خاطره استادرضایی، رئیس کمسیون بانوان اتاق تعاون ایران و کمسیون بانوان و خانواده بنیاد کارآفرینی گام دوم انقلاب اظهار کرد: باید تلاش کنیم که حقیقت، واقعیت، صداقت، شرافت، اصالت را به همه عزیزان مسئول یادآوری کنیم. به قولی: ما وامدار عزیزانی هستیم که هنوز بقایای آنها به خانوادههایشان برنگشته است. متأسفانه با وجود این اتفاق دچار چالشهایی شدیم که خیلی از شاخصهای اعتقادی ما را دچار آسیب کرده است و این اتفاق نباید بیفتد و نباید اجازه دهیم که این اتفاق بیفتد.
حوزه بانوان و خانواده در اجتماع از اهمیت بالایی برخوردار است
خاطره استادرضایی در خصوص تاثیر حضور بانوان در توسعه اقتصادی به خبرنگار پایگاه خبری پایروس گفت: آن چیزی که مسلم است حوزه بانوان و خانواده، اصل مدنیّت یک جامعه را رقم میزند و فیالنفسه از درجه اهمیت بالایی از جهت سلامت روحی و روانی و جسمی در اجتماع دارد.
در مرحله دوم؛ حوزه پرورشی و تربیت خانواده است که محوریّت آن را بانوان و مادران خانوادهها دارند. مطلب چگونگی این پرورش دادن و تربیت دادن در حوزههای مختلف است که خانمها با چه نگاه و چه عمقی میتوانند روی آن تأثیر بگذارند و در حقیقت بتوانند نسل سلامتی را در تمام عرصهها برای فردای کشور ارائه کنند.
یکی از این موارد بحث تربیت و پرورش اقتصادی است. عملاً خانم، مادر، دختر یا همسری که مدیریت یک خانواده را از جهت تربیتی، پرورشی، اجتماعی و اقتصادی توأمان با همسر دارد، بسیار بسیار حائز اهمیت است که آموزش لازم را داشته باشد.
بنابراین، بانویی که آموزش دیده و توانمندی تفکری لازم را برای پرورش نسل توانمند دارد قاعدتاً شاخص بهتری برای حضور فعالیت اجتماعی و اقتصادی خاص خواهد داشت. بنابراین این درجه اهمیت از این مبحث را نباید از سرفصلهای پژوهشی و تحقیقی در حوزه خانواده و حوزه زنان دور کرد.
مسئله بعدی این است؛ زمانی که دانش و اطلاعات کافی در اختیار یک خانم قرار میگیرد عملاً یک خانواده قوی به حوزههای اقتصادی و اجتماعی وارد میشوند. بنابراین، لازم است که از این دریچه هم به موضوع نگاه کنیم که زنان چقدر آن توانایی و تربیت اجتماعی-اقتصادی برای ورود به عرصههای فعالیت را دارند و ما بیشتر در کجا باید وقت کافی و وافی برای این تقویت و توسعه بگذاریم. اگر چالش یا نقصی داریم یا اگر ورود ناقصی را در عرصههای مختلف شاهد هستیم، قطع به یقین باید یک عقبگرد داشته باشیم و مسیر را بررسی کنیم و ببینم در کجا مشکل ایجاد کردیم.
در زمان حاضر با وجود بیش از نیمی از جمعیت کشور در حوزه زنان و به عبارتی با جنسیت خانمها، این مطلب بسیار حائز اهمیت است که ما در عرصههای آموزشی سطح آکادمیک و سطح مهارتی الحمدالله شاهد رشد زیادی برای حضور خانمها هستیم. در وهله اول حضور آماری در عرصه آموزش عالی و ورود به حوزههای اجتماعی اعم از آموزشی و فرهنگی، اقتصادی میتواند تبلور خوبی از جهت چشمانداز آینده به ما بدهد و تعریف واضحی ارائه کند که زنان ما این توانمندی و قدرت را داشتند و دارند و خواهند داشت که بهعنوان یک نخبه، یک فرهیخته و بهعنوان یک فعال اجتماعی-اقتصادی با داشتن توانمندیهای لازم در عرصههای مهارتی و در فیلدهای متفاوت خودشان را معرفی کنند.
اتفاق و آسیبهایی که ما در سالهای اخیر در حوزه اجتماعی و اقتصادی داشتیم، بعضاً روش معرفی بانوان نخبه و توانمند ما را دچار چالش کرده است. در نتیجه تلاش ما باید برای این قرار گیرد که؛ شناسایی بانوان توانمند دارای دانش فنی و اطلاعات لازم برای ورود به عرصههای اجتماعی- اقتصادی را رصد کنیم. در حال حاضر این اتفاق میافتد و حداقل گرایش فضای فعالیت ما در بخش تعاون، از سه سال گذشته شروع شد و بانوان تعاونگر و کارآفرینی که از حوزۀ مسئولیت اجتماعی و روند رشد اجتماعی و سازمانی خودشان دارای رتبههای خاص هستند، معرفی و شناخته شدند. در نتیجه یک خانم وارد فعالیت اجتماعی- اقتصادی شده است و دغدغه اجتماعی خودش را داشته و ضمن اینکه یک ایده کسبوکار را در عرصه تعاونی فعال کرده است، نگاه او بر این بوده که برای جذب بانوان بعدی با قابلیتها و شاخصهای مسئولیت اجتماعی کار کند. یعنی بانوانی هستند که بهعنوان مدیر عامل و عضو هیئت رئیسه یک تعاونی فعال و موفق کار میکنند و حداقل حداقل بین ۱۰ تا ۵۰۰ نفر بانوی فعال را در عرصههای کار و کارگری وارد سیستم کردهاند و از کارآفرینان استفاده و دعوت مفیدی به عمل آوردهاند و از روشهای خلاقانه استفاده بیشتری کردهاند و اکنون در بحث اقتصادی ذکات حرکت خودش را در بحث اقتصادی به جذب بانوان «مدیرخانواده» تخصیص داده است.
به عبارتی دیگر؛ بانوانی که به هر دلیلی مسئولیت مدیریت خانواده را بیش از مردانشان بهعهده دارند.
تأکید من برای این عنوان این است که؛ زنان و بانوانی که در خارج از ظرفیت مسئولیت دینی، اخلاقی، قانونی، عرفی و اجتماعی خودشان مسئولیتی را برای خانوادهشان پذیرفتهاند واقعاً لیاقت پذیرش این عنوان «مدیریت خانواده» را دارند، و به جای «سرپرست خانواده» باید این عبارت به کاررود.
قدرت و توانمندی مشارکت و حضور بانوان ما در عرصههای مختلف کتمانناپذیر است. قطع به یقین ما در حوزه خودمان (این آمار در حوزه خودمان یعنی بخش تعاون است) حدود ۱۰ درصد تعاونیهای کل کشور در حوزه زنان فعال هستند و این آمار یعنی حدود دو و نیم میلیون نفر حداقل در سطوح قانونی و حقوقی این تشکیلات تعاونی در سطح کل کشور هستند و عملاً با وجود ضریب جذب و توسعه اقتصادی و مشارکت اجتماعی و اقتصادی بانوان در قالب حقوقی تعاونی، ما باید این عدد را ما با کمترین ظرفیت و پایه ضربدر ۷ کنیم. یعنی عدد تشکیل تعاونیهایی که در ایران طبق قانون شکل میگیرند با عدد ۷ شروع میشود.
ما در بنگاههای اقتصادی-اجتماعی کوچکی به نام «تعاونی» حداقل حضور ۷ نفر خانم را در جمع تشکیلاتی میبینیم و رؤیت میکنیم که هر کدام از این عزیزان توانایی و مهارتهای خاص خودشان را دارند.
توضیحاتی را که عرض کردم قصد داشتم که هم ساختار و هم جایگاه را توضیح دهم و هم آسیبهای احتمالی که متأسفانه وجود دارد که روند خودش را طی میکند را بیان کنم و هم اینکه چقدر غالب حقوقی تعاونی و کلنیها و تشکلها میتوانند عامل توفیق حضور هدفمند بانوان و جوانان ما در عرصههای اقتصادی- اجتماعی باشند و چقدر میتواند افزایش این سهم مشارکت را رقم بزند.
حضور بانوان میتواند پیامدهای خوبی را در دوره جدید مجلس داشته باشد
– با توجه به اینکه تقریباً در آستانه انتخابات مجلس شورای اسلامی هستیم و همواره حضور بانوان در صحن مجلس را شاهد بودیم، به نظر شما آیا بانوان ما با توجه به کرسیهایی که دارند، توانستهاند تأثیر بسزایی در رفاه اقتصادی-اجتماعی و یا حتی دفاع از حقوق بانوان داشته باشند یا خیر؟
با توجه به ارتباطات تنگاتنگی که الحمدالله ما در دورههای مختلف مجلس و مرکز پژوهشها و کمیسیون تخصصی داشتیم، در این بخش هم آمار رو به رشدی را داریم. با توجه به فرمایشات حضرت آقا و حضور حداکثری، الحمدالله امسال ما شاهد ورود بینظیری از حوزه زنان در بحث ثبت نام انتخابات و البته کاندیداتوری داریم. این میتواند پیامدهای خوبی را در دوره جدید مجلس داشته باشد.
اینکه روند تأثیرگذاری بانوان نماینده در مجلس فعلی یا مجلسهای قبل چگونه بوده و آیا توانستهاند توفیق خدمت موثقی داشته باشند یا خیر، چیزی که مسلم است عزیزانی که در این حوزه وارد میشوند، وارد یک عرصه پر از تنش و فرازونشیب خواهند شد.
با توجه به عملکرد این دوره و دوره قبل مجلس، با توجه به تعداد نمایندههای خانم، شاهد تلاش حداکثری فراکسیون بانوان مجلس بودیم برای اینکه تعریف جایگاه حقوق زنان و فضا و روند مطالبهگری بانوان در عرصههای مختلف را پیپگیری میکردند و ما شاهد یک سری از مصوبات برای مطالبهگری حقوق زنان در این دوره بودیم که الحمدالله اینها نقطههای نوری است که خیلی ریز اما وجود دارد و شروع شده است.
امیدواریم با حفظ هویت و ماهیت اجتماعی و کرامت و جایگاه بانوان در عرصههای مختلف، این وظیفه مهم را بانوان نماینده ما که انشاءالله در دوره جدید وارد خواهند شد هم با قدرت دنبال کنند. اگر قرار باشد نسبت به دورههای قبل مجلس امتیازی دهیم، (نظر شخصی خودم را عرض میکنم) این دوره از عدد ۱۰۰ به دوره فعلی ما میتوانیم عدد ۲۰ تا ۲۵ درصد را به دوستان بدهیم. منصفانهترین حالت را عرض میکنم، از عدد ۱۰۰ نسبت به دورههای قبلی در این دوره عدد ۲۰ تا ۲۵ را میدهیم. چون تلاش شروع شده است و اینکه چقدر توفیق دارند، باید دوستان این مسیر را ادامه دهند تا ببینیم وضعیت به کجا میرسد. اما نسبت به دورههای قبلی کاملاً میشود امیدوار بود. از رکودی که در دورههای قبل وجود داشته، از توقف در مصوباتی که برای مطالبات در حوزه زنان وجود داشته، از روند دفاعی از مصوبات و آییننامههایی که در بحث مطالبات زنان بوده است، اگر فاکتوربندی شده به آن نگاه کرده و قیاس کنیم، این دوره (دورهای که گذشت)، دوره شروع نقطهزنیهایی است که میتوان به آن امیدوار بود که در دوره پیش رو، نگاه مردم ما و بهخصوص جامعه زنان ما به دنبال انتخاب گزینههایی برود که تلاش برای این شفافسازی را الحمدالله انجام میدهیم، دنبال نفراتی بروند که این قدرت چانهزنی و مطالبهگری و سواد و اطلاعات کافی را داشته باشند. امیدوارم این انتخابات هم بسیار بسیار پرشور و با حضور حداکثری ملت مطالبهگر و حقجوی ما رقم بخورد و انشاءالله شاهد اتفاقات بسیار بهتری از وضعیت موجود باشیم.
ملت ما حق بیش از این را دارد و توانمندیهایی ملت ما و ثروت معنوی و مادی که در جای جای این کشور وجود دارد خیلی بیش از اینها را میطلبد و ما عملاً اگر مدیران شایستهای در فضای دولت و ملت داشته باشیم، و با مدیران توانمند، متعهد، ملتدوست، ایراندوست و در حقیقت طبق فرمایش حضرت آقا «ملیگرا» روبهرو باشیم که اصالت ایران و ایرانی برای آنها مهم باشد و انشاءالله این دغدغه را داشته باشند، قطع به یقین باید شرایطمان خیلی بیش از اینها باشد. امیدواریم که در این دوره نمایندگان متعهد، دلسوز و باغیرتی وارد کار شوند و به امید خدا این کار را دست بگیرند.
ما به هر طریق که بتوانیم صدای زنان و جوانان و دختران و پسران و مردان باغیرتمان که میجنگند برای اینکه باشرف زندگی کنند، به گوش دوستانی که باید برسانیم، خوشحال میشویم و انجام وظیفه میکنیم.
باید تلاش کنیم که حقیقت، واقعیت، صداقت، شرافت، اصالت را به همه عزیزان مسئول یادآوری کنیم. به قولی: ما وامدار عزیزانی هستیم که هنوز بقایای آنها به خانوادههایشان برنگشته است. متأسفانه با وجود این اتفاق دچار چالشهایی شدیم که خیلی از شاخصهای اعتقادی ما را دچار آسیب کرده است و این اتفاق نباید بیفتد و نباید اجازه دهیم که این اتفاق بیفتد. اگر ایرانی هستیم، اگر غیرت ایرانی داریم، اگر ملت برای ما مهم است، اگر اعتقادات و چارچوب اعتقادی و کیان ایران زمین برای ما محترم است نباید اجازه دهیم چنین اتفاقاتی رقم بخورد. خدای نکرده معکوس این جریان هم وجود دارد و اگر این اتفاق میافتد قطعاً شاخصها را بلد نیستیم. امیدوارم شاخصها را بلد باشیم. وظیفه ما بهعنوان حدفاصل مردم تا ملت این است که در رساندن این اتفاق از رسانهها استفاده بیشتری کنیم. این حقیقت دائم باید زیر گوش مسئولان زمزمه شود که فراموش نکنند.