امروز ۴ آذر ۱۴۰۳
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

تلاش برای عرضه پسته و زعفران ایرانی در بورس سنت پترزبورگ

تلاش برای عرضه پسته و زعفران ایرانی در بورس سنت پترزبورگ

به گزارش پایروس به نقل از کالاخبر، محمد حسین رحمتی در مراسم افتتاح معاملات پسته در بازار‌های مالی و مشتقه بورس کالای ایران با اشاره به ارزش معاملات سال گذشته بورس کالا گفت: ارزش معاملات سال قبل بورس کالا هزار و ۵۰ هزار میلیارد تومان معادل ۲۵ میلیارد دلار معامله بود که سهم زعفران حدود ۵ هزار میلیارد تومان یعنی حدود ۰.۵ درصد از کل معاملات بوده است.

وی زعفران را یک کالای ملی خواند و افزود: این محصول نماد هویت ملی است چراکه ایران تولیدکننده ۹۰ درصد زعفران جهان بوده و ایران مادر زعفران دنیاست. وظیفه همه ما است مستقل از هزینه و فایده اقتصادی صرف، پاسدار نماد‌های ملی باشیم و باید شاخص زعفران جهانی باشیم.

رحمتی تصریح کرد: در سایر کشاور‌ها دولت‌ها وقت و انرژی خود را صرف راه اندازی بورس در حوزه کالا‌های ملی می‌کنند. مطالعات نشان می‌دهد در دهه هفتاد کشوری مانند برزیل قادر به حمایت از قهوه به عنوان کالای ملی خود نبود و در نتیجه در دهه هشتاد بورس قهوه را راه اندازی کرد. این بورس اکنون بزرگترین بورس کالای آمریکای جنوبی است و انحصار بورس نیویورک را در قهوه شکاند.
وی تصریح کرد: به عبارت دیگر اگر بورس برزیل تعیین کننده قیمت قهوه شده دولت این کشور حامی آن بوده است.

رحمتی اشاره‌ای به استاندارد‌های بورس‌های کالایی دنیا داشت و گفت: با استاندارد‌های تعریف شده حق کشاورزان تضییع نمی‌شود چراکه ناظر و رگولاتور و انبار‌های استاندارد وجود دارد.

وی خصوصیت بورس‌های کالایی را شفافیت خواند و تصریح کرد: روزی که زعفران از سوی تعاونی روستایی در بورس عرضه شد این موضوع به مسوولان مربوطه از جمله نماینده مجلس در این استان اطلاع رسانی شد و و نکات ایشان نیز به تعاونی روستایی منتقل شد؛ موضوع مهم این است که اگر بورس نبود اطلاعات شفاف و موثقی از میزان فروش و قیمت‌های فروخته شده وجود نداشت.

به گفته رحمتی شفافیت بورس یعنی اینکه دولت می‌تواند با رصد دقیق بازار، ورود کند و اعمال سیاست نماید. افتخار می‌کنیم زعفران در بورس عرضه می‌شود و اکنون افتخار مضاعف می‌کنیم پسته را نیز به عنوان یک کالای ملی و میراث این خاک و یادگار گذشتگان وارد فرایند بورس می‌کنیم.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشاره به اهمیت عرضه محصولات کشاورزی به ویژه پسته و زعفران در بورس کالا خاطرنشان کرد: معاملات پسته در بورس نیویورک و تعریف استاندارد‌های معاملات پسته در ترکیه از اهمیت این محصولات در بازار‌های جهانی حکایت دارد.

معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران یادآور شد: امیدواریم امسال رکورد عرضه پسته در بورس ترکیه را که از ابتدای راه اندازی (۲۰۲۰) تاکنون به ۲۷ هزار تن می‌رسد بشکنیم.
وی گفت: بورس با هدف کمک به کشاورزان ورود کرده و بستر را فراهم می‌کند و دولت درصورت توافق کمک می‌کند مشابه کاری که برزیل در حوزه قهوه انجام داده است.

رحمتی با تاکید بر اینکه تلاش بورس کالا برای ارتباط با بورس‌های بین المللی است گفت: ما در حال تعامل با بورس سنت پترزبورگ روسیه هستیم و قصد داریم اگر مقدور شود و حمایت‌های لازم از سمت بانک مرکزی را داشته باشیم برای اولین بار زعفران و پسته را در تابلو مشترک برای مشتریان روسی عرضه کنیم. هدف آن است کشاورز بصورت مستقیم صادرات را انجام دهد و رفع تعهد ارزی را خود بانک مرکزی از طریق معرفی ارز از مسیر بورس کالا انجام دهد. این برنامه انشاالله به ثمر برسد اطلاع رسانی لازم به کشاورزان انجام خواهد شد.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود عنوان کرد: خراسانی‌ها چند قرن است که آتی زیره را معامله می‌کنند. متری مسکن نیز که در تلاش برای راه اندازی آن هستیم دو دهه در مشهد معامله می‌شود که بورس کالا در تلاش است تا معاملات ساختارمند این حوزه‌ها عملیاتی شود.

رحمتی در بخش پایانی صحبت‌های خود با اشاره به ورود صندوق چند کالایی در حوزه پسته گفت: این صندوق در حال خرید پسته است و بابت پذیرش این صندوق از سازمان بورس تقدیر می‌کنیم. همچنین بررسی‌ها نشان می‌دهد امروز پیشرفت بورس کالای ایران در حوزه محصولات کشاورزی در حد بورس برزیل است؛ این بورس توانسته با حمایت دولت به بسیاری از نارسایی‌های بخش کشاورزی برزیل پایان دهد.

جدیدترین اخبار

دانش و پژوهش

اخبار اقتصادی