امروز ۴ آذر ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

فرش قرمز بورس زیرپای دانش‌ بنیان‌ ها

به گزارش پایروس به نقل از همشهری، اکوسیستم استارت‌آپی ایران که با نام شرکت‌های دانش‌بنیان شناخته می‌شوند در طول  دهه گذشته به‌طور مدام رشد کرده، اما اکنون با چالش‌های تامین مالی مواجه است.

برخی برآوردها حاکی‌ است در حال حاضر بیش از ۵هزار شرکت دانش‌بنیان در اقتصاد ایران فعال هستند، اما با توجه به اینکه سهام این شرکت‌ها به جز یک شرکت در بورس عرضه نشده است ارزش این شرکت‌ها به‌طور دقیق مشخص نیست.

بر اساس برخی برآوردها احتمالا ارزش کل شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران رقمی بیش از ۷۰هزار میلیارد تومان است که از این میزان فقط سهام تپسی به ارزش ۱۶۰۰میلیارد تومان در بورس حضور دارد.در طول سال‌های گذشته نشست‌های مختلفی برای حضور این شرکت‌ها در بورس برگزار شده اما روند کار بسیار کند است.

کارشناسان اعتقاد دارند، علت آن موانعی است که در بخش قوانین و مقررات بورس وجود دارد. به‌طور مثال تاکنون ضوابط درستی برای شناسایی دارایی‌های نامشهود در بازار سرمایه وجود نداشت در حالی‌ که بخش عمده دارایی‌های شرکت‌های دانش‌بنیان شامل دارایی‌ها نامشهود است.

 بر همین اساس روز گذشته سازمان بورس دستورالعمل پذیرش شرکت‌های اقتصاد دیجیتال را در بورس تهران اصلاح و ابلاغ کرد. به‌نظر می‌رسد این کار برای تسهیل ورود شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس انجام شده‌است.

تسهیل ورود دانش‌بنیان‌ها به بازار سهام

با اصلاحات سازمان بورس دست‌کم ۸ماده و تبصره از دستورالعمل پذیرش شرکت‌های اقتصاد دیجیتال که به‌نظر به مانعی برای حضور شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس تبدیل شده‌بود، حذف شد. حضور شرکت‌های دانش‌بنیان مشروط به ۳ عامل اصلی شده‌است؛  هر شرکتی که ۲ شرط را از این شروط سه‌گانه دارا باشد، می‌تواند درخواست پذیرش خود را برای حضور در بورس تهران ارائه کند.

شرط نخست این است که کسب‌ و کار این شرکت‌ها داده‌محور و بر بستر اینترنت باشد و شرط دوم این است که این فعالیت‌ها کار برپایه باشد.

الزام سومی که برای شرکت‌های دانش‌بنیان درنظر گرفته‌ شده این است که بیش از ۳۰درصد از ارزش روز دارایی‌های آنها نامشهود باشد.

به‌نظر می‌رسد با توجه به ساده‌ترشدن قاعده پذیرش شرکت‌های دانش‌بنیان در بورس مسیر ورود این شرکت‌ها به بازار سرمایه هموار شود.

یکی از این قواعد مهم که به پذیرش ورود شرکت‌های دانش‌بنیان کمک می‌کند، شناسایی دارایی‌های نامشهود این شرکت‌هاست؛ چراکه ماهیت و جنس شرکت‌های دانش‌بنیان با شرکت‌های بورس از جنبه دارایی‌ها متفاوت است. دارایی شرکت‌های بورس عمدتا مشهود است، اما دارایی شرکت‌های دانش‌بنیان عمدتا نامشهود و شامل برند، دانش و فناوری، و ابزارهای است که به‌ دلیل آنکه ارزشگذاری آنها پیچیده است تاکنون به‌طور دقیق محاسبه نمی‌شده است اما از ماه گذشته اقدامات عملی خوبی از سوی مقامات بازار سرمایه و وزارت اقتصاد برای شناسایی دارایی‌های نامشهود انجام شده ست.

همچنین طبق ماده ۹ این دستورالعمل علاوه بر اعضای هیأت پذیرش ۲عضو متخصص در حوزه اقتصاد دیجیتال می‌توانند با حق رأی، به ترکیب هیأت پذیرش اضافه شوند. این موضوع می‌تواند  ورود این شرکت‌ها را به بورس تسهیل کند.

عرضه اولیه شرکت‌های فعال در حوزه اقتصاد دیجیتال نیز می‌تواند به تشخیص هیأت پذیرش به روش افزایش سرمایه از محل سلب حق‌تقدم انجام شود که این موضوع می‌تواند جذابیت تامین مالی از طریق بورس را برای سهامداران اصلی شرکت‌های دانش‌بنیان بیشتر کند.

ضرورت ورود دانش‌بنیان‌ها به بورس

یکی از مشکلات بزرگ اکوسیستم استارت‌آپی کشور تامین منابع مالی و به بیان ساده‌تر پول است. بسیاری از شرکت‌های فعال در بخش دانش‌بنیان اکنون با مشکلات تامین مالی مواجه‌اند. طبق برخی پژوهش‌ها شرکت‌های دانش‌بنیان فقط برای حفظ موقعیت فعلی‌شان بانرخ رشد متوسط سالانه به ۲هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز دارند.

همچنین برای ایجاد تغییرات و رشد اساسی در اکوسیستم استارت‌آپی ایران سالانه به ۱۰تا ۱۲هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است. این در حالی است که آمارها نشان می‌دهد حجم سرمایه‌گذاری‌هایی که سالانه در این بخش انجام می‌شود سالانه در حدود ۳۰۰میلیارد تومان است و این نشان می‌دهد که در حال حاضر فقط ۱۵درصد سرمایه مورد نیاز استارت‌آپ‌ها از طریق سرمایه‌گذاری خطرپذیر تامین می‌شود.

‌طبق اطلاعات انجمن سرمایه‌گذاری خطرپذیر ایران، ارزش‌ سرمایه‌گذاری‌های خطرپذیر درسال‌های۱۳۹۸‌ و ۱۳۹۹ ‌درمجموع‌ ۱۰۰۰میلیارد تومان بوده  و تاکنون بین ۳۵تا ۶۰میلیون دلار سرمایه‌گذاری در این شرکت‌ها انجام شده است، اما برای توسعه اقتصاد دیجیتال در ایران لازم است منابع مالی بیشتری هزینه شود و این کار صرفا از طریق بازار سرمایه و استفاده از ابزارهای مالی شدنی است.

در واقع در بازار سرمایه ابزارها و امکانات زیادی برای تامین مالی و افزایش سرمایه‌گذاری در حوزه اقتصاد دیجیتال وجود دارد که می‌تواند منجر به رشد و توسعه شرکت‌های دانش‌بنیان در ایران شود.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی