم.
ولیعهد عربستان گفت: بر اهمیت احترام به حاکمیت کشورها و عدم مداخله در امور داخلی آنها تاکید میکنیم. چالشهای پیش روی جهان ما مستلزم تقویت همکاری و ثبات در منطقه است.
بن سلمان تاکید کرد: ما بر لزوم تشدید تلاشهای مشترک برای مقابله با هر چیزی که بر امنیت انرژی تاثیر میگذارد تاکید میکنیم. تصویب برنامه اقدام مشترک میان شورای همکاری و کشورهای آسیای مرکزی را تبریک میگوییم.
رئیس جمهوری قزاقستان نیز در این اجلاس گفت: دامنه روابط تجاری و اقتصادی بین منطقه ما و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس باید گسترش یابد. باید تجارت متقابل و صادرات خود را به کشورهای حاشیه خلیج فارس افزایش دهیم.
رئیس جمهور قزاقستان افزود: جریان خالص سرمایه گذاری به آسیای مرکزی در سال گذشته ۴۰ درصد افزایش یافته است و ما پیشنهاد برگزاری مجمع بینالمللی انرژی در قزاقستان را دادیم و از صادرکنندگان نفت و گاز کشورهای حاشیه خلیج فارس دعوت میکنیم تا در آن شرکت کنند.
وی ادامه داد: کشورهای حوزه خلیج فارس از زمان استقلال کشورمان ۳.۶ میلیارد دلار در اقتصاد قزاقستان سرمایه گذاری کرده اند. روابط سرمایه گذاری ستون فقرات روابط ما است و شورای تجاری عربستان و قزاقستان به بستر مهمی برای دو کشور تبدیل خواهد شد.
پیش از این دبیرخانه شورای همکاری در توییتر خود اعلام کرد که هدف از این اجلاس تقویت روابط کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با کشورهای آسیایی بر اساس اصول و اهداف شورای همکاری مندرج در اساسنامه سال ۱۹۸۱ آن و ایجاد نوعی مشارکت و ایجاد مکانیسم هایی برای تضمین مشاوره و گفتگوی پایدار است.
این اجلاس پس از اولین نشست مشترک گفت وگوی راهبردی کشورهای عضو شورای همکاری و کشورهای آسیای میانه که در سپتامبر سال ۲۰۲۲ میلادی در ریاض برگزار شد، منعقد می شود.
در این نشست دو طرف در بیانیهای مشترک “بر تعهد خود به ایجاد یک مشارکت قوی و بلندپروازانه در آینده بین کشورهایشان بر اساس ارزشها و منافع مشترک، روابط عمیق تاریخی بین مردمانشان و همکاریهای موجود در سطوح دوجانبه و چندجانبه و در زمینه های مختلف” تاکید کرده بودند.
ملک سلمان پادشاه عربستان پیش از این از سران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس برای برگزاری هجدهمین نشست مشورتی سران شورای همکاری و همچنین اجلاس شورای همکاری و آسیای میانه دعوت کرده بود.