به گزارش پایروس به نقل از ایسنا، مطابق مفاد قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد که حدود هشت سال پیش برای تأیید برجام صادر شد، محدودیتهای اعمالشده این سازمان درخصوص فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک ایران اکتبر ۲۰۲۳ منقضی خواهند شد.
شورای اروپا امروز (سهشنبه) در بیانیهای اعلام کرد که کشورهای عضو اتحادیه اروپا تحریمهای پیشین سازمان ملل علیه ایران در زمینه تسلیحاتی و موشکی که در تاریخ ۱۸ اکتبر به پایان میرسد را همچنان حفظ میکنند.
در این بیانیه آمده است: شورا اقدامات قانونی لازم را برای حفظ تحریمهایی (علیه ایران) انجام داد که در ابتدا، توسط سازمان ملل علیه افراد و نهادهایی (در ایران) اعمال شده بود که در فعالیتهای هستهای یا موشکهای بالستیک نقش داشته یا وابستگیهایی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران داشتهاند. شورا همچنین توافق کرد که اقدامات (تحریمی) علیه نهاد و افرادهایی را حفظ کند که قبلا مشمول مقررات تحریمی اتحادیه اروپا بودند، به ویژه آنان که به اشاعه تسلیحات اتمی توسط ایران و تحریمهای تسلیحاتی و موشکی مرتبط هستند.
به گفته شورای اروپا، این تحریمها علیه ایران تازه نیستند و وضعیت آن دسته از تحریمهای اتحادیه اروپا که پیشتر ذیل توافق هستهای لغو شده بودند، تغییری نکرده است.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای در واکنش به اقدام شورای اروپا نوشت: ما قویا باور داریم که تصمیمات شورای امنیت باید مطابق با اسناد مکتوب و شاخصهایی که بر سر آنها توافق شده، به طور سختگیرانه اجرا شوند. تلاش فرصتطلبانه کشورهای غربی برای تجدیدنظر یا اعمال اصلاحات در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل غیرقانونی و مخرب است و تعادل دقیق منافع نهفته در آن را تضعیف میکند.
در ادامه این بیانیه آمده است که مسکو باور دارد که ارائه کالاها در رابطه با رژیم کنترل فناوری موشکی به ایران دیگر نیازمند تاییدیه شورای امنیت سازمان ملل نیست.
وزارت خارجه روسیه اعلام کرد: ارسال یا دریافت کالاهای مرتبط با رژیم کنترل فناوری موشکی دیگر نیازمند تاییدیه پیشین شورای امنیت سازمان ملل نیست. فهرست افراد «لیست شده» در پیوست این قطعنامه دیگر حائزاهمیت نمیباشد.
در انتهای این بیانیه آمده است: کشورهای اروپایی باید این مسئله را درک کرده و فورا سیاست محدودیتهای یکجانبهشان علیه ایران را رها کنند.
در واکنش به تصمیم شورای اتحادیه اروپا، «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به تازگی با ارسال ۲ نامه خطاب به «جوزپ بورل» در ظرفیت او بهعنوان هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام، مبانی غیرقانونی بودن قصد سه کشور اروپایی و متعاقباً تصمیم اتحادیه اروپا برای عدم انجام تعهدات سال هشتمی خود را تشریح و مواضع کشورمان را در این خصوص، به اطلاع سایر اعضای برجام رسانده است.
همچنین سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به تصمیم شورای اتحادیه اروپا برای عدم اجرای تعهدات این اتحادیه در موعد سال هشتم اجرای برجام مصادف با ۲۶ مهر ۱۴۰۲ (برابر با ۱۸ اکتبر ۲۰۲۳)، اظهار کرد: این اقدام شورای اتحادیه اروپا، نقض صریح تعهدات اتحادیه و سه کشور اروپایی ذیل برجام و قطعنامه ۲۲۳۱ و عملی توام با سوء نیت است.
ناصر کنعانی ضمن محکومیت این تصمیم، آن را عملی «یکجانبه، غیرقانونی و از لحاظ سیاسی غیرقابل توجیه» دانست.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد: چنین اقدامی، با ادعاها و رویکرد اتحادیه و سه کشور اروپایی مبنی بر تعهد به اجرای کامل برجام مغایرت دارد.